Bramsen stod tilbage uden respekt og uden venner

Trine Bramsen havde i sin tid som forsvarsminister en særlig evne til at skabe problemer for sig selv. Til sidst havde både politikere, officerer og hendes nærmeste medarbejdere vendt sig mod hende.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

At Trine Bramsen (S) skulle rykkes væk fra Forsvarsministeriet og erstattes af Morten Bødskov (S) var ikke en pludselig indskydelse, som statsminister Mette Frederiksen (S) fik torsdag aften, da det stod klart, at Enhedslisten ikke længere havde tillid til transportminister Benny Engelbrecht (S).

Det havde været planlagt gennem længere tid. Det var bare et spørgsmål om timing. Det fortæller flere kilder til Altinget.

Trine Bramsen var kørt sur i det, og hun havde få venner tilbage.

Krævede hendes afgang

De borgerlige ordførere i den centrale forsvarsforligskreds var utilfredse med hende og havde mistet tilliden til hende. Flere af dem gjorde højlydt opmærksom på det og krævede hendes afgang.

Officerskorpset var ikke udelt begejstrede for ministeren. Men valgte som loyale soldater at adlyde ordrer.

Hendes nærmeste medarbejdere i ministeriet søgte i stor stil væk fra en minister, som blev beskrevet som temperamentsfuld, nedladende og ondskabsfuld.

Til sidst var kun statsministeren og hendes partis egen forsvarsordfører Mogens Jensen reelt på ministerens side.

Morgen, middag og aften 

40-årige Trine Bramsen er en arbejdsom politiker, der som retsordfører gennem seks år morgen, middag og aften energisk forsvarede den hårde kurs på retsområdet, som i 2019 var med til at bringe socialdemokraterne tilbage til ministerkontorerne.

Derfor var det heller ikke den store overraskelse, at hun i slutningen af juni 2019 var en del af Mette Frederiksens første ministerhold. Da partiets daværende forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen skulle være formand for Folketinget, så lå det lige til højrebenet at gøre Trine Bramsen til forsvarsminister.

Hun havde siddet i Forsvarsudvalget  i flere år, og ikke mange andre i den socialdemokratiske gruppe viste interesse for forsvarsområdet.

Hård kritik

Der gik dog kun få måneder, inden hun som minister stod overfor sin første store møgsag.

Det var, da Statsrevisorerne på baggrund af en stor undersøgelse fra Rigsrevisionen i december 2019 udtalte meget hård kritik af regnskabsstyringen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Herefter fulgte en række andre sager, som Trine Bramsen ikke selv havde skabt.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Mest opsigtsvækkende var den skarpe kritik af forholdene i Forsvarets Efterretningstjeneste, som Tilsynet med efterretningstjenesterne afleverede i fire ringbind på ministerens kontor den 21. august 2020.

Det fik Trine Bramsen til at hjemsende FE-chef Lars Findsen og fire andre medarbejdere. Om mandagen udsendte tilsynet en opsigtsvækkende pressemeddelelse om sagen.

Skabe problemer for sig selv 

Listen med små og store sager var lang. Og blev endnu længere af de sager og problemer, som Trine Bramsen selv skabte.

Trine Bramsen er nemlig god til at skabe problemer for sig selv. Men knap så god til at rode sig ud af dem igen. Konfliktnedtrapning er ikke en af den fynske politikers stærke sider.

Først haglede kritikken i juni 2020 ned over hende, da hun - i kritikkernes optik - i to interviews fik udtrykt sin mistillid til hele officerskorpset i det danske forsvar.

Det slog de første skår i forholdet mellem Bramsen og de borgerlige partier, der tordnede mod ministeren i et samråd. 

Umuligt at genvinde respekten

I starten af 2021 eksploderede tingene igen, da Trine Bramsen stædigt holdt fast i, at den nyudnævnte forsvarschef Flemming Lentfer ikke måtte udtale sig om forsvarspolitik.

Han måtte komme med militærfaglige inputs. Men politiske diskussioner om Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik var alene en sag for politikerne.

Hun forværrede situationen ved også stædigt at stå fast på, at forsvarschefen var styrelseschef. Hvis man kigger på et organisationsdiagram over Forsvarsministeriets koncern, så havde hun i princippet ret. Forsvarschefen er chef for den ene af i alt otte styrelser under ministeriet.

Men i manges øjne har forsvarschefen en særstilling blandt styrelsescheferne. Det er ham, der sender soldaterne i krig.

Sagen om styrelseschef eller forsvarschef fik for alvor Forsvarets civile og militært ansatte samt tidligere soldater til at miste tilliden til Trine Bramsen.

Efter den sag var det nærmest umuligt for Bramsen at genvinde respekt hos høj som lav i Forsvaret.

Mangel på dømmekraft

Sidenhen fulgte en sag om en kampagnetur til Ærø, samtidig med at Taleban erobrede Kabul. En lille sag, der dog i manges øjne var et udtryk for kolossal mangel på dømmekraft hos ministeren.

Samtidig oplevede mange, at ministeren var mere optaget af at se godt ud i medierne og få gode billeder til de sociale medier end at tale med soldaterne, når hun besøgte kaserner og andre af Forsvarets tjenestesteder.

Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix

Sigtet for landsforræderi

I december sidste år kom en undersøgelseskommission frem til, at der ikke var fugls føde på Tilsynet med efterretningstjenesternes kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste.

De fem hjemsendte FE-medarbejdere kunne derfor vende tilbage til tjenesten efter mere end 15 måneders hjemsendelse.

Det fik flere borgerlige politikere, med tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i spidsen, til at kritisere Trine Bramsen for at have overreageret og skadet Danmarks sikkerhed, da hun i august 2020 hjemsendte FE-medarbejderne.

Fem dage, før kommissionen kom med sin undersøgelse, var FE-chef Lars Findsen dog blevet varetægtsfængslet og sigtet for landsforræderi. I midten af december blev Claus Hjort Frederiksen sigtet efter samme paragraf.

Ifølge flere eksperter så bliver chefen for landets efterretningstjeneste og en tidligere forsvarsminister ikke sigtet, uden at justitsministeren og regeringens sikkerhedsudvalg er taget i ed.

Forsvarsministeren er medlem af sikkerhedsudvalget. Derfor afstedkommet sigtelserne også kritik af ministeren.

Fredsbevarende styrke

Nu er Trine Bramsen fortid i Forsvarsministeriet og efterlader sig omtrent samme eftermæle, som nuværende justitsminister Nick Hækkerup gjorde, da Helle Thorning-Schmidt i 2013 skiftede Hækkerup ud efter 22 måneder på posten. I den korte tidsperiode havde han også gjort sig til uvenner med blandt andre de borgerlige forsvarsordfører.

Hækkerup blev afløst af den mere kompromissøgende Nicolai Wammen, der blev sendt ind i ministeriet som en form for fredsbevarende styrke.

Nu laver Mette Frederiksen samme manøvre. For forholdet mellem Bramsen og oppositionspartierne kunne ikke rettes op. Nu får Morten Bødskov til opgave at genskabe et godt samarbejdsklima i forligskredsen og få indgået et nyt forsvarsforlig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00