Sparerunder eller gaveregn? Politisk Stuegang tager temperaturen på det danske sundhedsvæsen

Store sparerunder og tre milliarder ekstra til sundhedsvæsenet i 2024. Hvordan er kan begge dele være virkelige? Det taler vi om i Politisk Stuegang med Moderatorernes sundhedsordfører, Monika Rubin, og tidligere sygehusdirektør og statslig top-embedsmand Niels Würgler. Han mener embedsværket har begået en stor fejl med det nære sundhedsvæsen. 

Dagens gæster er tidligere sygehusdirektør Niels Würgler (tv), og moderaternes sundhedsordfører Monika Rubin (th). Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Nikolaj Toft, er vært.    
Dagens gæster er tidligere sygehusdirektør Niels Würgler (tv), og moderaternes sundhedsordfører Monika Rubin (th). Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Nikolaj Toft, er vært.    Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ole Nikolaj Møbjerg ToftEmma Agner Carstensen

Region Midtjylland og Region Nordjylland skal begge spare og omprioritere for flere hundrede millioner kroner. Moderaternes sundhedsordfører Monika Rubin stiller sig kritisk overfor besparelserne.

Men hvad foreslår hun, at regionerne gør i stedet? 

Det og mange andre spørgsmål svarer regeringsordføreren på i denne udgave af Politisk Stuegang.

Her får vi også besøg af tidligere sygehusdirektør og topembedsmand, Niels Würgler. Han giver sin vurdering af sygehusenes reelle økonomiske tilstand. Og kommer med et råd til, hvordan man undgår, at politikernes mere markante prioritering af sundhedsudgifterne løber ud i sandet.

Og så har han én stor fortrydelse på egne og andre centralt placerede embedsmænds vegne. 
 
 
Dagens emner:  

  • Store besparelser i Region Midt og Nord  
  • Sundhedsvæsenets reelle økonomiske tilstand  
  • Hvordan bliver regeringens planer om øget prioritering til virkelighed? 
  • Moderaternes politik: Ét af de unges alkohol kultur – men hvad med de voksnes? 
  • Hvad nytter det at nedlægge regionerne, når mange læger ikke vil arbejde i Region Sjælland? 
  • Hvordan blev Monika Rubrin lokket til at arbejde på Nykøbing Falster Sygehus?
  • Regionernes forslag om at overtage kommunernes sundhedsopgaver?
  • Hvis man glemmer kræftsagen fra Aarhus og ambutationssagen -  hvordan har regionerne så klaret det?

 

Gæster:

  • Monika Rubin, Læge og sundhedsordfører for Moderaterne
  • Niels Würgler, Sygehusdirektør, Sjællands Universitetshospital, tidligere embedsmand i Sundheds- og Finansministeriet.

Vært: 

  • Ole Toft, Sundhedspolitisk analytiker, Altinget
     

Det sagde dagens gæster blandt andet:

Niels Würgler:

Du var embedsmand, da man lukkede sygehuse i 00’erne. Glemte I kommunerne og almen praksis? 

"Vi overså, at der var brug for at kapacitetsudbygge i det nære sundhedsvæsen. Det har været en af mine store erkendelser gennem min karriere. Vi var en del centralt placerede embedsmænd, der ikke var gode nok til at se behovet for at bygge primærsektoren op."  
 
Hvorfor ser man store sparerunder i nogle regioner? 

"Der har været et styringsslør i 2023, som har gjort det vanskeligt for regionerne og sygehusene at ramme target [ budgettet, red.].....Men “at the end of the day“ er penge ikke den største udfordring i sygehusvæsenet. Det er blandt andet behovet for prioritering." 

Hvordan bør man indrette et nationalt prioriteringsorgan: 

"Jeg er spændt på, hvordan det prioriteringsorgan skal etableres. Hvilket niveau det er på? Skal det konkurrere med behandlingsrådet om konkrete indsatser ude i klinikken? Eller vil man fokusere på nogle af de overordnede strukturelle ting? Jeg vil nok anbefale det sidste." 
 
 
Monika Rubin:   

Debatten om den kommende strukturreform:  

"Det er jo godt, at så mange kommer med et bud på en ny struktur (DI, Danske Regioner og KL). Jeg savner dog, at de faglige organisationer blander sig. At de giver deres bud på, hvordan man forbedrer sundhedsvæsenet."  
 
Hvordan får man mere evidensbaseret behandling i sygehusvæsenet? 

"Vi har rigtig meget af det, man kalder for GOPSAT-modellen. Altså Good Old Boys Sitting Around the Table. De har besluttet, at nu gør vi noget i sundhedsvæsenet, og så sådan er det bare. Man kan godt starte med at kigge på nogle af de rigtigt dyre ting, vi gør i sundhedsvæsenet."  
 
Mener moderaterne voksne danskere har en sund alkoholkultur? 

"Der er en alkoholblindhed i Danmark. Det er noget, vi bliver nødt til at tale om. Men den nye forebyggelsesaftale var for de unge. Det betyder ikke, at vi ikke også kommer til at tale om, hvordan vi voksne mennesker gør." 
 
Moderat politik: Tør Moderaterne blande sig i, hvad danskerne spiser?  

Vi faktisk kommet med et nyt forslag om differentieret moms på fødevarer. Et er, at vi vil sætte momsen op på klimabelastende fødevarer. Men vi vil så samtidig sætte priserne ned på de sunde fødevarer. Det er et strukturelt redskab, vi som politikere kan prøve, at nudge folk i en sundere retning. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

Niels Würgler Hansen

Direktør, Herlev og Gentofte Hospital
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00