Debat

Private høreklinikker: Tilbyd behandlingsgaranti til borgere med komplicerede høretab

Valgfriheden mellem offentlig og privat behandling for patienter med simple høretab forlænger ventelisten for de komplicerede patienter unødigt. Tilbyd en behandlingsgaranti på fire uger til borgere med komplicerede høretab, skriver Peter Andreasen.

De private audiologer kan hjælpe med de for lange ventetider på behandling af høretab, skriver Peter Andreasen.
De private audiologer kan hjælpe med de for lange ventetider på behandling af høretab, skriver Peter Andreasen.Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regionerne får mellem 2019 og 2022 tilført ekstra midler til afvikling af deres ventelistepukkel på høreapparatsområdet.

Efter 2022 forsvinder de øremærkede midler. Herefter kan man baseret på tidligere erfaringer forestille sig, at ventelisterne igen bevæger sig i opadgående retning.

Med til billedet hører også, at der kommer flere ældre. Antallet af høreapparatbrugere forventes at stige med mindst 200.000 fra det nuværende niveau på cirka 350.000 brugere ifølge professor Jakob Kjellberg. Derfor er det en god idé at tænke yderligere fremad.

Cirka 90 procent af alle høreapparatsbrugere har et ukompliceret høretab og dermed frit valg. De kan vælge enten at blive behandlet i det offentlige med ventetid eller privat – med eller uden egenbetaling.

Godt 50 procent vælger i dag offentlig behandling, mens knap 50 procent vælger at blive behandlet privat. Høreforsorgens fælles udfordring og ansvar er de borgere, der har et kompliceret høretab.

Disse borgere skal ifølge behandlingsvejledningen behandles i det offentlige, men har den særlige udfordring, at deres høretab ikke er omfattet af den almindelige behandlingsgaranti.

Hvis mange med et ukompliceret høretab vælger behandling i det offentlige, går det lidt firkantet sagt ud over dem med et kompliceret høretab. Dem, som ikke umiddelbart har andre valgmuligheder.

Tid til garanti
Jeg synes derfor, at vi som samfund bør fokusere på de relativt få borgere, der har et kompliceret høretab. Dem bør vi tilbyde en fire ugers behandlingsgaranti.

De mange borgere med et ukompliceret høretab har allerede en behandlingsgaranti i form af privat behandling med offentligt tilskud. Tager vi udgangspunkt i borgernes behov, kan vi skabe en intelligent behandlingsgaranti, der sikrer, at ingen skal vente unødigt.

Tager vi udgangspunkt i borgernes behov, kan vi skabe en intelligent behandlingsgaranti, der sikrer, at ingen skal vente unødigt

Peter Andreasen
Formand, Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning

Ja, men hvad med borgernes frie valg, som de private klinikker normalt hylder? Ja, det skal naturligvis fortsat gælde for alle, der tidligere har truffet et frit valg. Er man i behandling på et offentligt sygehus, skal man selvfølgelig ikke tvangsflyttes.

Alle nye brugere med et ukompliceret høretab får også et frit valg. De kan selv vælge, hvor og hos hvem de vil behandles privat, akkurat som de selv kan bestemme, om de ønsker, at behandlingen alene skal være dækket af det offentlige tilskud fra regionen og eventuelt kommunen eller skal være forbundet med en egenbetaling.

Offentlig-privat samarbejde
I kølvandet af coronaen kommer en gigantregning og derfor et behov for at prioritere.

Vi må ganske simpelt gøre det på en smartere måde. I Danmark har vi heldigvis et godt udgangspunkt for at tackle de strukturelle udfordringer takket være tradition for et godt offentligt-privat samarbejde.

Dette samarbejde er – når det fungerer bedst – kendetegnet ved klare rammer og en høj grad af tillid, der sikrer, at opgaverne bliver løst, hvor det sker bedst, billigst og mest meningsfuldt.

På sundhedsområdet er det naturligt, at det offentlige tager sig af kræftbehandling, de brækkede ben, psykiatrien og opprioriterer fertilitetsbehandlingen og de komplicerede høretab. Det er lige så naturligt, at man i den private sektor tager sig af ukomplicerede høretab, briller, fysioterapi og voksentandplejen.

Dette er ikke alene fornuftigt, men socialt ansvarligt. Dem med de største udfordringer får samfundets hjælp, mens alle, der kan klare sig selv, gør det – assisteret af et offentligt tilskud.

Det er en samfundsmodel, som tager hånd om sundheden og sikrer, at der kommer en bæredygtig balance mellem ansvar, pligter og rettigheder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00