Yngre Læger og Overlægeforeningen dropper fusion

Yngre Læger og Overlægeforeningen skrinlægger planerne om en fusion. De to foreningers bestyrelser vurderer, at der ikke er opbakning til at lægge de to fagforeninger sammen til Danmarks største lægeorganisation. (OPDATERES)

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Heller ingen fusion af foreningerne for overlæger og yngre læger i denne omgang. Det er meldingen fra Overlægeforeningen og Yngre Læger, der siden sommer 2020 har undersøgt mulighederne for en fusion af de to organisationer.

LÆS: Læger har planer om en kæmpe fusion 

”Vi har besluttet at indstille arbejdet med at undersøge muligheden for en fusion, da vi ikke oplever, at der er opbakning til at fortsætte med disse drøftelser på nuværende tidspunkt,” siger Yngre Lægers formand, Helga Schultz i en pressemeddelelse.

Lintz: Vi har tradition for at samarbejde 
Formanden for Overlægeforeningen Lisbeth Lintz understreger, at de to foreninger stadig vil arbejde sammen på de områder, hvor det giver mening.   

”Vores foreninger har en lang tradition for at samarbejde på mange af de områder, hvor vi har fælles interesser. Det vil vi selvfølgelig fortsætte med og styrke, også selvom vi ikke fusionerer,” siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.

Ved forårets overenskomstforhandlinger blev der aftalt en ny ledelsestruktur for overlægerne, hvilket udløste vrede hos en del af Yngre Lægers medlemmer.

Målet med fusionen var blandt andet, at overlæger og yngre læger i en samlet organisation bedre kunne forhandle overfor de offentlige arbejdsgivere. 

Omvendt bliver de droppede fusionsplaner også mødt med lettelse blandt en andre læger.

De frygtede, at de 20.000 yngre læger og overlæger i en ny samlet organisation totalt ville dominere magtballancen blandt den stribe af lægeforeninger, der hører under Lægeforeningen: Blandt andet de praktiserende læger (PLO), Foreningen For Praktiserende Speciallæger (FAPS). 

Tidligere formand advarede mod splid
Kritikerne af fusionsplanerne mente blandt andet, at Lægeforeningen ville blive en ligegyldig organisation i politikernes og mediernes øjne, når de fleste af landets læger - sygehuslægerne - alle var samlet i en organisation.

Lægeforeningen har i årevis kæmpet med interne samarbejdsproblemer mellem lægeforeningerne,  hvilket blandt andet den tidligere formand, Andreas Rudkjøbing kritiserede i sin afskedstale som formand for Lægeforeningen. 

"Det er sket mere end en gang, at den ene hånd ikke ved, hvad den anden gør. At uenigheder og interessemodsætninger får lov at fylde for meget. Det holder ikke," lød det fra Andreas Rudkjøbing i sommeren 2020.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Lintz Christensen

Formand, Akademikerne
cand.med. (Københavns Uni. 1994), speciallæge i geriatri, speciallæge i intern medicin

0:000:00