Debat

Regionernes vagtlægesystemer skal forbedres

DEBAT: Region Hovedstadens nye vagtlægesystem og Region Midtjyllands vagtlægesystem spilder på hver deres måde penge, vurderer læge og regionsrådsmedlem Ole Davidsen (V).
Foto: Colourbox
Researcher på Altinget | Social og Altinget | Udvikling.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Men man bør kun have lægerne i front i det tidsrum, hvor langt hovedparten af patienterne kommer - om dagen og om aftenen.

Ole Davidsen
Overlæge på Horsens Hospital og Regionsrådsmedlem (V) Region Midt
Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Af Ole Davidsen
Overlæge på Horsens Hospital og regionsrådsmedlem (V) Region Midt

I Region Hovedstaden har man valgt at lade sygeplejersker passe 1813. Dette betyder, at en masse patienter bliver undersøgt "for en sikkerheds skyld".
 
En sygeplejerske koster mindre end en speciallæge. Region Hovedstaden sparer penge ved at have sygeplejersker til at passe telefonen, men flere patienter spilder tid med undersøgelser, fordi sygeplejersker sender dem videre i systemet, hvor en læge i telefonen ville have kunnet besvare henvendelsen. Derfor spilder Region Hovedstaden penge på overflødige lægebesøg.
 
I Region Midtjylland har man valgt at have speciallæger med i front på hospitalerne. Og det er grundlæggende godt.
 
Den store gevinst, man opnår ved at opkvalificere personalet i front, er, at antallet af patienter, der "for en sikkerheds skyld" bliver undersøgt og behandlet, falder. Dette betyder, at man sparer penge og tid.
 
Men man bør kun have lægerne i front i det tidsrum, hvor langt hovedparten af patienterne kommer – om dagen og om aftenen. Om natten kommer der kun få patienter, så gevinsten ved at have en speciallæge i front er lille. 

Derfor bør man i nattetimerne fravige princippet om at have speciallæger i front, da det kun er et lille antal patienter, som risikerer at måtte blive sendt videre ”for en sikkerheds skyld”.
 
Ud over at det er spild af patienternes tid og penge, har vi også mangel på speciallæger med erfaring i akut-medicin og de bruges langt bedre om dagen på de medicinske afdelinger.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00