Ny demens-aftale vækker glæde og skepsis hos aktører

MAGTANVENDELSE: Hvis ikke der er personale nok, kommer reglerne ikke til at virke. Det er budskabet fra aktører, der dog alt i alt glæder sig over bred politisk aftale om magtanvendelse på demensområdet. 

En bred aftale giver plejepersonale lov at holde demensramte borgere fast, hvis de er til fare for sig selv eller andre, eller ikke kan samarbejde i forbindelse med personlig hygiejne.
En bred aftale giver plejepersonale lov at holde demensramte borgere fast, hvis de er til fare for sig selv eller andre, eller ikke kan samarbejde i forbindelse med personlig hygiejne.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Der skal jo være tilstrækkeligt personale til stede hele døgnet, alle ugens dage og året rundt, så der er tid til at tage de socialpædagogiske metoder i brug.

Nis Peter Nissen
Direktør, Alzheimerforeningen

Må plejehjemspersonalet holde en dement borger fast i brusebadet, hvis han ikke ønsker at blive vasket? Og må man låse døren for at forhindre, at en dement borger forlader sin bolig og måske bringer sig selv i fare?

Spørgsmål som disse har de senere år været til debat, for i arbejdet med mennesker med en fremadskridende mentalsvækkelse som demens er det ofte uklart, hvad personalet må gøre som led i varetagelsen af den almindelige omsorg, og hvornår der er tale om et indgreb i selvbestemmelsesretten. 

Fredag indgik et bredt politisk flertal en aftale om at tydeliggøre servicelovens regler om magtanvendelse over for demensramte.

Dokumentation

Aftale om magtanvendelse på demensområdet

Alle partier bortset fra Enhedslisten står bag en en ny aftale om at revidere servicelovens regler om magtanvendelse på demensområdet. Aftalen baner vejen for klarere regler for, hvornår der er tale om magt, og hvornår der er tale om omsorg og pleje.

Aftalen giver blandt andet plejepersonale nye muligheder for at sikre, at demente ikke skader sig selv eller andre. Samtidig øges muligheden for magtanvendelse i forbindelse med hygiejne. 

Aftalen åbner også for, at man i højere grad end i dag kan bruge velfærdsteknologi som for eksempel GPS og sensorgulve - som kan registrere, hvis en borger er faldet – eller lignende udstyr.

Der er ikke tale om en ny lov endnu, men en politisk enighed om, hvad en revision af de eksisterende magtanvendelsesregler skal indeholde. Det egentlige lovforslag forventes at komme om et halvt års tid.

Læs hele aftalen her.

 


0:000:00