Debat

Sundhedsaktører: Kronisk sygdom kræver ligeså målrettet indsats som coronapandemien

DEBAT: Ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen understreger behovet for at prioritere forebyggelse af kroniske sygdom, skriver Ulla Toft og Sanja Golubovic. 

De centrale årsager, til at kroniske sygdomme slår flere og flere ihjel, er simpelthen, at vi lever længere – og mere usundt, skriver&nbsp;Ulla Toft og Sanja Golubovic.<b></b>
De centrale årsager, til at kroniske sygdomme slår flere og flere ihjel, er simpelthen, at vi lever længere – og mere usundt, skriver Ulla Toft og Sanja Golubovic.Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ulla Toft og Sanja Golubovic
Hhv. professor i sundhedsfremme og forebyggelse og forskningsleder på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og videnskabelig medarbejder, Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium

Selvom vi står midt i en dødelig global pandemi, er det fortsat kroniske sygdomme, der er den helt store dræber.

En ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen viser, at kroniske sygdomme er ansvarlige for syv ud af ti dødsårsagerfald på Verdenssundhedsorganisationens top ti over dødsårsager globalt.

Det er en kraftig stigning fra 2000, hvor kroniske sygdomme udgjorde fire ud af ti dødsårsagerfald på listen. Den største dræber er iskæmisk hjertekarsygdomme, som var årsag til ni millioner dødsfald i 2019.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Til sammenligning døde kun to millioner af iskæmisk hjertekarsygdommme i 2000. I Europa er tallet imidlertid faldet med 15 procent i samme periode, hvilket kan hænge sammen med tidlig indsats og bedre behandling.  

De syv sygdomme, der bliver fremhævet i rapporten, tegner sig for 24,4 millioner, svarende til 44 procecnt af alle dødsfald globalt i 2019. Efter hjertekarsygdomme er slagtilfælde og KOL den anden og tredje største dræber.

Vi kunne eksempelvis prioritere folkesundheden ved at gøre usund mad, alkohol og tobak mindre tilgængelig og dyrere samt sikre let adgang til bevægelse og sund mad.

Ulla Toft og Sanja Golubovic
Hhv. professor i sundhedsfremme og forebyggelse og forskningsleder på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og videnskabelig medarbejder, Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium

Systematiske årsager til stigning
Lungekræft og nyresygdom er også årsag til et stigende antal dødsfald. Alzheimer og andre former for demens er i dag den syvende største dræber på verdensplan, og i Europa er det den tredjestørste årsag til dødsfald.

Diabetes, som nu er nummer ni på listen over de primære årsager til dødsfald globalt, oplevede den største stigning i dødsfald med 70 procent siden 2000 – og 80 procent for mænd siden 2000.  

De centrale årsager, til at kroniske sygdomme slår flere og flere ihjel, er simpelthen, at vi lever længere – og mere usundt. Stigningen i mange af de kroniske sygdomme som hjertekarsygdomme, KOL, type 2-diabetes og visse kræftformer skyldes den måde, vi har indrettet vores samfund på med aggressiv markedsføring af usunde varer som alkohol, tobak og usund mad samt let adgang til det usunde, og mere stillesiddende levevis.

Denne udvikling, som har stået på de seneste årtier i den vestlige del af verden, har nu også spredt sig til resten af verden. Og det afspejler sig i de primære årsager til dødsfald globalt.

Forebyggelse skal prioriteres
Rapporten fra Verdenssundhedsorganisationen understreger, at vi er nødt til at prioritere forebyggelse, hvis vi skal have et velfungerende sundhedsvæsen i fremtiden.

Det vil nemlig blive dyrt for vores sundhedsvæsen, at flere lever med kroniske sygdomme, for behandling er langt dyrere end forebyggelse. Og på et menneskeligt plan er det også unødvendigt, at flere lever med sygdomme, som kan forebygges.

Læs også

I dag er det en meget lille brøkdel af de samlede udgifter i sundhedsvæsenet, der bruges på forebyggelse. Men det ville være langt mere hensigtsmæssigt for samfundet og folkesundheden at investere mere i forebyggelse og sundhedsfremme og skabe sunde rammer, der gør det sunde valg til det nemme valg.

Vi kunne eksempelvis prioritere folkesundheden ved at gøre usund mad, alkohol og tobak mindre tilgængelig og dyrere samt sikre let adgang til bevægelse og sund mad.

Hvis det skal lykkes at forbedre folkesundheden, så vi i fremtiden får færre borgere med kroniske sygdomme og en mindre belastning af vores sundhedsvæsen, kræver det en ambitiøs og målrettet indsats på tværs af sektorer og politisk prioritering.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Toft

Kommende chef for Afdeling for Forebyggelse, Sundhedsfremme & Samfundet, Steno Diabetes Center Copenhagen, Afgående chef og professor ved Sektion for Sundhedsfremme og Forebyggelse på Frederiksberg Hospital
Cand. Scient. Human Ernæring, Københavns Universitet, 2002. Ph.d., Københavns Universitet, 2008

0:000:00