Debat

Forkert at nedsætte afgifter på slik og chokolade

DEBAT: Vi har ikke råd til at sænke afgifterne på slik og chokolade yderligere. Forbruget er i forvejen højt, og i sidste ende betaler vi selv gildet, når flere patienter bliver indlagt med hjertesygdomme som følge af et for højt sukkerindtag. Det skriver administrerende direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Høgh
Administrerende direktør, Hjerteforeningen

Danskerne får i forvejen rigeligt slik. Det viser en analyse foretaget af Landbrug & Fødevarer for foodculture.dk.

Kim Høgh
Administrerende direktør i Hjerteforeningen

Altinget præsenterede 28. januar en beregning, hvor Dansk Erhverv har regnet sig frem til, at der har været et stort fald i danskernes indkøb af slik og chokolade i butikkerne siden 2008. Dansk Erhverv vurderer endvidere i artiklen, at danskernes forbrug af slik er uændret siden 2008, hvorfor man opfordrer politikere til færre afgifter på slik og chokolade.

Overvægt er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdom. I Hjerteforeningen kæmper vi for, at færre børn og voksne rammes af en hjertesygdom. Derfor ved vi, at det vil være helt forkert at nedsatte afgifterne på slik og chokolade.

Kim Høgh
Administrerende direktør i Hjerteforeningen

Sukkerforbrug for højt
Danskerne får i forvejen rigeligt slik. Det viser en analyse foretaget af Landbrug & Fødevarer for foodculture.dk. Ifølge analysen går 13 procent af børnefamiliernes dagligvareforbrug til slik, is og chokolade. Det svarer til, at der ligger ”snolder” for 13 kroner i indkøbskurven, hver gang familien har købt for 100 kr. I samme kurv vil der kun ligge for små 11 kroner grønsager og for 9 kr. frugt.

Af de nordiske landes næringsstofanbefalinger fremgår det, at energien fra tilsat sukker maksimalt bør udgøre 10 procent af energiindtaget.

Sukker slukker sulten
Data fra den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2005-2008 viser, at det gennemsnitlige indtag af tilsat sukker for voksne udgør 9 procent, mens det for børn udgør 12 procent. Der er altså ikke plads til mere slik/sukker i danskernes kost. For børn udgør tilsat sukker et særligt stort problem, da sukkeret fra slik optager pladsen fra vigtige næringsstoffer. Børn, der spiser for meget slik, risikerer derfor, at deres behov for vigtige næringsstoffer ikke dækkes i tilstrækkeligt omfang – og dermed får børnene de ikke optimale vilkår for at vokse og udvikle sig optimalt.

Overvægt er en risikofaktor for hjerte-kar-sygdom. I Hjerteforeningen kæmper vi for, at færre børn og voksne rammes af en hjertesygdom. Derfor ved vi, at det vil være helt forkert at nedsatte afgifterne på slik og chokolade. Alle små skridt i den rigtige retning tæller.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00