Debat

Aktører: Skoler, virksomheder og staten må sikre praktikpladser sammen

DEBAT: Vi risikerer at mangle mellem 60.000 og 70.000 faglærte i 2025. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer elevernes mulighed for at komme i praktik. Det skal blandt andet gøres nemmere for virksomheder at tage lærlinge, skriver Ole Heinager og Gitte Seeberg.

Sammen skal stat, skoler og erhvervslivet sikre, at det er muligt at få en praktikplads, når man vælger en erhvervsuddannelse, skriver Ole Heinager og Gitte Seeberg.
Sammen skal stat, skoler og erhvervslivet sikre, at det er muligt at få en praktikplads, når man vælger en erhvervsuddannelse, skriver Ole Heinager og Gitte Seeberg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Heinager og Gitte Seeberg
Hhv. formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne (DEG-L) og administrerende direktør, AutoBranchen Danmark

Coronakrisen har presset virksomhederne i mange brancher. Det betyder, at masser af virksomhedsejere har nok at gøre med at holde butikken i gang og sikre en omsætning. Andre er slet og ret bekymrede for fremtiden.

På den baggrund risikerer vi, at en lang række unge mennesker på erhvervsuddannelser får svært ved at finde en praktikplads. Det skal vi sammen forsøge at lave om på, så vi også har faglærte nok om tre år, fire år og 10 år.

Uanset de usikre tider, kan vi ikke lukke øjnene for, at der fremover kun vil blive brug for endnu flere faglærte til at holde de danske virksomheder i gang. Et scenarie er, at vi kommer til at mangle 60.000- 70.000 faglærte i 2025 jævnfør Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Det er et problem for mange brancher, som er afhængige af faglært arbejdskraft. Inden for autobranchen bliver der blandt andet brug for flere mekanikere, autolakerere og karrosseriteknikere for at kunne følge med fremtidens efterspørgsel.

14.500 unge skal søge praktikplads
Vi har en helt særlig trepartaftale i Danmark, som giver et massivt økonomisk tilskud til virksomhederne, når de tager elever og lærlinge nu og her og frem til årsskiftet, hvor aftalen udløber.

Nogle af de tiltag, der peges på, handler om at gøre det nemmere for virksomhederne at tage en lærling. Det skal ikke være regler og blanketter, der udgør barrieren for at tage en lærling.

Ole Heinager og Gitte Seeberg, Hhv. formand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne (DEG-L) og administrerende direktør, AutoBranchen Danmark

Det er vores håb, at virksomhederne tager godt imod de godt 14.500 unge, der hen over sommeren og efteråret skal ud at søge en praktikplads.  

Aftalen er en løsning, der kigger på den akutte situation, men der er også brug for, at vi tænder det lange lys for erhvervsuddannelserne og kigger endnu længere frem end til næste årsskifte.

Gør det nemmere at tage en lærling
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har udarbejdet et idékatalog med tiltag, der understøtter praktikpladssituationen. Nogle af de tiltag, der peges på, handler om at gøre det nemmere for virksomhederne at tage en lærling. Det skal ikke være regler og blanketter, der udgør barrieren for at tage en lærling.

Andre forslag handler om bredere grundforløb 2, der leder til flere hovedforløb, som kan bidrage til at imødekomme mobiliteten af erhvervsuddannelseseleverne i forhold til arbejdsmarkedets behov.

Ligeledes kunne man politisk se på muligheden for praktikkollegier, hvor yngre elever kan bo under trygge forhold, hvis de vælger en praktikplads langt fra deres hjem. Det kan sammentænkes med den skolehjemsmulighed, der er i dag.

Del praktikpladserne
Alle disse forslag kunne fint sættes i værk. I autobranchen kigger vi særligt ind i det økonomiske aspekt. Et forslag kunne være at dele udgiften, så virksomheden kun betaler elevens løn, når han eller hun er i virksomheden, mens lønnen i skoleperioden dækkes helt af offentlig støtte, eller fra de omtalte midler fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Læs også

Et andet forslag kunne være, at virksomheder med elever ”låner” elever fra skolepraktik i de perioder, hvor deres egne elever er på skole, idet vi må forvente, at der bliver flere elever, der vil skulle benytte sig af skolepraktik. 

På den måde får eleverne i skolepraktik brugbar erfaring fra virksomhederne, og virksomhederne får ekstra arbejdskraft i perioder, hvor egen elev er på skole. Kravet skal naturligvis være, at det kun er virksomheder med elever, der må benytte sig af ordningen, og at kvaliteten i skolepraktikken prioriteres, så eleverne bevarer motivationen og bliver så attraktive som muligt for virksomhederne.

Vind i sejlene
Det altafgørende er, at erhvervsuddannelserne holdes oven vande og gives vind i sejlene. Danmark står overfor en stor mangel på faglærte allerede om få år. Kommende elever og deres forældre skal kunne stole på os, når vi siger, at en erhvervsuddannelse er en god idé.

Derfor er udfordringen at sikre tillid til, at det er muligt at få en praktikplads, når man vælger en erhvervsuddannelse. Den opgave kan hverken staten, skoler eller erhvervslivet løse alene. Men hvis vi arbejder tæt sammen, kan vi forhåbentlig tage de skridt, der skal til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

Ole Heinager

Adm. Direktør, NEXT Uddannelse København, formand, DEG-L (Lederne i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier)
cand.scient.pol