Overvismand advarer regeringen mod at fastholde loft over sundhedsudgifter

INTERVIEW: Regeringen bør ifølge Det Økonomiske Råds formand åbne for, at sundhedsvæsenet kan afvige fra de aftalte økonomiske rammer som følge af arbejdet med at inddæmme og behandle coronavirus.

Regioner bør ifølge formanden for Det Økonomiske Råd ikke frygte at blive straffet, hvis de overskride deres budgetter som følge af indsatsen mod coronavirus.
Regioner bør ifølge formanden for Det Økonomiske Råd ikke frygte at blive straffet, hvis de overskride deres budgetter som følge af indsatsen mod coronavirus.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

I takt med at antallet af coronasmittede stiger herhjemme, bliver det stadig mere presserende for både regioner og kommuner at kende de økonomiske rammer for arbejdet med at inddæmme og behandle sygdommen.

Det får formanden for Det Økonomiske Råd, Carl-Johan Dalgaard, til at opfordre regeringen til nu også at adressere den statslige styring af sundhedsvæsenets økonomi.

”Regeringen bør gøre det klart over for regionerne, at vi er under ekstraordinære omstændigheder. Og de ekstraudgifter, der kommer som konsekvens af inddæmning og behandling af coronavirus, bør ikke betyde besparelser på andre relevante områder,” siger Carl-Johan Dalgaard.

Det er udsigten til, at udbredelsen af smitten i Danmark bevæger sig hen mod en ”eksponentiel vækstkurve”, der får ham til at vurdere, at det nu er det rette tidspunkt for regeringen at fortælle sundhedsvæsenets forskellige aktører, hvordan man mere konkret vil håndtere den økonomiske side af indsatsen.

Det er vigtigt, at man gør det nu, inden udgifterne stikker helt af. Det kan lige pludselig blive meget dyrt.

Carl-Johan Dalgaard
Professor i økonomi og formand for Det Økonomiske Råd

Det kan blive meget dyrt
Med budgetloven er udgangspunktet, at både regioner og kommuner vil blive ramt af en statslig straf, hvis de afholder flere udgifter, end de har budgetteret med.

”Det er vigtigt, at man gør det nu, inden udgifterne stikker helt af. Det kan lige pludselig blive meget dyrt,” siger Carl-Johan Dalgaard.

Hans bekymring drejer sig først og fremmest om de forventelige ekstraudgifter til behandling i det regionale sundhedsvæsen.

Men også kommunernes arbejde med at understøtte den nationale inddæmningsstrategi og beskytte særligt udsatte grupper bør tages i betragtning.

På et pressemøde tirsdag advarede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i kraftige vendinger mod, hvad der risikerer at ske, hvis forsøget på at begrænse coronavirussens smittespredning slår fejl.

Coronasmitte udfordrer budgetlov
”Hvis vi ikke gør alt, hvad vi kan nu for at forsinke smitten, vil vores sundhedsvæsen ikke kunne håndtere situationen. Så vil vi se patienter, der har behov for intensiv behandling og respiratorer ligge på gangene på overfyldte sygehuse, og vi vil se kroniske patienter med lungesygdomme og kræftpatienter, der ikke i tide får den behandling, de har brug for,” sagde Magnus Heunicke tirsdag.

Bliver sygehusvæsenet for alvor udfordret på kapaciteten, forventes også den kommunale sundhedspleje at komme til at spille en væsentlig rolle i behandlingen af sygdommen.

”I den fase, vi er i nu, der hører det med, at man også tænker på de offentlige finanser, og her ikke mindst hvordan inddæmningen og behandlingen af coronavirus spiller sammen med budgetloven og udgiftslofter,” siger Carl-Johan Dalgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Johan Dalgaard

Overvismand, De Økonomiske Råd, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

0:000:00