Topforhandler for de offentligt ansatte trækker sig

RETRÆTE: Efter længere tids tumult trækker Flemming Vinther sig fra formandsposten i Hærens Konstabel- og Korporalforening. Det betyder også farvel til rollen som hovedforhandler for 180.000 statsansatte.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Når de offentligt ansatte igen skal forhandle overenskomster i 2021, må de undvære en markant og karismatisk frontkæmper.

Flemming Vinther har onsdag meddelt, at han efter 15 år trækker sig fra formandsposten i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF). Det betyder også farvel til formandsposten i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og dermed til rollen som topforhandler for 180.000 statsansatte.

”Jeg er meget stolt over at have fået lov til at stå i spisen for de statslige overenskomstforhandlinger siden 2009 og den enorme tillid, som I dermed har vist mig. Vi har sammen fundet løsninger, også på de store og svære udfordringer. Vi har haft modet til indgå aftaler – også i kriseår, og vi har haft modet til at stå fast, når vores værdier blev udfordret. Det har været en fornøjelse at kæmpe sammen med jer," udtaler han i en pressemeddelelse.

Bestyrelse stillede mistillidsvotum
Flemming Vinther har stået i spidsen for CFU siden 2009 og har stået i spidsen for statens ansatte ved overenskomstfornyelserne i 2011, 2013, 2015 og senest under overenskomstslagsmålet i 2018 (OK18).

Læs også

Han trækker sig fra HKKF efter længere tids tumult omkring sit formandskab.

I november stillede 9 ud af de 11 medlemmer af HKKF's forbundsbestyrelse et mistillidsvotum til Flemming Vinther.

Ved et efterfølgende forsoningsmøde forlød det i første omgang, at man havde "renset luften", hvor man blev enig om med fælles bistand at finde en fælles vej frem.

Men ifølge Flemming Vinther har han nu erkendt, at han ikke kan gå helhjertet ind i den proces.

"Nogle vil måske mene, at jeg skal blive og kæmpe, men det vil slide både mig selv og HKKF i stykker. HKKF har brug for ro, og for at fokus er på medlemmerne – ikke på en bestyrelse i konflikt. Jeg har derfor besluttet at trække mig som formand," skriver han på Facebook. 

Flemming Vinther udtræder som konsekvens både fra formandsposten i CFU og fra næstformandsposten i Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), som er en paraply- og samarbejdsorganisation for de statsligt og kommunalt ansatte.

Det er en på alle måder markant person i fagbevægelsen, som nu har valgt at forlade sine tillidshverv.

I 2015 kandiderede han til posten som formand for LO i skarp konkurrence med daværende LO-næstformand Lizette Risgaard og forbundsformand Kim Simonsen fra HK. Mens Simonsen droppede ud undervejs, så var Flemming Vinther med helt til den bitre ende på LO-kongressen, hvor han dog måtte se sig besejret af Lizette Risgaard med 87 mod 315 stemmer.

CFU oplyser, at formand for Lærernes Centralorganisation Anders Bondo Christensen tiltræder som fungerende formand for CFU, indtil et nyvalg har fundet sted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024