Debat

Organdonation - en livsvigtig beslutning

DEBAT: Dagens debattør opfordrer de politiske parter til at komme videre med et nationalt center for organdonation.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johannes Flensted- Jensen
Formand for Danmarks Lungeforening

I Danmark er der - som i de fleste lande - for få organer i forhold til det behov, der er for nye organer til transplantation. Der står over 600 på venteliste, heraf er størstedelen nyrepatienter, mens omkring 50 patienter venter på en ny lunge. Nogle venter i få måneder, andre i 2-3 år.

Langt flere kunne overleve
Organdonation er en livsvigtig beslutning, der hvert år giver livet tilbage til mange hundrede danskere. Det er samtidig en ganske kompliceret operation.

Selv om vi i Danmark klarer os fint sammenlignet med resten af Europa, hvad lungetransplantation angår, så er der stort behov for en bedre indsats for at sikre flere donorer til transplantation - både til lungepatienter og til alle andre patienter på venteliste. Nogle af problemerne har hidtil været, at der går organer tabt på sygehusene.

Nogle gange opdager sygehuspersonalet slet ikke, at der kunne være stillet en hjernedødsdiagnose. Andre gange undlader personalet at sætte hele organdonationsapparatet i gang på grund af manglende tid, personale og andre ressourcer. Endelig siger omkring halvdelen af de pårørende nej til, at den afdødes organer må bruges til donation.

Derfor følger vi løbende planerne om at etablere et dansk center for organdonation, der skal være med til at løse disse problemer. Et sådant center bør sikre, at alle potentielle donorer bliver fundet og brugt til transplantation. Det kræver, at sygehusenes sundhedspersonale er opmærksomme på muligheden for donation, en bedre overvågning af intensivafdelinger over hele landet, og det kræver specialuddannede medarbejdere, der kan tage den alvorlige snak med pårørende til en hjernedød patient.

Kom videre
I øjeblikket er planerne for centret gået i stå i politiske forhandlinger, og Danmarks Lungeforening opfordrer de involverede parter til at komme til en afklaring og komme videre med det vigtige projekt.

I Danmark har omkring kun omkring 10 pct. taget stilling til organdonation mens omkring 20 pct. af svenskerne har taget stilling efter en meget succesfuld kampagne. Der bør derfor arbejdes mere med kampagner og information for at synliggøre vigtigheden af at tage stilling til transplantation.

Har du selv taget stilling til organdonation?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Flensted-Jensen

Fhv.
cand.mag. i historie og idræt (Københavns Uni. 1973)

0:000:00