Regioner: Sådan skal sundhedsvæsnet reformeres

UDSPIL: Danskerne skal leve længere og uligheden i sundhed bekæmpes. Det skal ske ved bedre samarbejde mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger og finansieringsreform. Læs her hvordan i Danske Regioners nye sundhedsudspil.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Der er brug for en finansieringsreform, et kompetenceløft og nye samarbejdsmodeller - både med kommuner, de alment praktiserende læger og den enkelte borger og patient. I det hele taget er der brug for, at vi vender synet på sundhedspolitikken, så udgangspunktet i fremtiden bliver befolkningens sundhed og ikke dens sygdom. Det er en opgave, som vi er klar til at sætte os i spidsen for.

Bent Hansen (S)
Formand, Danske Regioner
Fakta
Hovedlinjerne i regionernes udspil:
  • Forebyggelse skal i fokus, middellevetiden skal op, og vi skal gøre op med ulighed i sundhed. 

  • Regionerne vil investere i nye samarbejdsformer med kommunerne og almen praksis med henblik på bedre forebyggelse af indlæggelser.

  • Sygehusene skal åbnes op og have en mere udadvendt rolle med stærkere og mere forpligtende rådgivning af både kommuner og almen praksis.

  • Der er brug for en finansieringsreform, rammefinansiering skal afløse den nuværende aktivitetsafhængige finansiering.

  • Der skal være stærkt fokus på fortsatte kvalitetsforbedringer, patientsikkerhed og videndeling.

 

Højere levealder og mindre social ulighed på sundhedsområdet. Sådan lyder to af de i alt fem politiske målsætninger, som Danske Regioner har lanceret i et nyt sundhedspolitisk udspil. 

Målene skal blandt andet nås ved at forbedre forebyggelsen, fremgår det af udspillet, der kommer her kort tid inden, sundhedsminister Astrid Krag (SF) ventes at lancere et sundhedspolitisk udspil.

For at forebygge sygdom og indlæggelser foreslår Danske Regioner, at samarbejdet mellem kommuner, sygehuse og praktiserende læger bliver forbedret markant. Det skal blandt andet ske ved at sygehusene i højere grad skal rådgive og samarbejde med de kommunale sundhedsansatte og praktiserende læger.

0:000:00