Debat

Nyreforening: Nej til aldersbetinget vaccineplan

DEBAT: En vaccinationsplan, der udelukkende er betinget af alder, vil betyde, at de mest udsatte borgere ikke bliver tilstrækkelig beskyttet, skriver Malene Madsen.

Nyreforeningen er imod PLO's forslag om en aldersbetinget vaccineplan, skriver næstformand Malene Madsen. 
Nyreforeningen er imod PLO's forslag om en aldersbetinget vaccineplan, skriver næstformand Malene Madsen. Foto: Adriano Machado/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For får dage siden opfordrede Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Sundhedsstyrelsen til, at man gjorde op med corona-vaccineplanen, og gav vaccinen efter alder og ikke efter sygdom.

PLO’s argument er, at alder er en bedre forklaring på, om man er i øget risiko end et sygdomskriterie. 

I Nyreforeningen er vi naturligvis tilhænger af en klar kommunikation omkring vaccinen. Men når det er sagt, så siger vi nej til en vaccineplan, som udelukkende er baseret på alder.

Ikke en farbar vej
Hvis PLO’s forslag blev gennemført, ville det betyde, at de mest udsatte borgere ikke bliver tilstrækkelig beskyttet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Alder er naturligvis en risikofaktor, men forskere er også enige om, at flere kroniske sygdomme og især antallet af kroniske sygdomme, ligeledes øger risikoen for et alvorligt Covid-19 forløb, så derfor er en vaccinationsplan, der udelukkende er baseret på alder ikke en farbar vej.

Vores bekymring knytter sig i høj grad til de nyrepatienter, som tilhører personer i særlig øget risiko for et alvorligt coronaforløb (Sundhedsstyrelsens gruppe 5), samt gruppen af udvalgte pårørende til personer med særlig øget risiko for et alvorligt forløb (gruppe 6). Disse grupper bliver ladt i sikken hvis vaccinen sker efter alder. 

I en situation hvor alle er presset på grund af faren for corona, kan vi ikke byde landets kronikere at skabe usikkerhed om vaccinationsplanerne.

Malene Madsen
Næstformand, Nyreforeningen

Og vi er ikke ene om vores bekymring. Hos Europæiske Nefrologer, der er den europæiske samling af læger med speciale i nyresygdomme, viser undersøgelser, at hurtig vaccination er afgørende for at minimere død og alvorlig sygdom som følge af Covid-19.

De europæiske nefrologer har siden foråret 2020 undersøgt mere end 3.000 tilfælde af personer med nyresygdom og Covid-19, og undersøgelserne viser, at hvis man sammenligner med andre kroniske sygdomme, så har personer med nyresygdom en højere risiko for alvorlige komplikationer ved smitte med Covid-19 – inklusiv død – end for eksempel kronisk hjertesygdom, dårligt kontrolleret diabetes og kroniske lungesygdomme.

Fasthold prioriteringen
Jeg har dagligt dialog med mange af Nyreforeningens medlemmer, og flere fortæller, at de i måneder har levet isoleret, da risikoen for komplikationer ved smitte med Covid-19, er stor, og hvis PLO’s forslag bliver gennemført, så vil disse personer ikke kun risikerer fuldstændig isolation i mange måneder endnu, de risikerer også at blive smittet med corona, når de skal til kontrol eller i dialysebehandling på hospitalerne, hvilket i værste fald kan resultere i, at de dør.

Udfordringen er, at mange ikke tænker over, at nyrepatienters forløb er så kompliceret, at de fast går på hospitalet hos en speciallæge og kun sjældent ser deres praktiserende læge.

Nyrepatienter som er i centerhæmodialyse besøger hospitalet mindst tre gange om ugen, mens en nyretransplanteret har et markant nedsat immunforsvar som følge af sin medicin.

Begge er derfor meget udsatte, hvis de bliver smittet med corona, og disse personer er ikke kun ældre, men også yngre.

Derfor skal vi fastholde den speciallægelige prioritering af udsatte grupper, da det er vigtigt, at der hurtigt sker vaccination af nyresyge for at minimere alvorlig sygdom og død.

Læs også

Fastholder skævvridningen
Corona og håndteringen af denne er ny for os alle, og i Nyreforeningen oplever vi da også i flere tilfælde en skævvridning i forhold til regionernes og hospitalernes prioritering af patienter i gruppen af ’Personer i særlig øget risiko’ og ’Udvalgte pårørende til personer i særlig øget risiko’. 

Det er nok uundgåeligt i situationen, men hvis vaccinationsprocessen bliver ændret, så er der ingen tvivl om, at skævvridningen bliver fastholdt længere.

I en situation hvor alle er presset på grund af faren for corona, kan vi ikke byde landets kronikere at skabe usikkerhed om vaccinationsplanerne.

Lad os derfor stå fast og gennemføre planerne som de ligger, og i stedet koncentrere os om, at styrke kommunikationen om planerne – her ligger et reelt og vigtigt arbejde, som vil gavne alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Malene Nyborg Madsen

Fhv. formand, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning
student (Christianshavns Gymnasium 2012)

0:000:00