Debat

Onlineapoteker: Den stigende fejlmedicinering i Danmark skriger på nye løsninger

Den stigende udvikling i over- og fejlmedicinering samt opioidafhængighed kalder på innovative tiltag. Det kræver, at man udnytter det store potentiale i den digitaliserede verden. Det vil gavne den enkelte patient, men det vil også gavne samfundet i en tid, skriver Martin Glesner og Tine Vestergaard.

Rigtig mange ældre patienter får en lang række medikamenter, som krydsreagerer med talrige bivirkninger til følge, skriver Tine Vestergaard og Martin Glesner.
Rigtig mange ældre patienter får en lang række medikamenter, som krydsreagerer med talrige bivirkninger til følge, skriver Tine Vestergaard og Martin Glesner.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden de første apoteker i Danmark i 1500-tallet begyndte at tilberede og forhandle lægemidler, er udviklingen på medicinområdet mildest talt gået stærkt. Et stigende antal mennesker i både Danmark og resten af verden lever i dag med én eller flere kroniske lidelser.

Den udvikling afspejles i medicinforbruget. I 2016 viste tal, at knap en million danskere indløste recept på mere end fem forskellige lægemidler i løbet af året. Det har de gjort ud fra en forvisning om, at medicinen var til gavn for dem.

Desværre har vi været vidne til en udvikling, hvor over- og fejlmedicinering er blevet et stadig stigende problem. Det er ulykkeligt. Både for den enkelte, men også for samfundet som hele.

De kolde tal peger i en trist retning

Lad os først kigge på de kolde tal. Det anslås, at fejlmedicinering udgør 34 procent af alle utilsigtede hændelser på sygehusene i Danmark og er skyld i 70.000 til 160.000 indlæggelser årligt. tre procent  af disse indlæggelser fører til dødsfald.

Det anslås, at fejlmedicinering udgør 34 procent af alle utilsigtede hændelser på sygehusene i Danmark og er skyld i 70.000 til 160.000 indlæggelser årligt

Tine Vestergaard og Martin Glesner
Ejer af onlineapoteket ApoPro.dk og stifter af Apoteka.dk

Fejlmedicinering dækker i den forbindelse over, at man som patient får det forkerte lægemiddel i den forkerte dosis, ad den forkerte vej, i den forkerte form eller til den forkerte tid. Fejlmedicinering er også, når man får medicin, som man ikke skulle have haft – eller omvendt ikke får den medicin, man skulle have haft.

Det kan også være flere typer medicin, der ikke passer sammen. Her taler man om, at to lægemidler interagerer, idet de påvirker hinandens effekt, så ét af lægemidlerne enten ikke har effekt eller får øget effekt og eventuelle øgede bivirkninger. Rigtig mange ældre patienter får en lang række medikamenter, som krydsreagerer med talrige bivirkninger til følge.

Dyrt for samfundet – farligt for patienten

Der findes ikke tal på, hvad det koster det danske sundhedsvæsen i kroner og ører. Men professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen har peget på, at én af de mest målbare konsekvenser af medicineringsfejl er, at de fejlmedicinerede patienter må ligge længere på sygehuset. Han henviser blandt andet til en amerikansk undersøgelse publiceret i American Journal of Medical Quality i 2009, der viste, at en medicineringsfejl gennemsnitligt forøger liggetiden med 26 procent.

Også for den enkelte patient har over- og fejlmedicinering beviseligt en skadelig virkning. Erfaringer viser således, at patienter, der tager meget medicin (det vil sige fem slags eller mere) har større risiko for bivirkninger, uheldig påvirkning af anden medicin eller mad, forkert brug, utryghed, forveksling af medicin og manglende overblik samt ophør uden aftale med lægen. 

En digital medicingennemgang er vejen frem

I dag kan du som patient få foretaget en ”medicingennemgang” på enkelte lokale apoteker. Det koster imellem 450 og 750 kroner at få foretaget. Vi er bange for, at det afholder en betydelig andel fra at foretaget en sådan, særligt dem der netop har mest brug for det. Vi mener, at medicingennemgang bør tilbydes regelmæssigt og med en minimal eller ingen egenbetaling.

Egenbetalingen for borgeren bør være minimal, og maksimalt på 100 kroner og indgå i medicintilskuddet, så dem med størst behov vil få gratis medicingennemgang. Der bør være et tilskud fra det offentlige på omkring 200 til 300 kroner som derved skaber grobund for, at apotekerne kan finde på effektive løsninger til at løse denne vigtige samfundsmæssige opgave.

