Private høreklinikker: Danskerne skal have frit valg til god hørelse

DEBAT: Den private høresektor kan løse problemerne med lange ventelister på høreapparater. Derfor skal danskerne have viden om alle deres muligheder, før de bliver henvist til offentlige ventelister, skriver Michael Vassing Westermann, bestyrelsesmedlem i Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning.

Af Michael Vassing Westermann
Bestyrelsesmedlem i Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning

Tak til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der varsler oprydning i ventelister og dobbeltroller på høreområdet. Hos Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning (PAKS) vil vi aktivt medvirke til, at ventelisterne bliver markant kortere og dobbeltrollerne på høreområdet gennemlyst og gerne afskaffet én gang for alle.

For at tage det sidste først.

Læger bør ikke henvise til egne høreapparatbutikker
Lægernes dobbeltrolle, altså det forhold, at praktiserende øre-næse-hals-læger (ØNH-læger) både har et ydernummer og ejer høreapparatbutikker, har et meget betydeligt omfang.

54 procent af alle ØNH-læger har privatøkonomiske interesser i en høreapparatbutik. For de såkaldte puljelæger, som regionerne udliciterer offentlig høreapparatbehandling til, er tallet 65 procent.

Jeg tillader mig tro, at der er en grund til, at det forholder sig sådan. Lægerne tjener gode penge på at få kunderne ned i egne butikker.

Privatøkonomiske interesser i denne størrelsesorden er normalt ikke i tråd med de habilitetkrav, regionerne stiller til andre læger, som de har på lønningslisten. Så hvorfor har man ikke for længe siden gjort op med dette moralske dobbeltbogholderi?

Jeg gætter på, at udsigten til anklager om ekspropriation hæmmer handlekraften hos de centrale myndigheder. Det burde ellers være ret enkelt.

Enten har man et ydernummer eller en høreapparatbutik. Men intet er desværre enkelt på høreområdet, og derfor kan en salomonisk løsning måske være, at læger må eje hvad de vil, men kun så længe de ikke henviser patienter til en butik, de selv ejer.

Inspiration kan hentes i Tyskland, hvor ØNH-læger mig bekendt gerne må have økonomiske interesser i en høreapparatbutik, men ikke må henvise hertil. Overtrædelse af reglerne koster bøder i størrelsesordenen 250.000 euro.

Høreapparater skal være af god kvalitet
Hvad angår ventelisterne, er vi naturligvis enige med ministeren i, at de er for lange. Det har de været længe. Siden 2012/13, hvor høreområdet blev gennemgribende reguleret, er ventetiden på høreapparatbehandling i det offentlige desværre eksploderet.

Jeg bemærkede i forbindelse med forespørgselsdebatten om ventelister og dobbeltroller fredag 15. december, at venstrefløjen glæder sig over, at de offentlige kasser havde sparet mange penge på at reducere tilskuddet til privat høreapparatbehandling. At de hørehæmmede borgere har betalt prisen med mere end fordoblede ventetider blev forbigået.

Heller ikke et ord om, hvordan patienter med et kompliceret høretab er med til at betale prisen for det vedholdende pres på hospitalernes begrænsede kapacitet.

I PAKS tror vi, at kvalitet er vigtig for borgerne. Både for dem, der har brug for et høreapparat, og for alle dem, som via skatten er med til at betale for høreforsorgen.

Kvaliteten er afgørende for den gavn, den enkelte borger har af sin høreløsning. En løsning er en helhed, der både består af høreapparater og audiologisk service – herunder løbende justeringer over en fireårig periode, rådgivning om korrekt anvendelse, vedligeholdelse af høreapparater med videre.  

Et dårligt tilrettet og justeret høreapparat ender nemt i skuffen. Derfor er de private audiologiske klinikker også opsatte på at øge gennemsigtigheden i forhold til den kvalitet, der bliver leveret i vores medlemsbutikker.

Vi opfordrer alle øvrige aktører til også at lade sig måle, og gerne efter samme alen som i den private sektor. Øget gennemsigtighed styrker borgernes forudsætninger for at træffe et frit og oplyst valg.

Ønsker man at være på venteliste i det offentlige i 123 uger, som ifølge ministeren er den aktuelle ventetidsrekord, skal man naturligvis have ret hertil.

For PAKS er det blot helt afgørende, at man har fået klar besked om, at der findes et privat alternativ, der er akkurat så gratis som behandling i det offentlige.

Private klinikker kan reducere ventelister
Men kan de private audiologiske klinikker reelt reducere de meget lange offentlige ventelister?

Forespørgselsdebatten afslørede tydeligt, at Flemming Møller Mortensen (S) har sine tvivl. Han satte et stort spørgsmålstegn ved, om det rent kapacitetsmæssigt giver mening at lade den private sektor aflaste det offentlige.

Jeg kan på stedet berolige Flemming Møller Mortensen med, at det lader sig gøre.

Dermed er forudsætningerne til stede for, at der kan gennemføres langsigtede strukturelle forbedringer af den danske høreforsorg, således at borgerne kommer i centrum – i stedet for på venteliste – og får den maksimale kvalitet for de penge, der nu engang kan tilfalde høreområdet.

Derfor skal svaret til Flemming Møller Mortensen og alle andre, der tvivler på den private sektor, være meget klart. Den private sektor har kapaciteten til at reducere de offentlige ventelister med minimum 50 procent i løbet af et år.

Det betyder, at cirka 17.000 personer kan komme af de offentlige ventelister allerede i 2018. I den private sektor ved vi, at opgaven kan løses billigere og mindst lige så godt som i det offentlige sygehusvæsen.

