Debat

Tandplejere: Fokus på tandpleje er god investering

DEBAT: Der er en tydelig sammenhæng mellem mundhygiejne og sundhed i resten af kroppen. Derfor er det beklageligt, at tandpleje ikke har en central placering i forhold til borgernes sundhed og rehabilitering. Det mener Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.

I samarbejdet mellem tandplejere og andre sundhedsprofessionelle skal der mere fokus på forebyggelse og sundhedsfremme frem for kun behandling, mener Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.
I samarbejdet mellem tandplejere og andre sundhedsprofessionelle skal der mere fokus på forebyggelse og sundhedsfremme frem for kun behandling, mener Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening.Foto: Dansk Tandplejerforening
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisabeth Gregersen
Formand for Dansk Tandplejerforening

Snitfladerne mellem tandpleje og det øvrige sundhedsvæsen slår ikke til. De få ordninger, der eksisterer, har for lidt fokus på forebyggelse og sundhedsfremme!

En grundlæggende udfordring, som vi må se at få lavet om på, er, at tandpleje ikke har en central placering i forhold til borgernes generelle sundhed og rehabilitering. Det beror formentlig på, at der er en høj grad af egenbetaling på tandplejeområdet, og at viden om sammenhængen mellem tandsundhed og den generelle helbredstilstand endnu ikke er særligt udbredt.

Samtidig har de snitflader, der er mellem tandplejen og det øvrige sundhedssystem, stort set kun haft fokus på behandlinger – og meget lidt på forebyggelse og mundhygiejnens betydning for kroppen som helhed.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Prioriter kronikere og kræftsyge
Der er en tydelig sammenhæng mellem infektioner i mundhulen og infektioner i resten af kroppen. Undersøgelser viser, at bakterier fra mundhulen kan forværre hjerte-kar-sygdomme, diabetes, ryglidelser, demens, nyresygdomme, lungesygdomme etc. Sygdomme, som kan få et andet og bedre forløb for den enkelte borger, hvis infektionerne i mundhulen kommer under kontrol.

For at ruste sundhedsvæsenet til de aktuelle udfordringer skal vi i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen prioritere tandpleje i forhold til kronikere, kræftsyge og svage borgere, der ikke selv kan magte den personlige hygiejne.

I stedet for at bruge penge på tilskud til dyre tandbehandlinger, som ikke giver borgeren tænderne igen, burde vi arbejde med løsningsmodeller, der sikrer, at det slet ikke kommer dertil.

Elisabeth Gregersen
Formand for Dansk Tandplejerforening

Vi ved, at der på kort tid kan opstå sygdomme i tænderne under et sygdomsforløb, og at medicin øger risikoen for både caries og parodontitis. Det betyder, at borgeren ud over en kronisk sygdom tilmed risikerer at ende med et tandsæt med uoprettelige skader og infektioner i mundhulen, som belaster kroppen yderligere.

Bedre tandpleje giver færre genindlæggelser
I stedet for at bruge penge på tilskud til dyre tandbehandlinger, som ikke giver borgeren tænderne igen, burde vi arbejde med løsningsmodeller, der sikrer, at det slet ikke kommer dertil.

Tandplejere og andre sundhedsprofessionelle kan med fordel indgå i mere forebyggelsesarbejde. Det fordrer, at kommunerne giver plads og investerer i forebyggelse og sundhedsfremme i stedet for at hænge fast i gamle behandlingsmønstre.

Med udgangspunkt i borgerens behov og kapacitet vil tværfagligt samarbejde mellem sundhedsprofessionerne kunne ændre billedet. Det gøres ikke over night og er ikke gratis at etablere. Som ved alle andre investeringer kræver det, at man ser lidt frem i tiden og forholder sig proaktivt til det liv og den fremtid, der venter.

Færre genindlæggelser, en bedre regulering og forebyggelse af kroniske sygdomme vil give mere sundhed for pengene og en bedre livskvalitet for det enkelte menneske. Med tandplejere på rette tid og sted kan vi spare både den enkelte og samfundet for en økonomisk byrde og sikre større livskvalitet og sundhed for borgerne. Det vil være en god investering!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisabeth Gregersen

Formand, Danske Tandplejere
tandplejer (1979), bachelor i Sundhedspædagogik (2010), master i Professionel Kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00