Professor vil pudse Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn på lægefaglig direktør

KRÆFT: Professor Frede Olesen vil have Styrelsen for Patientsikkerhed til at indlede klagesag mod lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen. 

En faglig diskussion af retningslinjerne for diagnostik af lungekræft har udviklet sig til en fyring på Regionshospitalet Silkeborg.
En faglig diskussion af retningslinjerne for diagnostik af lungekræft har udviklet sig til en fyring på Regionshospitalet Silkeborg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Tirsdag blev der føjet endnu et kapitel til den sag, som i foråret første til fyring af ledende overlæge Ulrich Fredberg fra Diagnostisk Center i Silkeborg. 

Professor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus universitet, Frede Olesen, har nemlig per mail opfordret Styrelsen for Patientsikkerhed til at indklage Region Midtjyllands lægefaglige direktør for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn:

”Jeg skal anmode styrelsen om at vurdere, om de faglige skøn og vurderinger, der er udøvet af lægelig direktør Claus Brøckner Nielsen, er under niveauet for en god speciallæge inden for fagområdet ’lægefaglig ledelse’,” skriver Olesen blandt andet i mailen til styrelsen. 

Dokumentation

Sagen kort
Ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg Ulrich Fredberg blev i april fyret. Region Midtjylland begrundede fyringen med samarbejdsproblemer i en sag, hvor en række patienter ikke er blevet tilbudt den anbefalede scanning for lungekræft.

Ulrich Fredberg valgte i flere år at bruge lavdosis CT-scanninger i stedet for røntgen til udredning af patienter, der har beskedne symptomer på lungekræft og derfor ikke kan omfattes af lungekræftpakken. 

Regionsledelsen mente, at Silkeborg også har brugt lavdosis CT i stedet for fuld høj-dosis CT-scanning i nogle tilfælde, hvor der var mistanke om lungekræft - og at de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen dermed ikke er blevet fulgt.

Årsrapporter fra Dansk Lunge Cancer Gruppe har vist, at Diagnostisk Center har fundet flere patienter med lungekræft i tidligere stadier sammenlignet med andre hospitaler i Danmark.

Hospitalsenhed Midt (hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel) har i oktober afleveret en redegørelse til Styrelsen for Patientsikkerhed. Redegørelsen indeholder en faglig gennemgang af 625 henvisninger og visitationer og viser ifølge en pressemeddelelse, at 132 patienter burde have været visiteret til fulddosis CT-scanning frem for lavdosis CT på grund af symptomer på eller mistanke om lungekræft.

Det er den redegørelse, som professor Frede Olesen finder så mangelfuld, at han nu har henvendt sig til Styrelsen for Patientsikkerhed og blandt andet anmodet om, at styrelsen  indbringer sagen for Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00