Privat psykiatri: Politiet bør holdes udenfor ved tvangsindlæggelser

DEBAT: Det er problematisk, at politiet involveres i mange tvangsindlæggelser, da de hverken har ressourcer eller kompetencer til at klare opgaven. I stedet bør uddannede personer fra socialpsykiatrien tilkaldes, skriver Henrik Sven Sørensen. 

Af Henrik Sven Sørensen
Administrerende direktør, Psykiatri Plus A/S

Har du prøvet eller kender du nogen, der er blevet hentet af politiet, fordi de ikke tog deres insulin eller hjertemedicin? Nej vel.

Sat på spidsen er det, hvad der skete 4.463 gange i 2017, hvor politiet måtte bistå ved tvangsindlæggelser af mennesker, der ofte ikke har taget deres psykofarmaka-medicin på grund af manglende sygdomserkendelse.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser en stigning i tvangsmedicinering, som ofte sker efter tvangsindlæggelsen.

Det er en forkert og ydmygende behandling af vores syge medmennesker. Og så gør det et eksplosivt indhug i politiets ressourcer.

I 2016 var der 2.567 tvangsindlæggelse med politiets hjælp. Det er en stigning på 79 procent på bare et år.

Det må kunne gøres bedre til gavn for alle parter.

Fagpersoner kan gøre det bedre
Min påstand er, at Psykiatri Plus kan bidrage. Og vi kan gøre det bedre end politiet.

Baggrunden for tilkaldelsen af politiet er en tro på, at situationen kun kan løses ved brug af en magtfuld myndighed – hårdt mod hårdt.

Jeg tror, at i de fleste tilfælde kan vi hjælpe på en mere human måde uden brug af uniformeret tvang.

Meget af vores personale er ud over deres socialfaglige uddannelse uddannet i krisehåndtering af mennesker med psykoser.

Det er politiet ikke i samme målestok, og deres tilstedeværelse kan i sig selv være konfliktskabende – da politi og uniformering ikke er det mest beroligende for et menneske med eksempelvis en diagnose som paranoid skizofren.

Vi har stor respekt for politiet og har også været nødt til at bruge dem selv på vores botilbud, men jeg mener, at vi i de fleste tilfælde med to ansatte kan gøre noget, som lovens stærke arm ikke kan.

Og så kan vi eventuelt tage borgerne med på vores botilbud, hvor vi vil oprette særlige akutboliger.

Det kræver så, at den tilkaldte læge i en tilspidset situation ved, at vi er der, og at han eller hun kan tilkalde os, inden situationen er helt optrappet.

Angstprovokerende for de fleste
Jeg ved, at der forekommer situationer med mennesker med en psykisk sygdom, der er meget voldsomme og aggressive, og som skræmmer pårørende og naboer.

Men jeg er sikker på, at erfarne fagpersoner i rette tid kan påvirke sagen i en mere rolig retning.

Politiet udtaler selv, at de er frustrerede over, at de skal involveres ved så mange tvangsindlæggelser.

Vi er nødt til at tænke anderledes.

Så lad politiet fange forbryderne, og lad socialpsykiatrisk personale hjælpe mennesker, der har en psykisk sygdom.

Forrige artikel KL: Sundhedsklynger bringer os altså ikke tættere på borgerne KL: Sundhedsklynger bringer os altså ikke tættere på borgerne Næste artikel Debat: Frivillige fællesskaber er vejen til bedre mental sundhed Debat: Frivillige fællesskaber er vejen til bedre mental sundhed