Debat

Ansvarlig Ungdom om unges alkoholforbrug: En lovændring er ikke lig kulturændring

Forbud er ikke vejen frem, hvis man vil skabe trygge rammer for alkoholkulturen blandt unge. Ungdommen skal ikke umyndiggøres, men inddrages i problemløsningen i fællesskab med de voksne, skriver Ansvarlig Ungdom i replik til gymnasieorganisationer.

Vores appel er, at de voksne lader være med at umyndiggøre vores stemme ved at sige, at det er dem alene, der skal løse problemet. Det skal vi da i fællesskab, skriver Ansvarlig Ungdom.<br>
Vores appel er, at de voksne lader være med at umyndiggøre vores stemme ved at sige, at det er dem alene, der skal løse problemet. Det skal vi da i fællesskab, skriver Ansvarlig Ungdom.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

7. september skrev Birgitte Vedersø og Ole Heinager her på Altinget om vores konference på Christiansborg. Det var os i Ansvarlig Ungdom, der afholdt den, og de to debattører skal da have tak for at deltage i den.

Desværre er det lidt svært at læse i deres indlæg, at de deltog i vores konference, for de har tydeligvis ikke hørt, hvad vi sagde. Så for at udrydde al tvivl, vil vi gerne en gang for alle slå det fast.

Vi skal ændre drukkulturen

Vi anerkender nemlig, at mange unge drikker meget, og at der er problemer med en reel drukkultur blandt flere unge. Vi anerkender også, at der er unge, der føler sig presset til at drikke.

Vi har faktisk brugt foråret på at holde stormøder i forskellige dele af landet, hvor vi med en masse unge har diskuteret netop dette. Vi har også snakket med de unge, der ikke råber højt. Med de unge, der har dårlige oplevelser. Og med de unge, der har gode.

Det er på baggrund af de møder, at vi på konferencen præsenterede de løsningsforslag, som vi i fællesskab er kommet frem til.

Derfor foreslår vi også konkrete initiativer som blandt andet attraktive alkoholfri alternativer til skolefesterne, så presset på at skulle drikke bliver mindre, og alkoholpolitikker på uddannelsesstederne (lavet sammen med eleverne). Det er nemlig noget af det, vi unge selv har erfaring med, virker på gruppepres og dårlig kultur.

Lovændring skaber ikke kulturændring

Heldigvis har Birgitte og Ole fanget vores hovedbudskab. De skriver nemlig, at unges alkoholforbrug kræver en kulturændring. Det er vi helt enige i.

Vi tror bare ikke på, at lovændring er lig med kulturændring.

De skriver, at en 18-årsaldersgrænse har virket i Holland. Det undrer os, når man kan se, at unges alkoholforbrug er steget siden 2014, hvor det blev indført.

Fakta

Ansvarlig Ungdom er en alliance mellem følgende 18 ungdomsorganisationer:

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Venstres Ungdom, Radikal Ungdom, SF Ungdom, 3F Ungdom, Liberal Alliances Ungdom, Konservativ Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Metal Ungdom, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Dansk Folkepartis Ungdom, Nye Borgerliges Ungdom, Europæisk Ungdom, Alternativets Unge, LandboUngdom, Rød-Grøn Ungdom, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Netværket af Ungdomsråd.

 

Vi tror tværtimod, at forbud vil skubbe fester ud i utrygge rammer, fordi vi så ikke længere kan drikke, der hvor der er voksne til stede og tryghedsskabende rammer omkring os. Alkoholen skal man nok få fat i. Det ser vi jo i stor stil, hvordan 14-15-årige skaffer, selvom de ikke burde kunne det.

De unge vil gerne tage ansvar

Vi er en alliance, der består af 18 ungdomsorganisationer, og vi har brugt lang tid på at høre ungdommen om, hvad de mener om det her emne. Ungdommen kender ungdommen, og vi vil være en del af den her diskussion.

Derfor er vores appel også, at de voksne lader være med at umyndiggøre vores stemme ved at sige, at det er dem alene, der skal løse problemet. Det skal vi da i fællesskab.

Vi vil meget gerne være med til at løse problemet, men det er vigtigt, at det er de rigtige midler, der tages i brug. Vi ved en masse om, hvad der virker på unge, så hvorfor ikke lade os være med i diskussionen?

I fællesskab har vi udarbejdet seks forslag til en bedre alkoholkultur for unge.

Trygge rammer

Først og fremmest foreslår vi, at trygge rammer kan skabe en bedre alkoholkultur.

Det er vigtigt, at uddannelsesstederne tager stilling til og har en alkoholpolitik, som udarbejdes i samarbejde med os unge.

