Uvis fremtid for lægevagten i Syddanmark efter opsigelse

Fra oktober er det uklart, hvordan borgere kan se en læge uden for egen læges åbningstid i Region Syddanmark, efter PLO har opsagt lægevagtsaftalen. Tiltaget er "unødigt provokerende", mener regionens forhandler, men lægevagten er blevet "belastende og uattraktiv" ifølge professor.

I Nordjylland førte det til protester, da regionspolitikerne og PLO i 2020 blev enige om at nedlægge en række af lægevagtens små konsultationssteder. Nu ønsker PLO i Syddanmark også færre fysiske konsultationssteder.
I Nordjylland førte det til protester, da regionspolitikerne og PLO i 2020 blev enige om at nedlægge en række af lægevagtens små konsultationssteder. Nu ønsker PLO i Syddanmark også færre fysiske konsultationssteder.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Godt et år efter at de praktiserende læger i Region Sjælland opsagde lægevagtsaftalen, valgte deres kolleger i Region Syddanmark onsdag at tage samme drastiske skridt. Og det vel at mærke, før forhandlingerne for alvor er gået i gang.

"Vi har vurderet, at vi kan få et bedre resultat, hvis vi forhandler på et opsagt aftalegrundlag," siger Birgitte Ries Møller, formand for PLO-Syddanmark, som forklaring på opsigelsen.

Fakta

Sagen kort

PLO Syddanmark har opsagt deres aftale om at drive lægevagten i Region Syddanmark. PLO har haft opgaven siden 2007, og aftalen er opsagt fra 1. april 2022, med et halvt års opsigelsesperiode.

I lægevagtsaftalen er det beskrevet, hvor mange konsulationssteder PLO Syddanmark skal bemande, og der er sat mål for blandt andet ventetid. PLO Syddanmark ønsker at lave en helt ny aftale.

I 2021 indgik regionerne og PLO en overenskomst, hvor man aftalte at modernisere lægevagten. De konkrete forhandlinger blev imidlertid lagt ud til hver enkelt region.

I Region Hovedstaden og Region Sjælland står regionen selv for at tilbyde lægehjælp til borgerne uden for egen læges åbningstid. I landets øvrige regioner står de praktiserende læger for at drive lægevagtsordninger.

Region Nordjylland indgik en ny lægevagtsaftale i 2020. Region Syddanmark og Region Midtjylland skal forhandle om en ny aftale i år.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024