Analyse af 
Søren Elkrog Friis

Statens overenskomst leverer på løfte om stabilitet, men forsømmer fornyelse

ANALYSE: Treårig overenskomst for 195.000 statsansatte sikrer realløn, men leverer kun få perspektiver. Fravær af fritvalgsordning skuffer AC-forbund, og økonomien rækker næppe til at indfri forventninger hos varme hænder i kommuner og regioner.

Formand for HK Stat, Rita Bundgaard, skrev lørdag aften under på en ny overenskomst for de statsansatte.
Formand for HK Stat, Rita Bundgaard, skrev lørdag aften under på en ny overenskomst for de statsansatte.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Statsansatte undgår lønsmæk, men må se langt efter fryns.

Nogenlunde sådan kan den aftale, som blev indgået sent lørdag aften i Skatteministeriet, opsummeres.

Her præsenterede skatteminister Morten Bødskov (S) og CFU-formand Rita Bundgaard en overenskomstfornyelse for statens 195.000 ansatte, som samtidig fastlægger det økonomiske manøvrerum for kommuner og regioner, som i løbet af de næste 14 dage skal forsøge at nå i mål med deres aftaler.

Dokumentation

Statens nye overenskomst

Overenskomsten løber i tre år

Løn: Økonomisk ramme på 6,75 pct., der giver en lønstigning på 4,42 pct. til medarbejderne i staten i perioden.

Partnerskab om attraktive og bæredygtige statslige arbejdspladser: Der etableres et nyt partnerskab, som har til formål at understøtte, at statens arbejdspladser er rustet til at løse deres samfundsvigtige opgaver effektivt og med høj kvalitet – både i dag og i fremtiden.

Seniorbonus og en styrket seniorindsats: Ansatte, der er fyldt 62 år, får ret til en årlig seniorbonus på 0,8 pct. af den samlede løn. Seniorerne kan vælge at få konverteret bonussen til to seniordage om året eller til pension.

Forenkling af pension for faglærte og ufaglærte grupper m.fl.: En række medarbejdergrupper vil hurtigere få adgang til pension, da parterne har afsat midler til afskaffelse af karenskrav, bl.a. aldersgrænsen på 25 år.

Kompetenceudvikling målrettes blandt andre seniorer og ufaglærte: Kompetencesekretariatet og Den Statslige Kompetencefond videreføres. Som én ud af tre tværgående indsatser i Kompetencesekretariatet er der blandt andet aftalt et særligt fokus på at fremme seniorernes muligheder for kompetenceudvikling.

Videreudvikling af statens nye lønsystemer: Parterne vil i overenskomstperioden igangsætte et fælles initiativ, der skal give parterne et fælles videns- og erfaringsgrundlag om den lokale løndannelse i staten. På baggrund heraf drøfter parterne, hvordan statens nye lønsystemer kan forbedres og videreudvikles.

Et styrket lokalt samarbejde: Samarbejdssekretariatet, som er et rådgivningsorgan for de statslige samarbejdsudvalg, videreføres med en øget bevilling fra 2,2 mio. kr. om året til 2,5 mio. kr. om året.

Medarbejderinddragelse i den grønne omstilling på arbejdspladserne: Samarbejdssekretariatet tilføres desuden en ekstrabevilling på 1 mio. kr. om året til partsfælles indsatser.

Videreførelse af lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø: Den frivillige lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø (FLIPA), der blev aftalt ved OK18, fortsættes i den kommende overenskomstperiode.

Fælles arbejdstidsaftale for lærere i staten: Der er den 4. januar 2021 indgået en fælles arbejdstidsaftale for lærere m.fl. i staten. Aftalen træder i kraft sammen med resten af overenskomstforliget.

Øvrige resultater: Forliget indeholder en række andre resultater herunder mulighed for at etablere sundhedsordning som en del af pensionsordningen, modernisering af aftalen om tjenesterejser, forhøjelse af bundniveauet i basislønintervallet for kontorchefer.

Læs mere om aftalen her.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00