Få overblikket: Disse dele af samfundet kan genåbne

GENÅBNING: Folketingets partier er blevet enige om de næste faser af genåbningen. Få overblik over, hvilke dele af samfundet der kan åbne igen nu og i de kommende måneder. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets øvrige partiledere er torsdag aften og fredag morgen blevet enige om den næste faser af genåbningen af Danmark.

Dermed står det nu klart, hvilke dele af samfundet der nu efter mere end en måneds corona-nedlukning får lov at genåbne, og hvad der må vente lidt længere.

Først indgik partierne torsdag aften en aftale om fase to, hvilket blandt andet indebærer, at hele detailhandlen, restauranter og cafeer kan åbne igen fra på mandag, ligesom både de ældste skolebørn i 6.-10. klasse og efterskoleeleverne kan vende tilbage inden for de kommende to uger.

Og fredag morgen præsenterede partierne så endnu aftale for fase tre, hvor det står klart, at eksempelvis højskoler, museer og zoologiske haver kan åbne 8. juni, og at forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50 personer.

Få hele overblikket over, hvad der åbner, og hvornår.

Med det samme

Professionel idræt uden tilskuere
Åbningen omfatter hele den professionelle idræt, der kan åbne straks.

 

11. maj

Fuld åbning af detailhandel
Detailhandlen – herunder storcentre – kan genåbne under de retningslinjer, som er aftalt i sektorpartnerskabet – ”Retningslinjer om ansvarlig indretning af udvalgsvarebutikker i detailhandlen mv. i lyset af udbruddet af COVID-19”.

Hjemmearbejde i private virksomheder
Det er lagt til grund, at væsentligt flere privatansatte møder fysisk ind på arbejde end normalt.

Udendørs idræts- og foreningsliv
Der bliver også åbnet for udendørs idræts- og foreningsliv, så længe det kan gennemføres under de gældende regler og sundhedsmæssigt forsvarligt. Dog gælder forsamlingsforbuddet stadig, hvilket betyder, at der maksimalt må være ti personer samlet.

 

18. maj

Restauranter, caféer og lignende
Restauranter, caféer og lignende kan servere under nærmere retningslinjer bl.a. vedrørende åbningstid, fysisk afstand med videre.

6.-10. klasser i gang
De større børn kommer i skole igen. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer, som aftales i sektorpartnerskab. Det gælder også klubtilbud.

Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde
Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde genoptages. Derudover åbner STU, EUD og FGU igen.

Ind- og udlån på biblioteker
Biblioteker kan åbne for udlån og aflevering af bøger, mens øvrige aktiviteter på biblioteker endnu ikke må åbne.

Folkekirken og trossamfund
Kirker og trossamfund aftaler i sektorpartnerskab, hvordan åbningen tilrettelægges sundhedsmæssigt forsvarligt.

Afslutning af forløb på efterskoler
Der udarbejdes i samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt. Desuden skal der sikres en model for, at selvisolation af COVID-19 positive personer og eventuelt deres familier vil kunne opretholdes.

Zoologiske anlæg for billister
Zoologiske anlæg, hvor gæsterne transporterer sig i bil, kan åbne. De nærmere retningslinjer aftales i sektorpartnerskab.

Kritiske offentlige institutioner
Kritiske offentlige institutioner som forsvar, politi, socialområdet, tilsyn og andre skal også i gang igen. For i takt med genåbningen er der behov for, at Arbejdstilsynet og andre offentlige tilsyn og kontrolmyndigheder følger med, fremgår det i aftalen.

 

8. juni

Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50
Herunder udmelding om anbefalinger til bryllupsfester, konfirmationsfester med videre.

Kultur og aktiviteter
Det gælder museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, udendørs forlystelsesparker, øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg, sommeraktiviteter for børn og unge.

Offentlig sektor, der er særligt udsat for ”sagspukler”

Offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse
Der vil være fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse.

Voksenuddannelse målrettet ledige og sprogcentre
Det gælder eksempelvis AMU.

Højskoler med videre

Indendørs idræts- og foreningsliv (eksempelvis aftenskoler)
På baggrund af sektorpartnerskab vurderes, hvilke aktiviteter der kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt.

 

Endnu uafklaret

Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser

Fuld åbning af DR og TV2

Grænseåbning
Regeringen er i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud og de skærpede rejsevejledninger. Regeringen vil komme med en udmelding senest 1. juni 2020.

 

En række restriktioner vil blive opretholdt indtil tidligst begyndelsen af august. Det gælder følgende:

  • Alle øvrige uddannelser
  • Diskoteker, spillesteder og natteliv
  • Yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter mv. (for eksempel fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller)
  • Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende hvor der er flere end 500 personer tilstede, fastholdes til minimum 31. august.

,

Forrige artikel Alle partier enige om stor genåbningsplan for efterskoler, restauranter, butikker og idræt Alle partier enige om stor genåbningsplan for efterskoler, restauranter, butikker og idræt Næste artikel Genåbning af nogle skoler og uddannelser: Sådan reagerer aktørerne Genåbning af nogle skoler og uddannelser: Sådan reagerer aktørerne
EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

EuroSkills i Danmark rykkes til 2025

UDSKUDT: Europamesterskaberne i praktiske fag afholdes alligevel ikke i Danmark i 2024. Corona har skubbet til planerne, så Danmark først får værtskabet i 2025.