Debat

Tandplejere: Blixt har blik for fremtidens tandpleje

DEBAT: Der skal sættes ind blandt udsatte grupper, hvis tandsygdomme skal forebygges i befolkningen. Både de ældre og de unge, der forlader den offentlige tandpleje, når de fylder 18 år, skal prioriteres, mener Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.

Foto: Dansk Tandplejerforening
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisabeth Gregersen
Formand for Dansk Tandplejerforening

Liselott Blixt præsenterede forleden her i Altinget og i forbindelse med sit partis sommergruppemøde gode tanker om fremtidens tandpleje og det fornyede syn, der er behov for, hvis den danske befolkning skal opnå bedre tandsundhed. Forslagene ser Dansk Tandplejerforening positivt på.

Når vi skal forebygge tandsygdomme såsom huller i tænderne, paradentose og infektioner i munden hos befolkningen generelt, så er det helt centralt, at der sættes fokus på udsatte grupper. Og udsatte grupper er blandt andet de unge, som overgår fra børne- til voksentandplejen, og de ældre borgere, som ikke længere er i stand til at foretage den daglige tandbørstning, som er så vigtig for at undgå de store og dyre behandlinger.

Lad unge mennesker blive i offentlig tandpleje
I Dansk Tandplejerforening er vi helt enige med Liselott Blixt, når hun siger, at alt for mange unge stopper med at få kontrolleret tænderne, fordi det er for dyrt. En måde at sætte ind er selvfølgelig at give større offentligt tilskud, som Liselott Blixt foreslår. Men vil man for alvor problemet til livs, så er forebyggelse af tandsygdomme vejen frem. At vejlede og rådgive ud fra den enkeltes behov og muligheder til at få børstet tænderne helt rene to gange dagligt vil give store forbedringer i den danske befolknings tandsundhed. Samtidig vil både den enkelte og samfundet kunne spare mange penge.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

At lade unge mennesker blive længere i den offentlige tandpleje bakker Dansk Tandplejerforening derfor op om. De unge skal træffe mange valg og tage stilling til store spørgsmål, når de runder de 18 år. Hvis man har en god tandsundhed efter 18 år i den offentlige tandpleje, så er det måske ikke tænderne, der får den største opmærksomhed blandt alt det andet nye som voksen. Og det er netop her, vi skal undgå, at de unge dropper ud af tandplejesystemet, hvis målet er, at flere skal have sunde tænder hele livet.

Billigere at forebygge end at vente
Om de ældre kan man bruge den tommelfingerregel, at hvis en ældre borger ikke er i stand til at føre en gaffel op til munden og spise selv, så kan vedkommende heller ikke føre en tandbørste op til munden og renholde tænderne tilstrækkeligt. Derfor arbejder Dansk Tandplejerforening for, at der sættes målrettet ind over for de ældre, så de igen kan opnå evnerne til at kunne børste tænder selv. Dansk Tandplejerforening arbejder også for at få kvalificeret personalet på landets plejecentre således, at de kan hjælpe og assistere de ældre i at få børstet tænder. Eller at den ældre borger får den hjælp, der er behov for, af en tandsundhedsfaglig person.

Hvis man har en god tandsundhed efter 18 år i den offentlige tandpleje, så er det måske ikke tænderne, der får den største opmærksomhed blandt alt det andet nye som voksen.

Elisabeth Gregersen
Formand i Dansk Tandplejerforening

Det lyder sympatisk, når formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, opfordrer til, at pengene afsættes til de mest syge ældre, som også kræver mest tandlægebehandling. Dog skal man huske på, at det i det lange løb er bedre for den enkelte og billigere for samfundet at forebygge, at problemer opstår, end at vente og så behandle problemer, når de er opstået. Eksempelvis har mange ældre borgere et forbrug af medicin, som kan føre til mundtørhed, og dermed opstår muligheden for huller i tænderne og andre sygdomme i munden. Sygdomme, som i vid udstrækning kan forebygges, hvis der laves en tilstrækkelig tandplejefaglig indsats over for den ældre.

Sæt ind blandt unge og ældre
Danske tandplejere har siden professionen blev etableret for over 40 år siden arbejdet for at hjælpe danskerne til en bedre tandsundhed, bedre forebyggelse og større viden om vigtigheden af rene tænder. Resultaterne af arbejdet i den kommunale tandpleje taler for sig selv, hvor vi for eksempel aldrig har set færre huller i tænderne blandt 15-årige. Så den tandplejefaglige vejledning og forebyggelse virker.

Vi støtter derfor op om mange af de ideer, som Liselott Blixt fremfører, og fortsætter arbejdet for at forlænge den offentlige tandplejeordning fra det 18. til det 25. år. Og samtidig arbejde videre på en målrettet indsats over for landets ældre, så begge grupper kan undgå store og dyre behandlinger. Det gør vi naturligvis gerne i tæt samarbejde med de andre professioner på tandplejeområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisabeth Gregersen

Formand, Danske Tandplejere
tandplejer (1979), bachelor i Sundhedspædagogik (2010), master i Professionel Kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00