I PAKS håber vi, at ministeren noterer sig tilbuddet og sammen med sine embedsmænd vil gå i dialog om, hvordan den private og offentlige sektor finder sammen i en mere hensigtsmæssig arbejdsdeling til gavn for alle hørehæmmede borgere.

Forrige artikel Opråb fra fagforbund: Offentlige ledere indskrænkes af politisk detailstyring Opråb fra fagforbund: Offentlige ledere indskrænkes af politisk detailstyring Næste artikel Tandplejere: Flere tandlæger giver ikke bedre tandpleje Tandplejere: Flere tandlæger giver ikke bedre tandpleje
 • Anmeld

  Kim Werther · Ørelæge - Roskilde Øre, Næse & Halsklinik

  Offentlig / Privat høreapparat behandling

  Fra ørelægernes side vil vi gerne byde ind med, at vi såmænd også sagtens kunne reducere ventelisterne betydeligt, hvis vi fik lov til det. Vi har i vores ørelæge klinikker en uudnyttet kapacitet, som vil kunne mobiliseres til behandling af ukomplicerede høretab, hvis man fra politisk side ønskede det. Offentlig høreapparat behandling kunne således uddelegeres til ørelægerne, hvis regionernes økonomi var til det. Spørgsmålet er blot om økonomien er der, og om man fra politisk side ønsker at prioritere et offentligt tilbud til borgerne, eller om man hellere ønsker en privat løsning.

 • Anmeld

  ivan ziz

  mafiatilstande

  Øreapparatbranchen er i italiens mafiosoramme. På et tidspunkt bliver det åbenlyst for politikerne, med det resultat at døvramte undlider. Typisk har tidl.
  rackere sat sin på forhandler ledet med konen som ekspedient.

 • Anmeld

  Aage Juhl Jørgensen

  Prisoversigter er totalt fraværende

  Har du ukomplicerede synsproblemer kan du vrage og vælge i butikkerne.
  Har du ukomplicerede høreproblemer aner du faktisk intet om priser, kvaliteter og forskelle på vejen ind til det offentlige eller private.
  Hvem kender ikke til flg:
  Man møder en bekendt, som også lige har fået nye høreapp. for 3.gang og på svarene kan man forstå, at prisen denne gang var 15000 kr, men bedringen var umærkelig. En trøst når man selv har været en gratis tur i det offentlige.
  Og hvor svaret på, om det nu også er superapp. man får udleveret, vel mest er en trossag!
  Besynderligt at være på Herrens mark på dette område.

 • Anmeld

  Kim Werther · Ørelæge - Roskilde Øre, Næse & Halsklinik

  Vejledning om høreapparat behandling

  I min ørelæge klinik udleveres en pjece udgivet af Sundhedsstyrelsen, som giver svar på de fleste af spørgsmålene omkring mulighederne ved høreapparat behandling. Priser ved privat høreapparat udlevering er varierende fra butik til butik, så hvis man ønsker privat behandling, skal man spørge høreapparat butikken. Jeg vedhæfter linket til Sundhedsstyrelsens pjece. https://www.sst.dk/da/udgivelser/2015/hvis-du-skal-ha-hoereapparat#

 • Anmeld

  Aage Juhl Jørgensen

  Tak! Men prisoversigter mangler fortsat

  Tak til Kim Werther for linket.
  Men jeg efterlyser/ savner fortsat en prisliste over ‘hardware’ inclusiv hvilke kvalitetsforskelle der måtte forekomme eller være ‘dokumenteret’.
  Hjælpemidlers effekt er selvfølgelig en yderst subjektiv bedømmelse, men en vis professionel indflydelse / bedømmelse fra slutleverandøren er vel relevant.
  Kort sagt: undertegnede på 76 er på vej til - for 4.gang - at lade mig ‘tilfredsstille’ i det offentlige system. Og jeg aner faktisk ikke, om jeg for eksempelvis 5000 ekstra kunne blive endnu bedre hørende.

  Det offentlige - og privatbetalende - bruger adskillige mio på området om året. Kan man forestille sig en større åbenhed vedr. priser mv på selve app.?
  Man kunne vel kalde det et løbende/offentligt kvalitetstjek.

 • Anmeld

  Kim Werther · Ørelæge - Roskilde Øre, Næse & Halsklinik

  Offentlig / Privat høreapparat behandling

  Det er min opfattelse, at kvaliteten er i orden uanset om du vælger privat eller offentlig behandling. De fleste høreapparater fra seriøse producenter er i dag af så høj kvalitet, at forskellen på et sæt høreapparater til 5.000 kr. og 25.000 kr. i egenbetaling efter min opfattelse er beskeden. Det er lidt som at købe et HiFi musikanlæg. Nogle kan høre forskel på musikken fra en forstærker til 25.000 kr. i forhold til en forstærker til 5.000 kr. Men det er nok langt fra alle der kan høre forskellen. Tilbehør til høreapparater er en anden sag. Der findes en masse tilbehør, som for den enkelte kan have stor betydning i hverdagen. Det kan være en dyr men til gengæld værdifuld investering. Men du har ret Aage - Det er en jungle at finde rundt i. Her er det i sidste ende et spørgsmål om tillid til den butik eller offentlige klinik man vælger.

 • Anmeld

  Michael · menneske

  Lyt til etikken og hør på moralen.


  Nogle læger er bare de værste, når det gælder etik og moral.

  Undergrav systemet indefra og tjen på det.

  Undergrav det bagefter og samtidig udefra og tjen dobbelt - igen.