Anmeldelse af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Ny debatbog bør læses af alle, der bekymrer sig om skævvridningen af Danmark

Lars Olsens og Bjørn Brandenborgs nye bog er værdifuld samfundslære for enhver, der interesserer sig for de overraskende store forskelle, der har udviklet sig i vores lille, homogene land, skriver Bertel Haarder.

Bogen fremhæver samfundets store skævheder, men rummer også optimistiske betragtninger, der redder den fra at være endnu en jammerkommode, skriver Bertel Haarder.
Bogen fremhæver samfundets store skævheder, men rummer også optimistiske betragtninger, der redder den fra at være endnu en jammerkommode, skriver Bertel Haarder.Foto: Gyldendal/Kasper Løftgaard
Bertel Haarder
Det de kalder udkant kalder vi hjem – Yderområder, købstæder og det aparte København
Lars Olsen og Bjørn Brandenborg
Gyldendal, 240 sider, udkom 11. september 2024

 

Den er meget socialdemokratisk, men bør alligevel tages meget alvorligt. Her tænker jeg på Lars Olsens og Bjørn Brandenborgs nye bog, 'Det de kalder udkant kalder vi hjem _ Yderområder, købstæder og det aparte København'.

De præsenterer sig selv om rundet af udkanter og små kår. Den ene er svendborgenser, den anden er flyttet til Holbæk. Derfor vil jeg indlede denne anmeldelse med at præsentere mig selv som barnefødt i en lille, døende sønderjysk landsby med lange cykel- og busture til skole og gymnasium. Så er vi i øjenhøjde med hinanden.

Bogen passer godt ind i socialdemokraternes forsøg på at erobre yderområderne, hvor "den sidste bus kørte i går, folkeskolen lukker, og lægen er gået på pension."

Lars Olsen har styr på statistikkerne og dokumenterer både klasseforskelle og mulighedsfattigdom i dele af landet. Han er meget optaget af de skadelige virkninger af centraliseringen i nullerne, som han tilskriver Lars Løkke Rasmussens kommunalreform.

Han sparker ud efter uddannelsessnobberiet, som er med til at cementere forskellene mellem center og periferi. Han gør op med dyrkelsen af den amerikanske professor Richard Floridas bog 'Den kreative klasse', som især blev omfavnet af Radikales café latte-segment, der mente, at produktionen ville blive udflyttet til andre lande, så især det kreative blev tilbage.

Bogen fortjener at blive læst, og forfatterne fortjener at blive kaldt ud til debatter om de alvorlige udfordringer, den beskriver.

Bertel Haarder
Fhv. MF, MEP og minister (V)

Det var dengang, den radikale uddannelsesminister Morten Østergaard satte som mål, at 60 procent skulle have videregående uddannelser, mens der ikke blev sat noget mål for erhvervsuddannelserne. Han fik bred støtte, også fra Venstre, selv om jeg protesterede.

Det førte til en meget uheldig skævvridning. Siden er Danmark jo stik mod forudsigelserne blevet et produktionsland med nogle af verdens store erhvervsgiganter, som nu er i voldsomt bekneb for erhvervsuddannede ligesom samfundet i øvrigt.

Livet uden for storbyerne 

Lars Olsen mener, at "Venstres gamle parole om "det nære samfund" blev ofret på liberaliseringens og privatiseringens alter." Og at velstanden blev brugt til skattelettelser i stedet for velfærd.

Jeg husker ikke de skattelettelser. Til gengæld dokumenterer han, at overklassen og middelklassen dominerer i Københavns og Frederiksberg kommuner, hvor de udgør henholdsvis 43 procent og 52 procent af borgerne.

Læs også

Han problematiserer erhvervslivets krav om udenlandsk arbejdskraft og minder om, at vi dermed "ikke blot importerer et par hænder, men mennesker, der bliver gamle og plejekrævende, får børn og børnebørn og skal omstille sig til et helt andet samfund."

For, som han skriver: "Vi døjer stadig med integrationen af tyrkernes børnebørn og oldebørn."

Han refererer og støtter min egen afstandtagen til "jyderiet" (læs: Støjberg) og min påstand om, at "hvis nogen har grund til klage, er det Lolland-Falster og Langeland samt syd- og vestsjællænderne, som har kortest levetid, færrest med uddannelse og de laveste indkomster."

Bjørn Brandenborg beskriver problemet med at få lån i husene i udkantområderne. Han illustrerer kontrasten til husprisernes himmelflugt i byerne, som fører til huspriser, som kun over- og middelklassen kan betale, og som giver ejerne større indtjening end et langt livs ufaglært arbejde.

Bogen er rig på gode eksempler og let forståeligt talmateriale.

Bertel Haarder
Fhv. MF, MEP og minister (V)

Jeg forstår fuldstændig problemet og har selv i bøger og artikler beskrevet de enorme kapitalgevinster i byerne. Problemet er bare, at det er svært at gøre noget ved det uden at stavnsbinde boligejerne og skade mobiliteten, medmindre man hæver de faste skatter, og det har forfatterne vist ikke mod på at kræve, fordi det giver problemer i forhold til dem, der har disponeret i tillid til gældende regler.

Det var derfor, den tidligere skatteinspektør Vagn Præstholm i Silkeborg altid sagde, at "gamle skatter er gode skatter", fordi skatten var der, da man købte eller arvede ejendommen. Det har dog ikke afholdt mit eget og andre partier fra at fiske stemmer ved at love lettelser i ejendomsbeskatningen.

Værdifuld samfundslære

Lars Olsen giver ikke meget for Københavns største parti, Enhedslisten, som med sine protester mod udflytning af uddannelser prioriterer de privilegerede studerende i byerne over hensynet til studerende uden for de store byer.

Han vil have et "uddannelsespolitisk Danmarkskort", der fastlægger, hvilke uddannelser, samfundet har brug for, og hvor de skal ligge. Problemet er så bare at få de unge til at søge dem.

Bogen slutter med forslag til "ti bud", som i hovedsagen er velkendte og meget socialdemokratiske – blandt andet mere stat, mindre privat. Men opmuntrende er bogens afsluttende optimisme, der bygger på de nyeste decentraliseringstendenser, herunder familiers udflytning fra de store byer, nye arbejdsmønstre og potentialet i den grønne omstilling.

Bjørn Brandenborg nævner sin hjemby som eksempel: "I 2011 var der fem personer i børnefamiliealderen 25-39 år, der flyttede fra København til Svendborg. I 2021 var det tal vokset til 166, og i 2022 til 152 personer."

Bogen er rig på gode eksempler og let forståeligt talmateriale. Den indeholder værdifuld samfundslære for enhver, der interesserer sig for de overraskende store forskelle, der har udviklet sig i vores lille, homogene land: Klasseforskelle. Forskelle mellem landsdele. Forskelle mellem centrum og periferi, by og land, højtuddannede og lavtuddannede, rig og fattig.

Den fremhæver samfundets store skævheder, men rummer også optimistiske betragtninger, der redder den fra at være endnu en jammerkommode, fyldt med problemer uden forsøg på at løse dem.

Bogen fortjener at blive læst, og forfatterne fortjener at blive kaldt ud til debatter om de alvorlige udfordringer, den beskriver: Hvordan bevarer vi et land i balance og hindrer forskellene i at vokse sig større, som de har gjort i løbet af den seneste generation. Så kan forfatterne også blive afkrævet mere præcise svar på, hvad de egentlig vil gøre ved de udfordringer, de beskriver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Medlem af det Nordiske Grænsehindringsråd, fhv. MF, MEP og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Lars Olsen

Journalist, forfatter, foredragsholder
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1983)

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024