Anmeldelse af 
Torben Mogensen

Topanmeldelse af ny bog: Dansk professor var virusdetektiv i et politisk spændingsfelt

Danske Thea Kølsen Fischer blev sendt til Wuhan i Kina af WHO for at undersøge coronavirussens oprindelse. Det er der kommet en meget anbefalelsesværdig bog ud af, skriver Torben Mogensen.

Hvis man mangler en julegave, er 'Virusdetektiven' en oplagt gaveide til læsere med hang til spænding kombineret med oplysning, skriver læge og tidligere sygehusdirektør Torben Mogensen i sin anmeldelse.
Hvis man mangler en julegave, er 'Virusdetektiven' en oplagt gaveide til læsere med hang til spænding kombineret med oplysning, skriver læge og tidligere sygehusdirektør Torben Mogensen i sin anmeldelse.Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix
Torben Mogensen
Virusdetektiven - Jagten på pandemiens udspring
Thea Kølsen Fischer og Lars Hvidberg
208 sider, Gyldendal, udkommet 25. november 2021

 

Julen nærmer sig. Hvis man mangler en gave, er 'Virusdetektiven' en oplagt gaveide til læsere med hang til spænding kombineret med oplysning. Bogen er let læst, og det er min vurdering, at også ikke medicinsk uddannede personer vil få glæde af at læse den.

At coronavirus SARS-CoV-2 eller Covid-19, som virusinfektionen, der har præget hele verden, bliver kaldt, har fyldt meget i Danmark og resten af verden siden begyndelsen af 2020, er der ingen i tvivl om.

Det ukendte virus dukkede op i Kina og spredte sig til hele verden med nærmest lynets hast. Følgerne var katastrofale, menneskeligt og økonomisk. Desværre hærger pandemien fortsat over hele verden.

At der kom en viruspandemi var forventet. I hele menneskehedens historie har der været pandemier med katastrofale følger. Der har blandt andet været infektioner med corona- og influenzavira i de sidste 100 år. Og desværre kan vi forvente nye pandemier i fremtiden.

Når verden rammes af en pandemi, er det derfor afgørende vigtigt, at man prøver at forstå, hvordan den starter, og hvordan man forhåbentlig står bedre i en kommende pandemi. Måske kan man endda tage den i opløbet.

Stolt af dansk forsker
I den moderne verden spredes infektioner meget hurtigt, men på den anden side har vi undersøgelsesmetoder og internationale samarbejder, der giver meget bedre muligheder for at få viden end tidligere.

Vi er i Danmark så heldige at have professor og forskningschef Thea Kølsen Fisher med blandt de få eksperter fra hele verden, der deltog i den detektivmission, som WHO i januar og februar sendte til Wuhan. Det kan vi være stolte af.

At få lov til at deltage i en så alvorlig mission sker ikke ved lodtrækning. Forfatteren beskriver meget fint den meget omfangsrige uddannelse, hun har gennemgået, både i Danmark og udlandet, specielt hos Center for Disease Control and Prevention (CDC) i USA. Det er imponerende.

Det samme er den erfaring, som Thea Kølsen Fisher har fra tidligere udbrud af infektioner rundt i verden. Det er således en meget kompetent forfatter, der fortæller. I det hele taget er et af bogens mange højdepunkter beskrivelsen af både uddannelse og kompetencer hos de eksperter, som WHO udsender.

Jeg tror desværre ikke, at befolkningerne i almindelighed og pressen i særdeleshed er klar over, hvilke meget dygtige fagpersoner, WHO kan mobilisere. Det er meget betryggende. WHO bliver ofte latterliggjort, men fuld respekt herfra.

Samarbejdet med kineserne
Et citat fra bogen: "Når man blander politik og videnskab, får man politik," illustrer meget fint de problemer, som WHO-delegationen også løb ind i. At Kina var bekymret og lidt skeptiske angående detektivarbejdet, fremgår tydeligt. At præsident Trump konsekvent kaldte infektionen "Kina-virus", har ikke gjort tilliden større hos kineserne. At man i Kina, som i andre asiatiske lande, ikke vil tabe ansigt, er noget, man skal lære og respektere.

