Debat

Debat: Optagelsesproces til gymnasiale uddannelser er en farce

DEBAT: Det er fair nok at skærpe kravene til at begynde på en gymnasial uddannelse, men det administrative bøvl, som nu bliver indført, tilfører absolut ingen værdi, hverken for elever eller uddannelser, skriver to uddannelsesledere fra Skanderborg.

Administrativt bøvl, snubletråde og tidsspilde skal de unge udsættes for, hvis de vil optages på en gymnasial uddannelse, skriver Pia Marlo og Jakob Thulesen Dahl.
Administrativt bøvl, snubletråde og tidsspilde skal de unge udsættes for, hvis de vil optages på en gymnasial uddannelse, skriver Pia Marlo og Jakob Thulesen Dahl.Foto: Anne Bæk/RItzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Marlo og Jakob Thulesen Dahl
Hhv. direktør på SCU (Skanderborg-Odder Center for Uddannelse) og rektor på Skanderborg Gymnasium

Et er, at man gerne vil skærpe kravene til at begynde på en gymnasial uddannelse – fint nok, vi er bestemt med på, at vi ikke alle behøver en sådan.

Noget andet er det administrative bøvl, de snubletråde, det tidsspilde, vi nu udsætter de unge for. Det forstår vi simpelthen ikke!

Eksempelvis kan elever have supergode karakterer fra 9. klasse og erklæres uddannelsesparate, men hvis de efterfølgende vælger at gå på en eksamensfri efterskole i 10. klasse, så er det pludselig, som om at de ikke blot er blevet et år ældre (og nok lidt mere modne), men tilsyneladende også har tabt noget af den gode viden, som de gennem de sidste mange år har erhvervet sig i grundskolen. Ja, det lyder jo helt logisk! Eller måske ikke!

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Den samme logik var indtil for nogle uger siden gældende for de elever, der drog et år ud i verden - og for eksempel tog et år på high school og dermed forbedrede ikke mindst deres sprogkundskaber betragteligt – og som også skulle deltage i en ”optagelsesprøve” for at komme ind på en gymnasial uddannelse hjemme i Danmark. Den procedure er heldigvis blevet ændret.

Administrativt bøvl tager tid
Vi taler ofte om, at vi skal afbureakratisere og gøre tingene mere enkle, men hvorfor så gøre det absolut modsatte, når det gælder kravene til en gymnasial uddannelse?

Vi taler ofte om, at vi skal afbureakratisere og gøre tingene mere enkle, men hvorfor så gøre det absolut modsatte, når det gælder kravene til en gymnasial uddannelse?

Pia Marlo og Jakob Thulesen Dahl
Hhv. direktør på SCU og rektor på Skanderborg Gymnasium

Vi forstår ikke, hvor alt det administrative bøvl og tidsspilde kommer fra – hvor tilføres værdien?

Ja, det er i hvert fald ikke hos de unge. Ej heller her hos os på SCU eller STX Skanderborg, hvor vi bruger utroligt lang tid på administrativt bøvl, hvor vi blot generer, plager og forstyrrer unge mennesker og deres forældre. Men okay, vi har heller aldrig været ansat i ministeriet, så vi ved nok ikke så meget om uddannelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00