V: En lysere fremtid venter Hepatitis-patienter

DEBAT: Medicinrådet anbefaler nu behandling af alle kronisk syge hepatitis C-patienter i Danmark. Det er positivt, men også kun starten på en proces, hvor det hårde arbejde først skal til at gå i gang, skriver sundhedsordfører Jane Heitmann (V).

Af Jane Heitmann (V)
Sundhedsordfører

I denne uge kunne Politiken præsentere en af sommerens mest positive nyheder på forsiden: HIV-smittede, der får den rette behandling, smitter ikke andre. En milepæl for en i årtier udsat gruppe medborgere, der med rette kan se den nye forskning som et "frihedsbrev" over for en i årtier skeptisk omverden.

Sådan et resultat skal vi selvfølgelig alle glædes over, men vi må ikke hvile på laurbærrene. For selv om det tiltrak mindre medieopmærksomhed, har sommeren faktisk også budt på en anden særdeles god nyhed for en mindst lige så udsat gruppe danskere, som længe har ventet på den rette behandling: De tusindvis af patienter med hepatitis C – bedre kendt som smitsom leverbetændelse – hvoraf en stor gruppe er stofmisbrugere.

For få uger siden kom det frem, at Medicinrådet nu anbefaler en behandling af alle kronisk syge hepatitis C-patienter i Danmark. Det er en vigtig melding – men også lidt af en milepæl for nogle af landets mest sårbare stofmisbrugere.

Lysere fremtid
Anbefalingen kommer meget passende kort før den årlige "World Hepatitis Day" i weekenden. Den betyder i al sin enkelthed, at fremtiden tegner lysere for danske hepatitispatienter end nogensinde.

Jeg har været engageret i hepatitisdebatten i adskillige år, og jeg har blandt andet været vært for et debatarrangement på Christiansborg i 2016. Her var bred enighed om, at handling er nødvendig. Men det stod også dengang klart, at prisen på medicinen skulle ned, så behandlingen kunne tilbydes bredere.

Jeg har noteret mig, at prisen på behandlingsmedicinen er faldet markant – og det er positivt. Særlig set i lyset af, at behandlingen er så effektiv, at den for størstedelen af patienterne vil føre til en reel helbredelse.

Udsatte patienter
Både det faldende prisniveau og Medicinrådets positive anbefaling peger i den rigtige retning. Men det er også vigtigt at understrege, at det kun er starten på en proces, hvor det hårde arbejde nu først for alvor går i gang. Foran os ligger nemlig en enormt vigtig opgave med systematisk at opspore og behandle særligt de mest udsatte patienter i stofmisbrugsmiljøerne, som på én og samme tid er dem, der formentlig mest har brug for behandlingen, og som er sværest for myndighederne at nå.

Stofmisbrugere med leverbetændelse møder desværre alt for sjældent op på hospitalerne for at blive undersøgt og behandlet. Jeg så gerne, at behandlingen eksempelvis i højere grad kunne flyttes ud på misbrugscentrene, hvor sygdommen har vist sig, qua gode erfaringer fra Københavns Kommune, at have langt større chance for at blive opdaget og behandlet i tide.

Hepatitis C er en ondskabsfuld og livstruende sygdom, der kan medføre skrumpelever, leversvigt og leverkræft, og den kommer tilmed med høj smittefare. Jeg så gerne, at vi med en fælles indsats i løbet af en kort årrække kunne få elimineret smittefarerne for en udsat gruppe borgere og give de danske hepatitispatienter den samme grad af lettelse og forløsning, som mange HIV-patienter fuldt forståeligt har givet udtryk for i både traditionelle og på sociale medier i denne uge.

Forrige artikel Region Hovedstaden: Dyr medicin bør anvendes mere intelligent Region Hovedstaden: Dyr medicin bør anvendes mere intelligent Næste artikel Studerende: Mere undervisning i medicinhåndtering sikrer patientsikkerhed Studerende: Mere undervisning i medicinhåndtering sikrer patientsikkerhed
Det mener aktørerne om den nye epidemilov

Det mener aktørerne om den nye epidemilov

OVERBLIK: I dag førstebehandles en ny epidemilov, som skal træde i kraft, når den nuværende hastelov udløber. Aktørerne udtrykker i deres høringssvar glæde over bedre parlamentarisk kontrol, men bekymring over andre elementer af lovforslaget.