Regeringen genoptager forhandlinger om ældres ret til en naturlig død

GENOPLIVNING: Magnus Heunicke (S) genoptager forhandlinger, som skal give svækkede ældre ret til at fravælge genoplivning ved hjertestop. Forslaget møder bred opbakning, men krav om lægefaglig vurdering deler vandene.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Jeg tror, der må være sket en fejl i den udmøntede vejledning, for den stemmer ikke overens med lovgivningen på området, og derfor skal det laves om.

Jane Heitmann, Psykiatri- og ældreordfører, Venstre

Svækkede ældre skal kunne sige nej tak til genoplivning, hvis de får hjertestop.

Det mener sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som nu genoptager forhandlingerne om retten til at dø i fred.

Heunicke var allerede fremme med forslaget sidste år, men processen har siden ligget i dvale på grund af coronakrisen.

Dokumentation

Heunickes forslag

Magnus Heunicke skitserede i december sidste år regeringens forslag til et register, som skal give svækkede ældre mulighed for at fravælge forsøg på genoplivning ved akut hjertestop.

Forslaget indebærer, at man, fra man er 18 år gammel, kan registrere sig i en database, hvis man ikke ønsker genoplivning. Men fravalget træder så først i kraft, hvis man senere kommer på plejehjem eller på anden måde er i daglig kontakt med sundheds- eller plejesektoren.

De registrerede fravalg af genoplivning skal kunne tilgås digitalt af de relevante personalegrupper via de fagsystemer, de bruger til daglig.

Relevante vil være personalet hos vagtcentralen, ambulancereddere, plejepersonalet i kommunerne, sygehuspersonalet og de praktiserende læger, som alle vil blive forpligtet til at efterkomme borgerens fravalg af genoplivning.

Kilde: Pressemeddelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, 2. december 2019.


0:000:00