Ny digital pagt overlader finansiering og detaljer til økonomiforhandlingerne

NYHEDSANALYSE: Der er god grund til at følge med i de kommende års økonomiaftaler for kommuner og regioner, hvis man interesserer sig for offentlig digitalisering. Den nye digitaliseringspagt placerer mange beslutninger i netop de forhandlinger.

Med digitaliseringspagten mellem regeringen, KL og Danske Regioner, udstikkes en række opgaver til de kommende års økonomiforhandlinger. Billedet er fra forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2018.
Med digitaliseringspagten mellem regeringen, KL og Danske Regioner, udstikkes en række opgaver til de kommende års økonomiforhandlinger. Billedet er fra forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2018.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Det offentlige Danmark har fået endnu en pagt.

Med Digitaliseringspagten cementerer regeringen, KL og Danske Regioner hovedlinjerne i det udspil, som innovationsminister Sophie Løhde (V) og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) præsenterede i oktober.

Dermed kan befolkningen se frem til et digitalt overblik over den data, det offentlige har på hver af os, digitale kørekort og sundhedskort, og at myndighederne udfører såkaldte signaturprojekter, så diverse teknologier kan ”modnes til øget brug i kommuner og regioner”.

Dokumentation

Digitaliseringspagtens opgaver til økonomiforhandlingerne

Kommuner og regioner skal være med til at finansiere den nye investeringsfond. Parternes bidrag til fonden aftales i forbindelse med aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2020.

Investeringsfonden tænkes sammen med den ved økonomiaftalerne for 2019 etablerede fond til fælles prioritering af digitale løsninger på sundhedsområdet på i alt 210 millioner kroner.

Udmøntningen af konkrete projekter og de respektive parters bidrag hertil for den samlede fond aftales ved de årlige økonomiaftaler, hvor der også opstilles konkrete målsætninger for indsatsen.

Signaturprojekter skal danne grundlag for, at teknologierne kan modnes til øget brug i kommuner og regioner. Udvælgelsen af konkrete projekter vil ske i forbindelse med økonomiaftaler for 2020 og herefter løbende i forbindelse med de følgende års økonomiforhandlinger frem til 2022.

Etableringen af ’Mit overblik’ gennemføres trinvist, og ambitionen er, at overblikket etableres frem mod 2024. Det aftales løbende i de årlige økonomiforhandlinger, hvilke konkrete data der gøres tilgængelig for den enkelte borger.

Regeringen, KL og Danske Regioner er enige om at drøfte digitalisering af sundhedskortet i forbindelse med aftalen om kommunernes og regionernes økonomi for 2020.

På samme måde vil parterne arbejde for en digitalisering af ansøgnings- og sagsbehandlingsprocessen på kørekortområdet. Der igangsættes en analyse, som skal pege på, hvordan området bedst digitaliseres og kan tilrettelægges mere smidigt fremadrettet. Der følges op på analysen i forbindelse med aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2021.

Parterne vil senest i for 2021 følge op på implementeringen af digitaliseringspagten samt drøfte den fremadrettede strategiske retning for det fællesoffentlige samarbejde om digitalisering.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00