Én af de mest målbare konsekvenser af medicineringsfejl er, at de fejlmedicinerede patienter må ligge længere på sygehuset

Tine Vestergaard og Martin Glesner
Ejer af onlineapoteket ApoPro.dk og stifter af Apoteka.dk

Eksempelvis kan apotekerne i deres receptekspedition automatisk identificere, og eventuelt visitere, de borgere, der er i særlig risiko baseret på deres recepter og køb af håndkøb og andet.

Hvis der eksempelvis er mange kendte interaktioner, flere lægemidler med samme aktive stof og/eller mange lægemidler til samme sygdom, kunne det indikere, at noget er galt og at der er behov for en grundigere gennemgang sammen med borgerens praktiserende læge.

Der er lavet utallige gode initiativer med mere effektive medicingennemgange gennem årene, men desværre er der ikke fundet nogen skalerbare og økonomisk effektive løsninger. Årsagen er primært, at det er en tidskrævende opgave med betydeligt behov for koordination mellem patient og læge.

Ved hjælp af en mere digital tilgang med systemunderstøttet screening af medicinlisten, videosamtaler og eventuelt billeder af medicinen og andre relevante produkter til gennemgangen, mener vi, at omkostningen kan nedbringes betydeligt. IT-systemet kan understøtte generering af en tydelig rapport med resultater og anbefalinger, som farmaceuten kan dele med den ansvarlige læge.

Medicingennemgang bør tilbydes regelmæssigt og med en minimal eller ingen egenbetaling

Tine Vestergaard og Martin Glesner
Ejer af onlineapoteket ApoPro.dk og stifter af Apoteka.dk

Medicingennemgangene vil desuden være en yderligere service udover de eksisterende medicinsamtaler, apotekerne allerede tilbyder, hvor nye, særligt kronikere, bliver hjulpet med at komme i gang med deres medicin.

Som onlineapotek ønsker og kan vi bidrage til at stoppe udviklingen i over- og fejlmedicinering. Og vi ser det ganske enkelt som én af vores fornemste roller at være ”gatekeeper” ved udlevering. Det er kernen i ApoPro, at man superviserer og spotter risikoområder og giver kunderne personlig og relevant rådgivning.

Den amerikanske opioidkrise set fra Danmark  

For tiden debatteres serien Dopesick, der i den grad udstiller den opioidkrise, der igennem lang tid har martret det amerikanske samfund med adskillige menneskeliv på samvittigheden. Det estimeres, at omtrent hver fjerde, der blev ordineret Oxycontin, blev fysisk afhængig af stoffet.

Der er en verden til forskel på det amerikanske sundheds- og medicinområde og det danske system. Heldigvis, fristes man til at sige. Men at der også er problemer med opioidafhængighed herhjemme, er et faktum. Det er selvsagt ikke en udfordring, der kan løses med et snuptag – og slet ikke noget, vi som onlineapotek kan bidrage til alene.

I en digital verden bør vi indtænke de muligheder, vi rent faktisk rummer

Tine Vestergaard og Martin Glesner
Ejer af onlineapoteket ApoPro.dk og stifter af Apoteka.dk

Men vi vil gerne tage vores del af ansvaret og bidrage på den måde, vi kan. Som onlineapotek kan vi sikre, at der automatisk bliver lavet nedtrapningssamtaler med patienter, der har recept på disse produkter.

Vi vil ganske enkelt kunne fange dem, når de køber over en given periode og på den såkaldte receptserver, vil man altid (med samtykke) kunne få det fulde overblik; også selvom patienten ikke køber hos os hver gang. Nedtrapningssamtalen kunne blive fulgt op løbende for at sikre opmærksomhed hos brugeren og optimalt også involvere lægen, som i givet fald skulle have en form for kompensation for nedtrapningsopfølgning.

Over- og fejlmedicinering og opioidafhængighed. På begge disse områder ser vi desværre en stigende udvikling. Vi kan som onlineapotek ikke løse det hele selv. Men i en digital verden bør vi indtænke de muligheder, vi rent faktisk rummer. Det vil gavne den enkelte patient. Men det vil også gavne samfundet i en tid, hvor alle er enige om, at sundhedsvæsenet er under massivt pres.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Glesner

CEO, Apoteka
MBA (The Wharton School 2004), HD (CBS 2001)

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00