Debat

Sundhedsorganisationer: Vaccinationer mod smitsomme sygdomme er et fælles ansvar

DEBAT: Vi har et fælles ansvar for at vaccinere vores børn, hvis vi vil undgå sygdomsepidemier og dødsfald blandt børn, lyder opråbet fra PolioForeningen, Rotary, Det Europæiske Poliounion og WHO.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvert år dør tusindvis af børn rundt om i verden. Mange liv kunne være reddet, hvis blot børnene blev vaccineret.

Indtil midten af 1950erne var polio (børnelammelse) en frygtet sygdom i vores del af verden, mange mistede årligt livet eller blev fysisk ødelagte.

I sommeren 1952 og nogle måneder frem blev Danmark ramt af en voldsom polioepidemi, hvor cirka 7.000 mennesker – de fleste børn – blev angrebet af sygdommen. Omkring 3.000 fik lammelser, og cirka 350 børn døde. Få år senere kom vaccinen, og det sidste danske tilfælde af polio var i 1976.

Vi tager sundhed for givet i dag
I Danmark bakkede politikerne, sundhedsmyndighederne og befolkningen op om at indføre poliovaccinen hurtigst muligt for at beskytte befolkningen. Danmark var således det første land uden for USA, der systematisk begyndte at massevaccinere deres befolkning mod polio.

Fakta
Deltag i debatten!

Politikerne og myndighederne tog deres ansvar alvorligt og tilbød befolkningen vaccinen. Tilsvarende bakkede befolkningen op om den rettighed til sundhed, som de havde fået. Alle forstod, at poliovaccinerne var et fælles ansvar.

50 år senere tager vi sundhed for givent, men det er ikke givent. Det er vigtigt, at vi alle fortsat påtager os det fælles ansvar, det er at blive vaccineret.

Hvis ikke vi får vaccineret vores børn, påtager vi os ikke alene et stort ansvar for vores egne børn, men vi påtager os også ansvaret for, at andre børn kan blive syge og i værste fald dø.

Formænd
PolioForeningen, Rotary, Det Europæiske Poliounion og WHO

Hvis ikke vi får vaccineret vores børn, påtager vi os ikke alene et stort ansvar for vores egne børn, men vi påtager os også ansvaret for, at andre børn kan blive syge og i værste fald dø. Dø af sygdomme, som kunne være undgået.

På den måde er vaccinationer en rettighed, vi som befolkning har fået, men med rettigheder følger ansvar. Vi har ansvaret for, at vi bakker op om sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Uden vores opbakning vil antallet af sygdomstilfælde hurtigt stige igen.

Vaccinationer med livet som indsats
I lande som Pakistan, Afghanistan og Nigeria sætter sundhedspersonale dagligt deres liv på spil for at vaccinere og dermed beskytte børn mod sygdomme som polio, kolera, mæslinger, fåresyge og røde hunde. Sygdomme, som kan give varige skader, og som man i værste fald kan dø af.

I den kommende uge markerer FN’s sundhedsorganisation WHO den årlige "European Vaccination Week" for at sætte fokus på vigtigheden af vaccination - hele livet. Denne gang under overskriften ”Vaccinationer som rettighed og pligt”.

Medio april er der rapporteret om 11 nye poliotilfælde i Afghanistan/Pakistan, som kunne havde været undgået med vaccinationer.

WHO håber sammen med deres partnere på, at de kan få udryddet polio i løbet af de kommende par år, så børn og deres familier ikke længere skal leve i frygt for den forfærdelige sygdom.

Udryddelsen af polio er således et godt eksempel på, at vaccinationer virker, og vi alle har et fælles ansvar og forpligtelse for at bakke op om tilbuddet.

Det kan vi gøre i det små ved at få vaccineret vores familiemedlemmer eller ved at bakke op om de organisationer og myndigheder, der kæmper for at få bredt vaccinationsprogrammer ud til alle dele af verdenen.

Herudover kan vi også tage ansvar for at informere korrekt om vaccinationsprogrammerne, så vi undgår rygter og misformation. Og, hvis vi i vores del af verdenen undlader at vaccinere vores børn, så vil der ikke gå mange år, før de frygtede sygdomme vender tilbage.

Sundheden bliver truet i Europa
Al erfaring viser, at vacciner er en af de billigste og mest effektive måde at redde børns liv på. Det på trods er der ifølge de seneste tal fra WHO 19,5 millioner børn, der ikke har fået de grundlæggende vaccinationer.

Selv i Europa er truslen reel, hvis ikke vi bakker op om vaccinationsprogrammerne. I 2017 registrerede WHO i den europæiske region mere end 20.000 tilfælde af mæslinger, heraf 4 i Danmark, 41 i Sverige og 927 i Tyskland.

Herudover er der i den europæiske region rapporteret 35 dødsfald relateret til mæslinger, og det er dødsfald, der i stor udstrækning kan undgås ved, at alle bliver vaccineret.

Kampen mod polio og andre børnesygdomme går den rette vej takket været en massiv indsats fra blandt andet Rotary, der især har støttet kampen mod polio på verdensplan.

I 1988 var der 350.000 poliotilfælde i 125 lande over hele verden, i 2015 var der 74 poliotilfælde, i 2016 var der omkring 40 poliotilfælde, og i 2017 22 tilfælde af vilde polioudbrud. Herudover har der været en række tilfælde af vaccineafledte udbrud.

Der er formentlig ingen af de cirka 10.000 mennesker i Danmark, der stadig lever med den polio, de blev smittet med som små, der ønsker at samme skæbnesvangre hændelse igen skal ramme børn.

Indlægget er skrevet af:
Janus Tarp, formand for PolioForeningen, Bjarne Eilsøe-Jørgensen, formand for Rotary, Gurli B. Nielsen, præsident for Den Europæiske Poliounion, samt Robb Butler, Programme Manager, Vaccinepreventable Diseases and Immunization, WHO Regional Office for Europe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Tarp

Formand, PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen, chefjurist i Slagelse Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00