Debat

Overlæge: For høje krav har konsekvenser

DEBAT: Kravene til større produktivitet har skabt positive resultater for sundhedsvæsenet, mener overlæge Bjarne Rønde Kristensen. Men grænsen er nået, og kravene er nu så høje, at det går ud over patientsikkerhed og arbejdsglæde.

Bjarne Rønde Kristensen møder flere kollegaer, som er blevet så bange for at lave fejl, at de finder deres arbejdsopgaver uoverskuelige. 
Bjarne Rønde Kristensen møder flere kollegaer, som er blevet så bange for at lave fejl, at de finder deres arbejdsopgaver uoverskuelige. 
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Rønde Kristensen
Ledende overlæge ved Odense Universitetshospital

For nylig fortalte en praktiserende læge i min omgangskreds, at da han om morgenen havde stillet cyklen ved sin praksis, stoppede han ved døren.

Han havde ganske enkelt ikke lyst til at gå ind.

Han havde allermest lyst til at tage cyklen og køre hjem. Dette gentog sig i flere dage.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Han har altid tidligere været glad og stolt over sit arbejde.

Frygten for at lave fejl
I morges, da vi på min afdeling var færdige med morgenkonferencen, blev en af de yngre læger siddende. Hun måtte fortælle mig, at hun ikke magtede at passe ambulatoriet, hun stod for i dag.

Kravene til stadig større produktivitet både i almen praksis og på sygehusene har ikke bare nået grænsen, men er nu ved at overskride grænsen for, at vi kan gøre vores arbejde godt nok.

Bjarne Rønde Kristensen
Ledende overlæge ved Odense Universitetshospital

Det var med tårer i øjnene, hun fortalte mig, at hun nu hver dag frygtede at lave en fejl.

En fejldiagnose eller -behandling, fordi der bare var alt for travlt.

Det var ikke det konstante overarbejde, det var ikke det, at hun igen skulle ringe og bede manden om at hente børnene fra børnehaven, fordi hun ikke kunne nå det inden lukketid.

Nej, det var i den grad frygten for at lave en fejl, der kunne få konsekvenser for patienterne.

Store krav har konsekvenser for patienterne
I min snak med såvel den praktiserende læge som den yngre læge var det tydeligt, at omdrejningspunktet for deres uglæde er såvel frygten for at begå fejl som det, at de ikke længere oplever at have tid til at være læge for deres patienter. 

Kravene til stadig større produktivitet både i almen praksis og på sygehusene har ikke bare nået grænsen, men er nu ved at overskride grænsen for, at vi kan gøre vores arbejde godt nok.

Det går først og fremmest ud over patienterne, men det fratager os også arbejdsglæden.

Overskud til forskning, uddannelse og fagudvikling forsvinder.

Økonomistyringen skal ændres
Det er rigtig glædeligt, at regeringen for nylig meddelte, at Den Danske Kvalitetsmodel nu skrottes.

At vi som læger skal bruge mindre tid på dokumentation, som vi ikke finder nødvendigt.

På Danske Regioners årsmøde for en måned siden var det også glædeligt at høre, at Planen ”Borgernes sundhedsvæsen” vil prioritere, at lægerne får bedre muligheder for kommunikation med patienten.

Men vi mangler en væsentlig faktor.

Nemlig en ændring af den økonomistyring af sundhedsvæsenet, som vi i dag har. Den nuværende styring belønner udelukkende konstant øget produktivitet.

Denne aktivitetsfinansiering har haft den positive effekt, at ventetiderne er blevet nedbragt. Men det er på bekostning af den kvalitet, der er, ved at lægen har den fornødne tid med patienten.

Og oplevelsen er hos mange læger, at det går ud over patientsikkerheden.

Et aktivitetsfokus der har nået sin grænse 
Såvel fra regionerne som fra Folketinget tales der om patienten i centrum, borgernes sundhedsvæsen, kvalitet frem for masseproduktion og så videre. 

Og på den anden side køres en benhård styring af sygehusene, hvor det hele handler om produktion, produktion og mere produktion.

Der har helt sikkert været behov for aktivitetsfokus, rettidighed og produktivitet i sundhedssektoren. Dette fokus har givet positive resultater de sidste 10 til 15 år gennem aktivitetsfinansieringen.

Men dette fokus på aktivitet har nu nået grænsen.

Ikke blot for den praktiserende læge eller den yngre læge, men allervigtigst er det ikke længere til gavn for patienten, men til mulig skade.

Og på sigt er det ødelæggende for mulighederne for at udvikle vores sundhedsvæsen i en positiv retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Rønde Kristensen

Klinisk lektor, specialeansvarlig overlæge, leder, Center for Voldtægtsofre, Syddansk Universitet
cand.med. (Københavns Uni. 1989)

0:000:00