Torben Mogensen anmelder: Gøtzsches nye bog virker som et vaccinekampskrift

ANMELDELSE: I sin nye bog fører professor Peter C. Gøtzsche krig mod medicinalindustrien. Bogen er egnet til at få læserne til at dele sig i to grupper: tilhængere og modstandere, skriver Torben Mogensen.

Altingets vurdering: 3/6

Torben MogensenTorben Mogensen
Formand for Lungeforeningen og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital

Professor Peter C. Gøtzsche har kastet sig ind i den evigt aktuelle debat om vacciner med bogen – eller kampskriftet – 'Vacciner – Sandhed, løgn og kontroverser'.

Titlen lægger op til forventninger om en kampklar forfatter, der er villig til at afdække løgne og sandheder. Man bliver ikke skuffet, hvis man forventer den polemiske stil, som forfatteren er så kendt for. 

En stil med kradse beskyldninger, som søges dokumenteret med egne argumenter og et righoldigt noteapparat, men også hvor modstanderens argumenter ikke respekteres. Eksempelvis rejses der tvivl om hæderligheden af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) på baggrund af en patentsag.

EMA's argumenter affejes uden nåde. Peter C. Gøtzsche er ikke bange for skarpe holdninger og at stå ved dem. Om det er amerikanske CDC (Center for Disease Control and Prevention), EMA eller enkeltpersoner, vises der ingen nåde eller respekt.

Peter C. Gøtzsche bruger den første fjerdedel til at behandle mæslingevaccination, MFR-problematikkerne og den bedrageriske Andrew Wakefields artikler om MFR og autisme.

Tager afstand til antivaccinationsbevægelse
Man er ikke i tvivl, idet Peter C. Gøtzsche gør meget ud af at fortælle, at han er tilhænger af mæslingevaccination og mener, at modstanderne ikke kan argumentere fornuftigt mod vaccinationen.

Mæslingevaccination har reddet millioner af menneskeliv med meget få bivirkninger. Det er tydeligt, at Peter C. Gøtzsche gør meget for ikke af blive sat i bås med antivaccinationsbevægelsen.

Her er argumentationen klar og igen med et fyldigt noteapparat. Den danske forsker Peter Aabys resultater fra undersøgelser af mæslinger i Afrika fremhæves gentagne gange med rette. Derimod bruges der nok lige meget tid på Wakefield.

Ud over hans fanatiske fans er der ikke mange, der er uenige i, at det var falsk videnskab, som han udførte. Det er rigtigt, at anti-vax-bevægelsen er højtråbende, men der er mange gentagelser i bogen. Her får også både redaktører og tidsskriftet The Lancet en med Peter C. Gøtzsches huggert. 

Mangler kommentarer fra forfatteren
Peter C. Gøtzsche fører sin egen krig mod medicinalindustrien. Det er gjort i tidligere publikationer og nu også her.

Medicinalfirmaet Roche får også en på tuden for sin promovering af Tamiflu til behandling af influenza, selvom det intet har med vacciner at gøre. Specielt under svineinfluenzatruslen i 2009 blev der lagt pres på myndighederne for at købe store lagre af Tamiflu.

Kritikken af dokumentationen af stoffets virkning er hård og grundlæggende set ret relevant, men det har ikke noget med vacciner at gøre. Man har vel sine kæpheste.

HPV-sagen er et andet af kernekapitlerne i bogen. Her støtter Peter C. Gøtzsche op om TV 2-dokumentaren om de vaccinerede piger og om forskningen på Frederiksberg Hospital. Modsat bliver Det Nordiske Cochrane Center hejlet igennem.

En polemik, som kostede Peter C. Gøtzsche hans position i Cochrane-samarbejdet. Jeg tror, at de fleste af de beskrevne argumenter er kendt fra dengang, hvor debatten var på sit højeste.

Det kan undre, at forfatteren slet ikke kommenterer i dette kapitel, at antallet af piger med symptomer, der blev beskrevet som bivirkninger af HPV-vaccinen, efterfølgende blev reduceret betydeligt, vel at mærke samtidig med at antallet af vacciner steg.

Muligheden for, at sygdomme kan spredes gennem sociale medier, kommenterer forfatteren heller ikke på.

Tilhængere og modstandere
Bogen slutter af med en kort gennemgang af en række vacciner, men det virker overfladisk. Bogen kan læses med udbytte, hvis man holder af kampskrifter.

Det vil være en fordel, hvis man har kendskab til sundhedsvæsenets myndigheder og agenturer. De flyver rundt i bogen, oftest med angreb på både myndigheder og enkeltpersoner.

Bogen er egnet til skarpt at få læserne til at dele sig i to grupper: tilhængere og modstandere. Tilhængerne vil elske den konfrontatoriske stil, mens modstandere vil mangle nuancer.

Der er som anført mange gentagelser. Antallet af referencer er betydeligt og brugbart, hvis man er fagperson. For menigmand må de talrige noter virke forvirrende.

Da jeg havde læst bogen, sad jeg tilbage med tanken om, at vi mangler fængselsplads til alle de skurke, der er i sundhedsvæsenet og medicinalindustrien.

Jeg er ret sikker på, at bogen ikke vil afslutte vaccinedebatten, men at den vil blive brugt mod vacciner af anti-vax-bevægelsen. Meget mod Peter C. Gøtzsches vilje, men den konfrontatoriske stil lægger op til at plukke i citaterne, hvis man er vaccinemodstander.  

-----

Peter C. Gøtzsche: 'Vacciner – sandhed, løgn og kontroverser', 204 sider, People's Press, udgivet 6. februar 2020.

Forrige artikel Anmeldelse: Kræftpatients bog bør få ledere i sundhedsvæsenet til at gribe til handling Anmeldelse: Kræftpatients bog bør få ledere i sundhedsvæsenet til at gribe til handling Næste artikel Læge giver fem A'er: Ny bog kan skabe ophedede debatter i PLO-verdenen Læge giver fem A'er: Ny bog kan skabe ophedede debatter i PLO-verdenen