Ansvarlig Ungdom
Alliance mellem 18 ungdomsorganisationer
Blandt os unge er det erfaringen, at når der stilles trygge rammer til rådighed, hvor vi må drikke alkohol, så har vi et langt bedre forhold til dét at drikke.

Vores uddannelsessteder er omdrejningspunkt for store dele af vores hverdag, og det er derfor af- gørende, at de er med til at skabe en ramme, hvor der er mulighed for at styre hvad og hvor meget der bliver serveret for de unge, samtidig med at der er voksne til stede.

En tryg ramme er også med til at sikre, at alkohol ikke drikkes i smug og uden opsyn i den lokale parkeringskælder.

Uddannelsessteder skal deltage aktivt

For det andet skal uddannelsesstederne deltage aktivt. Der er heldigvis rigtig mange gode eksempler på uddannelsessteder, der aktivt tager stilling til, hvordan der skabes en sund alkoholkultur. For det er vigtigt, at uddannelsesstederne tager stilling til og har en alkoholpolitik, som udarbejdes i samarbejde med os unge.

En alkoholpolitik skal bredt adressere de mange muligheder, der positivt kan understøtte en sund kultur. Det gælder fra at sende et klart signal om holdningen til en sund kultur over aktive foreninger til udbuddet af både alkohol og ikke-alkohol til fester.

Frivillige fællesskaber uden alkohol i fokus

For det tredje er der nødt til at være alternativer til druk. For mange steder er fredagsbaren det eneste tilbud for at være sammen uden for det faglige på uddannelsesstedet. Frivillige foreninger, både på uddannelsesstederne og i lokalområdet generelt, der tilbyder et inkluderende fællesskab for unge, hvor alkohol ikke er i fokus, men hvor man stadig kan være sociale med andre unge, er helt essentielle.

Det er naivt at tro, at man kan ændre de unges forhold til alkohol, uden også at kigge på forældrenes.

Ansvarlig Ungdom
Alliance mellem 18 ungdomsorganisationer

Fordi socialt samvær i det danske samfund generelt kodes sammen med alkohol, er det også ofte der, man kan opleve en forventning om at skulle drikke. Derfor er sociale fællesskaber, hvor alkohol ikke er fokus rigtig vigtige. Og derfor bør der investeres massivt i de frivillige fællesskaber.

Rollemodeller skaber tryghed

Når unge drikker alkohol, er rammerne omkring det altafgørende, og det, at der er voksne til stede, gør det meget tryggere. Det gælder både på uddannelsesinstitutioner og i nattelivet, og derfor er vi i alliancen fortalere for tryghedsskabende rollemodeller, der kan skabe tryghed for os unge.

Det gælder blandt andet initiativer som Natteravnene og Unge Ravne, der er til stede i nattelivet. Derfor mener vi også, at det er vigtigt at investere i og blive ved med at tænke i sådanne initiativer.

LÆS OGSÅ: DGS om drukkultur: Nej tak til forbud - ja til kulturændring

Alkoholfrie alternativer skaber mindre gruppepres

Der skal indføres langt flere alkoholfri alternativer til fester på uddannelsessteder og lignende. Med bedre alternativer, som alkoholfri øl og alkoholfri drinks, i stedet for kun sodavand, har de unge, der ikke har lyst til at drikke til fester, mulighed for at deltage i festen og det sociale samvær på lige fod med deres kammerater, uden at føle et pres på at skulle drikke.

Der bør derfor laves samarbejder om at sikre et bedre udbud af attraktive alkoholfri alternativer, der prismæssigt er mere tilgængelige for unge end alkoholen.

De voksne skal gå forrest

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at kigge på den stamme, æblet falder fra. Unge, der begynder med at drikke, spejler sig i deres forældres tilgang til alkohol, og de normer og værdier, de får med hjemmefra. Derfor er det naivt at tro, at man kan ændre de unges forhold til alkohol, uden også at kigge på forældrenes.

Derfor skal vi have en åben diskussion om, hvordan forældre og andre voksne bliver bedre rollemodeller og løfter deres ansvar. For de er nødt til at overveje deres eget forhold til alkohol, og hvad de derigennem giver videre til deres børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Heinager

Adm. direktør, Next Uddannelse København, afgående formand, DEG-L (Lederne i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier) (24/4-24)
cand.scient.pol.

Birgitte Vedersø

Selvstændig konsulent, fhv. rektor, Gefion Gymnasium, bestyrelsesmedlem, Københavns Universitet
cand.mag. i dansk og italiensk (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00