Jeg kan ikke anbefale bogen nok, hvis man vil forstå ikke blot virusdetektivarbejdet, men også hvordan det er at samarbejde internationalt. 

Torben Mogensen
Formand for Lungeforeningen

Forfatteren beskriver selv, at hun også skulle lære, at den skandinaviske direkte måde at stille spørgsmål på ikke var den bedste indgang til en dialog med kineserne. I det hele taget er beskrivelsen af samarbejdet med kineserne meget fint beskrevet. At der var problemer, er man ikke i tvivl om. Men resultatet blev brugbart.

Selve detektivarbejdet er meget grundigt beskrevet. Den absolutte nødvendighed af teamsamarbejde og forskellige kompetencer står lysende klart, når man har læst bogen.

Forfatteren måtte selv tydeliggøre sin position som leder af sin gruppe over for et andet gruppemedlem. Fnidder var ikke en mulighed. WHO-gruppens måde at arbejde på, kan man sagtens lære meget af og bruge i sin dagligdag.

Politik i forskning
Resultatet af WHO-undersøgelsen blev, at coronavirus med meget stor sandsynlighed stammer fra flagermus. Teorien om et udslip fra et højt specialiseret viruslaboratorium i Wuhan beskrives som usandsynlig. Har kineserne samarbejdet fuldt ud? Nogle vil sige nej, men som jeg læser bogen, er detektiverne tilfredse.

Bogen er god at blive klog af, hvis man vil forstå de problemer, der opstår, når der går politik i forskning. Forskerne forsøger ihærdigt at holde sig til data, men omgivelserne bruger og misbruger resultaterne. Det kan næppe undgås, men den forståelse bogen giver, gør det nemmere at afkode det politiske spil. Beskrivelsen af forskernes besøg på det berømte og berygtede Hunan Wet-marked er præcis og genkendelig.

Den endelige historie om pandemiens begyndelse er ikke fortalt, men vi er godt på vej. Der var planlagt en opfølgende undersøgelse, men som jeg forstår bogen, er den sat i bero. Kan det skyldes en uheldig udtalelse fra WHO-direktøren? I bogen er der et citat, som man kan mistænke har skadet kinesernes tillid. Det ser dog ud til, at den opfølgende undersøgelse er ved at komme i gang. Jeg krydser fingre for, at Thea Kølsen Fischer kommer med og vil glæde mig til en opfølgende bog.

Kan ikke anbefale den nok
Der er en ting, der undrede mig under læsning af bogen. Mange steder beskrives det, hvordan WHO-gruppen var omringet af journalister fra internationale medier. Det var ikke til udelt gavn for WHO-holdet. Det undrer mig, at kineserne tillod dette.

Jeg kan ikke anbefale bogen nok, hvis man vil forstå ikke blot virusdetektivarbejdet, men også hvordan det er at samarbejde internationalt. Man bliver imponeret over den indsats, der blive gjort fra holdet. Jeg tror dog, at en ordliste over forkortelser og navne ville gøre bogen lettere at gå til for ikke-fagfolk. Der er en udmærket referenceliste.

Der er kun en lille ting ved bogen, der irriterede mig. Der er mange spring tilbage i tiden midt i nogle kapitler. Forfatteren kunne med fordel have samlet disse i et par kapitler i starten af bogen. Denne skønhedsfejl skal dog ikke skygge for min begejstring.

Men man mangler stadig den endelige forløsning: Hvornår kom den første patient? Hvad kan man gøre i fremtiden? Jeg håber meget, at bogen får en efterfølger, så vi får endnu større viden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thea Kølsen Fischer

Forskningschef, ledende overlæge, Nordsjællands Hospital, klinisk professor, Københavns Universitet, fhv. overlæge, Statens Serum Institut
dr.med (University of Bergen 2002), master i offentlig ledelse (CBS 2017)

0:000:00