Debat

Privat psykiatri: Vi kan inspirere og hjælpe det offentlige, hvis vi får lov

DEBAT: Det offentlige behandlingssystem er presset af, at stadig flere borgere er i psykiatrisk behandling. Derfor er der brug for private alternativer, som kan tænke nyt og supplere, skriver Henrik Sven Sørensen, administrerende direktør i Psykiatri Plus A/S.

Foto: /ritzau/Martin Lehmann
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Sven Sørensen
Administrerende direktør i Psykiatri Plus A/S

Trods årtiers intens og dyr samfundsindsats mod psykisk sygdom kommer der flere og flere borgere, hvor filmen knækker, og de selv eller familien må søge hjælp i det offentlige psykiatriske behandlingssystem.

Hvert år er der omkring 50.000 indlæggelser på de psykiatriske afdelinger. Danmark har verdensrekord i psykiatrisk invalidering - 48 procent af alle førtidspensioneringer har relation til en psykisk lidelse. Op mod 500.000 danskere kommer i nærkontakt med psykiatrien.

Køen til psykiatriske voksenafdelinger og inden for børne- og ungdomspsykiatrien vokser dagligt. Og der er pres på bo- og behandlingscentre.
Det er på tide, at der også tænkes i alternativer til det offentlige behandlingssystem.

Fakta
Deltag i debatten!

Private virksomheder med deres særlige egenskaber og talenter burde i langt højere grad vælges inden for dette felt.

Vi forkaster ikke det offentlige
Min mission er ikke at forkaste det offentlige behandlingssystem, hvor der er masser af ildsjæle, der hver eneste dag gør lige den ekstra indsats for, at en borger kan komme et skridt videre i kampen mod sygdommen. 

Køen til psykiatriske voksenafdelinger og inden for børne- og ungdomspsykiatrien vokser dagligt. Og der er pres på bo- og behandlingscentre. Det er på tide, at der også tænkes i alternativer til det offentlige behandlingssystem.

Henrik Sven Sørensen, Administrerende direktør i Psykiatri Plus A/S

Nej – det alternative skal være et supplement. Behandling i privat regi åbner op for nogle nye muligheder og nytænkning.

I snart 10 år har vi drevet to bo- og behandlingscentre på Sjælland og i Jylland. Vi hjælper de berørte til at tage mere hold om deres egen skæbne. Men der er mange grader af psykisk sygdom, og vi kan alle blive ramt.

Men det er af vidt forskellig art, og hver eneste person skal behandles individuelt. Nogle har brug for systematik og tæt støtte i beskyttede omgivelser, mens andre skal ud og arbejde i en fart. Her er vi som mindre virksomhed meget fleksibel og handlekraftig.

Vi kan hurtigt give borgeren det, han eller hun har brug for. Hvis det er en fysioterapeut, svømmetræning, cykeltur til Samsø eller noget helt fjerde, rykker vi med det samme.

Psykiatrien står ved en korsvej
Men hvorfor er det så afgørende, om tilbuddene og bosteder for de psykisk syge er i offentligt eller privat regi - og så lige nu?

Fordi der er brug for at tænke og handle forskelligt i forhold til denne gruppes behov, ellers bliver mange tabt på gulvet.

Manglende heling for mennesker med psykiske sygdomme er en personlig tragedie med store konsekvenser for mange. Og samfundsmæssigt er det en katastrofe, at vi ikke kan matche denne udfordring for vores medborgere. – Sygdommen kan ramme os alle.

Endeligt er det økonomisk en voksende udgift for vores i forvejen anstrengte velfærdsbudget.

Så brug de seriøse private virksomheder, der er inden for dette område i Danmark.

Vi kan bidrage med tilbud til gavn for borgere med en sygdom, og så kan vi også inspirere og hjælpe det offentlige behandlingssystem til at blive bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sven Sørensen

Bestyrelsesformand, SundVikar A/S, ActivCare A/S, virksomhedsrådgiver, Dena A/S
MBA, international handel og eksportstyring (Cass Business School, London 1985)

0:000:00