Debat

Større fokus på diagnose

DEBAT: En tidlig diagnose og en forebyggende indsats er afgørende for nyrepatienters livskvalitet, siger formand for Nyreforeningen Stig Hedegaard Kristensen, der glæder sig over udsigten til diagnostiske centre.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Foto:

Af Stig Hedegaard Kristensen,
formand for Nyreforeningen. 

Velkommen til en ny regering. Alle, men ikke mindst i patientforeningerne holder vi nøje øje med de første signaler. Det første signal, vi i Nyreforeningen har noteret os, er udsigten til større fokus på diagnose.

Det er, og har været, glædeligt at se flere og flere nyrepatienter behandlet, særligt er det rigtig glædeligt i øjeblikket at følge udviklingen i transplantationer af nyrer. Men vi har også længe vidst, at jo tidligere man får konstateret nedsat nyrefunktion, jo bedre kan man forebygge og passe på. Jo længere kan man med andre ord få nyrerne til at holde, jo længere kan man udskyde dialyse, og jo længere kan man udskyde sin ankomst på ventelisten til en ny nyre. Derfor er det både glædelig og økonomisk sundt, hvis der bliver skabt bedre muligheder for at stille de tidligere diagnoser.

En halv million med nedsat nyrefunktion
Hertil kommer, at der i den danske befolkning er mange mennesker, der realiserer en for lav livskvalitet, fordi de har nedsat nyrefunktion. De ved det bare ikke! Blandt nefrologer skønner man, at op mod 10 % af befolkningen har nedsat nyrefunktion! Så taler vi om flere end 500.000 mennesker!

I den danske befolkning er mange mennesker, der realiserer en for lav livskvalitet, fordi de har nedsat nyrefunktion. De ved det bare ikke! Blandt nefrologer skønner man, at op mod 10 % af befolkningen har nedsat nyrefunktion! Så taler vi om flere end 500.000 mennesker!

Stig Hedegaard Kristensen
Formand for Nyreforeningen

Med fokus på diagnosen åbner vi med andre ord en kæmpe dør til en verden af muligheder for at bedre livet i Danmark.

Det kan ikke gå hurtigt nok med etableringen af diagnostiske centre. Tre af slagsen rækker. I Nyreforeningen tror vi, patienter er villige til at gå (og køre) langt for at få en tidlig og sikker diagnose.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Hedegaard Kristensen

Fhv. formand for Nyreforeningen (2002-14), fhv. medstifter af og næstformand for Danske Patienter
cand.oceon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00