Bramsen og ligestillingen rykker ind i Transportministeriet: "Man kan ikke gøre alle tilfredse. Sådan er politik"

Politik er ikke altid en fair branche, lød det fra Trine Bramsen, da hun med flere dages forsinkelse endelig fik overrakt Transportministeriet fra sin forgænger, Benny Engelbrecht, efter at han blev væltet fra posten i sidste uge. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Trine Bramsen lå syg med covid-19, da Benny Engelbrecht i sidste uge måtte trække sig fra posten som landets transportminister.

Derfor var det med nogle dages forsinkelse, at hun tirsdag formiddag endelig officielt fik overdraget Transportministeriet og samtidig trak ligestillingsområdet, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard måtte slippe som del af ministerrokaden, med sig ind i lokalerne på Frederiksholms Kanal. 

Vi har begge to været så længe i politik, at vi godt ved, at det ikke er den branche, man skal vælge, hvis tingene skal være fair.

Trine Bramsen
Transport- og ligestillingsminister

Selv om der ifølge Transportministeriets departementschef, Jacob Heinsen, allerede “er flere, der har peget på, at de rent faglige synergier nok er til at overskue” for det nye hybridministerium, er der potentiale for et lykkeligt ægteskab mellem transport og ligestilling.

“Jeg tror, at du har en åben tilgang til tingene, som forhåbentlig vil gøre, at ligestillingsområdet, og de medarbejdere, der sidder med det, vil kunne føle sig hjemme her,” sagde Jacob Heinsen.

Tårerne var blevet grædt

Inden overdragelsen tirsdag havde Benny Engelbrecht allerede holdt en lukket afskedsreception for sine tidligere embedsfolk, hvor der ifølge den afgående minister blev “grædt de tårer, der også skulle grædes”.

Han roste i sin tale Transportministeriet, som han kaldte for et “utroligt musikalsk ministerium”, der ifølge Engelbrecht fungerer næsten som et trænet symfoniorkester, der let kan dirigeres af den siddende minister.

“Det var nok, at jeg sagde, at vi ville have en elektrificering af transportsektoren, og så gik det ellers i gang med ladestandere og eltog og alle de andre ting. Hvis man siger cykler, så går de i gang ovre ved træblæserne, og det klinger og er smukt alt sammen,” sagde han.

Han gav den nye transportminister en legetøjselbil, der fungerede som symbol på, at Transportministeriet meget vel snart kan skifte den gamle plug-in-ministerbil ud med en fuldt ud elektrificeret model.

“En hård og kontant branche”


Rokaden i de tre ministerier er sket efter en relativt kort, men særdeles intens storm imod Benny Engelbrecht. Den begyndte, da medierne MobilityWatch og Ingeniøren kunne afsløre, at der stik imod ministerens forklaringer til politikere og presse rent faktisk eksisterede talmateriale om CO2-udledningen fra anlægsprojekter under forhandlingerne om infrastrukturplanen.

Sagen fik efter et langt samråd torsdag støttepartier Enhedslisten til at kræve Engelbrechts afgang. Og da størstedelen af oppositionen hurtigt bakkede op, måtte den nu tidligere transportminister tage konsekvensen og annoncere sin afgang.

Den nye transportminister brugte blandt andet sin tale på at rose Benny Engelbrechts arbejde.

“Vi har begge to været så længe i politik, at vi godt ved, at det ikke er den branche, man skal vælge, hvis tingene skal være fair. For det er det ikke. Det er politik. Det en hård og kontant branche, hvor der konstant er mange interesser på spil. Men det ændrer ikke ved, at du konstant og vedvarende har holdt øjnene på bolden,” sagde hun.

Som gave til Benny Engelbrecht, der i 2019 gav sig selv sidetitlen cykelminister, havde hun valgt en afstandsrefleks.

“Man kan ikke gøre alle tilfredse”

Altinget beskrev i et portræt af Trine Bramsen i forbindelse med ministerrokaden i sidste uge, at hun havde en svær tid som forsvarsminister, der til sidst betød, at hun stod tilbage med ganske få venner.

Hvad vil du gøre for at få et bedre samarbejde med ordførerne på Christiansborg og med erhvervslivet i din nye rolle?

“Der vil altid være delte meninger om en i politik. Der vil være nogen, der er enige, og nogen, der er uenige med en, men det ændrer ikke ved det politiske engagement, som ligger bag den måde, jeg er politiker på. Ønsket om at ændre nogle ting. Ønsket om at forbedre vores samfund. Det kommer jeg også til at tage med mig herind i Transportministeriet.”

Du mener ikke, at din tid i Forsvarsministeriet kalder på ændringer af din personlige tilgang til politik?

“Der vil altid være holdninger til os som mennesker og politikere, men også til det vi laver som politikere. Jeg tror ikke, at det er noget stort chok, at der er nogen, der kan være uenige i ens politiske visioner. Sådan vil det helt sikkert også være på transportområdet. Man kan ikke gøre alle tilfredse. Sådan er politik. Men hvis man stopper med at ville ændre noget, fordi man bliver bange for, at nogen vil være uenige med en, så kan man lige så godt lade være med at være i politik.”

Hvad bliver det vigtigste for dig at lykkes med frem imod folketingsvalget?

“Nu er jeg minister for transportområdet og minister for ligestilling. Det handler altid om at få gennemført den politik, som jeg og mit parti står for. Så det bliver det vigtigste.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00