AMU og VEU sættes under lup

REVISION: Efter en række tilfælde af misbrug af tilskudsmidler planlægger Rigsrevisionen nu en større undersøgelse af administrationen af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse.
Foto: colourbox.com
Christian Juhl Mølgaard
Fakta
Statsrevisorerne har anmodet Rigsrevisionen om at undersøge administrationen af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (AMU og VEU).

Baggrunden for anmodningen er blandt andet en række artikler i dagspressen om uregelmæssigheder og tilfælde af misbrug af tilskudsmidler til arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU).

Yderligere er Statsrevisorerne opmærksomme på Ministeriet for Børn og Undervisnings kulegravningsrapport fra november 2011.

Rapporten gennemgår en række sager om uberettiget udbetaling af tilskud på området, og kulegravningen har indtil videre resulteret i, at ministeriet har krævet et tocifret millionbeløb tilbage.

Kilde: Rigsrevisionen

På baggrund af blandt andet en række kritiske artikler om uregelmæssigheder og tilfælde af misbrug af tilskudsmidler har Statsrevisorerne stillet Rigsrevisionen følgende spørgsmål:

1. Hvordan sikrer Ministeriet for Børn og Undervisnings administration på AMU- og VEU-området, at tilskud kun udbetales til de fastsatte formål og de modtagere, der er berettiget hertil?

2. I hvilket omfang har der fundet uberettiget udbetaling af tilskud sted, siden ordningerne startede?

I et notat til Statsrevisorerne vurderer vicerigsrevisor Annie Nørskov, at spørgsmålene bedst kan besvares gennem en større undersøgelse, hvor sagen undersøges i tre forskellige dele:

I undersøgelsens første del vil hun undersøge AMU-systemets opbygning og administration for at anskueliggøre risici for misbrug eller utilsigtet brug af AMU-midler og VEU-godtgørelse. Analysen vil tage afsæt i den redegørelse for systemets iboende risici, som Ministeriet for Børn og Undervisning har foretaget i forbindelse med kulegravningen af AMU-området. På baggrund heraf vil hun vurdere, om de initiativer, ministeriet har iværksat for at imødegå problemerne, har haft fokus på de rette områder og har været gennemført rettidigt.

I undersøgelsens anden del vil hun undersøge skolernes interne kontroller med deres egne AMU-kurser og skolernes tilsyn med udlagte eller udliciterede AMU-kurser. I den forbindelse vil hun undersøge det arbejde, der udføres af skolernes revisorer. Undersøgelsen vil også omfatte en vurdering af, hvordan ministeriet hidtil har tilrettelagt sit tilsyn med, at udbetalingen af tilskud og VEU-godtgørelse sker på et korrekt grundlag. Da ministeriet for tiden er i gang med at tilrettelægge et nyt tilsyn på AMU-området, vil hun også se på, hvordan ministeriet planlægger at tilrettelægge et nyt tilsyn fremover.

I undersøgelsens tredje del vil hun foretage en gennemgang af en række konkrete AMU-kurser for at belyse omfanget af uberettiget udbetaling af tilskud og godtgørelse. Hun vil med undersøgelsen dog ikke være i stand til at kortlægge det samlede omfang af uberettigede tilskudsudbetalinger, siden ordningerne startede.

Gennemgangen vil blive foretaget på områder, hvor hun forventer, at der er størst risiko for at afdække konkrete eksempler på misbrug eller utilsigtet brug af AMU-midler, og hun vil tidsmæssigt fokusere på perioden fra 2009 og frem, hvor ministeriet tog en række initiativer for at stramme op på styringen af AMU-systemet.

Som led i undersøgelsen har Rigsrevisionen allerede iværksat en spørgeskemaundersøgelse på alle de skoler, som udbyder AMU.

Spørgeskemaundersøgelsen har til hensigt dels at give et overblik over uddannelsesinstitutionernes eventuelle erfaringer med misbrugssager og deres arbejde med tilsyn og interne kontroller, dels at danne udgangspunkt for at indsnævre søgefeltet og udvælge AMU-kurser til gennemgang.

Såfremt Statsrevisorerne ønsker det, vil vicerigsrevisor Annie Nørskov iværksætte undersøgelsen på det ovenfor skitserede grundlag, og hun forventer i givet fald, at en beretning kan afgives til Statsrevisorerne i december 2012.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00