Debat

Direktør: Elbilister skal have fri og gennemsigtig adgang til ladning

DEBAT: Når overgangen til elbiler nu er undervejs, er det vigtigt at sikre langtidsholdbare og gennemsigtige lade-løsninger til de mange elbilister, skriver Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft.

Adgang til ladning skal være gennemsigtig og tilgængelig, skriver Jacob Stahl Otte.
Adgang til ladning skal være gennemsigtig og tilgængelig, skriver Jacob Stahl Otte.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Stahl Otte
Direktør, Drivkraft

I de kommende årtier vil de fleste person- og varebiler gradvis blive erstattet af elbiler.

Omstillingen vil samtidig medføre, at mange af landets benzinstationer omdannes til energistationer, hvor der kan tankes el og andre energiformer lige så bekvemt, som der i dag tankes benzin og diesel.

Selv om en stor del af ladningen vil foregå hjemme og på arbejde, vil der nemlig stadig være behov for at tanke energi på vejen. I den forbindelse bør det overvejes, om de nuværende rammer i tilstrækkelig grad understøtter konkurrence med fokus på elbilisternes fremtidige behov.

Vi tror på en fremtid, hvor elbiler på farten kører ind, hvor der er den laveste ladepris, den hurtigste ladetid og den bedste kaffe.

Jacob Stahl Otte
Direktør, Drivkraft

Abonnementskaos
Elladning er ikke bundet op på tankstationer, på samme måde som benzin og diesel er det. Det giver helt nye forretningsmuligheder med produkter, der kan skræddersyes til den enkeltes behov.

Men det giver samtidig risiko for et abonnementskaos, som det vi kender fra tv-området, hvor forbrugerne ofte betaler for kanaler, de reelt ikke ser. Vi skal nødig havne i en lignende situation med elbilabonnementer.

Værre er det, at de mange abonnementsløsninger kan få indflydelse på udbuddet af og behovet for fremtidens hurtigladestandere. Det ses, når nogle ladeoperatører tilbyder gratis hurtigladning for egne abonnenter, mens andre må betale priser per kWh, der langt overstiger elprisen.

Det giver et uigennemsigtigt marked, der står i skærende kontrast til benzin og diesel, hvor alle bilister til enhver tid kan se prisen på standeren, uanset om de har loyalitetsaftaler eller ej. Det er gennemsigtigt og sikrer direkte prissammenligning og konkurrence mellem udbyderne.

Ladeparker er ikke løsningen
Det har været foreslået, at der på rastepladser rundt om i landet skal etableres såkaldte ladeparker, hvor man som elbilist kan vælge mellem flere forskellige ladeoperatører.

Det kan lyde besnærende, fordi det i princippet vil sikre konkurrence på den enkelte rasteplads. Men den største udgift for leverandørerne er langtfra strømmen, men derimod drift, vedligehold, leje af plads, sikring af toiletforhold og belysning med videre.

Derfor risikerer en sådan løsning at blive stærkt fordyrende for den enkelte operatør og i sidste ende for elbilisterne og samfundet som helhed. Det giver ikke mere konkurrence og lavere priser, at flere operatører stiller hver sin ladestander op på den samme plads.

Det gør derimod ladestandere med fri adgang for alle udbydere og elbilister – i kombination med gennemskuelige priser.

Læs også

Gennemskuelige priser og fri tilgængelighed
I Drivkraft Danmark arbejder vi hver dag på at sikre fri og lige konkurrence på energi til transport. Vi tror på en fremtid, hvor elbiler på farten kører ind, hvor der er den laveste ladepris, den hurtigste ladetid og den bedste kaffe.

Vi mener, at det sikres med krav om gennemskuelige priser og fri tilgængelighed på alle ladestandere over hele landet.

I første omgang kunne Vejdirektoratet stille krav om tydelige priser og prisstandere ved hurtigladere på deres rastepladser. Det ville understøtte et marked, hvor navnet på ladeoperatøren spiller en mindre rolle end prisen og kvaliteten af det samlede produkt – uanset om man har abonnement eller ej.

Samtidig vil det minimere behovet for hurtigladestandere og øge brugervenligheden markant, til gavn for samfundet, klimaet og den enkelte elbilist.

Dokumentation

Temadebat: Hvad skal der ske med afgiften på elbiler?

Hvordan finder vi den gyldne løsning på en grøn omstilling af bilparken uden at trække tæppet væk under statens milliardindtægter fra bil- og brændstofafgifter? 

Altinget tager debatten med følgende panel:

  • Gitte Seeberg, administrerende direktør, Autobranchen
  • Jacob Stahl Otte, direktør, Drivkraft Danmark
  • Ivan Lund Pedersen, trafikkonsulent, Noah
  • Henrik Gudmundsson, seniorkonsulent, Concito
  • Lærke Flader, branchechef, Dansk Elbil Alliance
  • Thomas Møller Sørensen, branchedirektør, Dansk Industri
  • Marianne Vind, MEP (S)
  • Ole Birk Olesen, transportordfører (LA)
  • Henning Hyllested, transportordfører (EL)
  • Mette Thiesen, transportordfører (NB)
  • Susanne Zimmer, transportordfører (ALT)
  • Anne Valentina Berthelsen, transportordfører (SF)

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Stahl Otte

Direktør, Drivkraft Danmark
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), MA International Relations (Lancaster University, 1991)

0:000:00