Organisationer vil have handling: Pårørende slider sig op

PÅRØRENDE: Pårørende til sygdomsramte danskere bliver selv syge i kampen for at få enderne til at mødes. På den baggrund lancerede 30 organisationer tirsdag fem principper, der skal forbedre vilkårene. Formand for Pårørende i Danmark håber, at principperne vil føre til en national strategi på området.

Alvorlig sygdom rammer ofte også de pårørende. 30 organisationer kræver politisk fokus på området.
Alvorlig sygdom rammer ofte også de pårørende. 30 organisationer kræver politisk fokus på området.Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Laura Hattens

Studier viser, at hver fjerde pårørende bliver psykisk påvirket, mens hver femte påvirkes fysisk. 16 procent har meldt sig syge, fordi deres helbred blev påvirket af rollen som pårørende.

22 procent af danskerne i den erhvervsaktive alder er pårørende til et menneske med alvorlig sygdom eller et handicap, og 32 procent af de pårørende oplever, at det er belastende for dem at hjælpe den syge.

På den baggrund lancerede 30 organisationer tirsdag fem principper for kommunale, regionale og statslige initiativer, der skal sikre bedre vilkår for pårørende i Danmark. Organisationerne tæller blandt andre Ældre Sagen, Bedre Psykiatri, Kræftens Bekæmpelse og Pårørende i Danmark.

"Vi er 30 danske organisationer, der er stærkt bekymrede for de mange pårørende, der hver dag arbejder hårdt for at få enderne til at mødes," siger Helen Bernt Andersen, formand for Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Organisationernes forslag til fem principper for bedre vilkår for pårørende

1. Pårørendes retsstilling skal styrkes.
2. Pårørende skal anerkendes, inddrages og informeres.
3. Viden om pårørendes vilkår og relevante støtteindsatser skal styrkes.
4. Helbredsproblemer og social isolation hos pårørende skal forebygges.
5. Pårørende skal sikres en passende balance mellem plejeopgaver og arbejdsliv.


0:000:00