Speciallæger: To millioner udelukkes fra ny garanti

UDREDNING: De praktiserende speciallæger advarer kraftigt regeringen mod planerne om at udelukke patienter hos praktiserende speciallæger fra udredningsgarantien.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

"Det er dybt kritisabelt og savner saglig begrundelse." Sådan lyder det fra de praktiserende speciallægers formand, Niels Siebuhr, om regeringens udkast til den kommende udredningsgaranti.

Her lægger regeringen op til, at garantien først skal træde i kraft, når man som patient bliver henvist til et sygehus.

Niels Siebuhr kan ikke se nogen saglig begrundelse for denne opsplitning.

"Vi får henvist patienter, som skal undersøges for alvorlige sygdomme inden for alle områder. Det er både hjertesygdomme, psykiske lidelser, øjensygdomme og symptomer, der viser sig at være kræft. Der er absolut ingen faglig begrundelse for, at de to mio. danskere, som årligt henvises til de praktiserende speciallæger, ikke skal være omfattet af udredningsgarantien," siger Niels Siebuhr.

Professor i Sundhedsøkonomi og direktør i Kora Jes Søgaard synes, at FAPS puster omfanget op.

Han peger på, at langt de fleste patienter hos de praktiserende speciallæger bliver helbredt hos dem, og at de derfor ikke har brug for at komme videre.

Jes Søgaard understreger, at han ikke kender regeringens argument for at udelukke praksissektoren. Men hvis det er sket, fordi man har villet gøre garantien billigere, giver det udmærket mening, vurderer han. Ved at målrette garantien mod patienter, der bliver henvist til sygehusene, sparer man og får måske mere sundhed for pengene, vurderer han.

”Det er rigtigt, at de praktiserende speciallæger også har patienter med alvorlige lidelser. Men vi har lige lavet en undersøgelse, der klart viser, at speciallægerne sammenlignet med deres kolleger på sygehusene generelt behandler yngre og færre procedure- og diagnosetunge patienter, altså alt andet lige mindre alvorlige lidelser,” siger Jes Søgaard.

0:000:00