Flere penge til fri- og privatskoler: Sådan vil Liberal Alliance styrke det frie valg

DOKUMENTATION: Danskerne skal have mere frihed i hverdagen. Sådan siger Liberal Alliance, der lørdag præsenterer et såkaldt "fritvalgsudspil". Her foreslår partiet blandt andet et højere tilskud til privat- og friskoler og frit valg i sundhedsvæsnet fra dag 1. Se hele udspillet her.

Hvis det står til Liberal Alliance, skal private og frie skoler have flere penge, end de får i dag. Den såkaldte koblingsprocent, som er et statstilskud, skolerne får, skal være højere.

Ifølge Liberal Alliance skal koblingsprocenten op på 80 procent. I dag ligger den på 76 procent. Det er en del af partiets "fritvalgsudspil", hvor de blandt andet vil styrke det frie skolevalg.

"Vi vil sætte borgerne i centrum. Vores fritvalgsudspil vil sikre danskerne og de danske familier mere frihed i hverdagen," udtaler Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, i en pressemeddelelse.

Se hele udspillet her:

  • Partiet vil lave en udvidet fritvalgsordning på daginstitutionsområdet. Det skal styrke rammerne for, at forældre og civilsamfund kan tage større ansvar for børnene og institutionen.
  • Kommunerne skal forpligtes til at stille relevante informationer om alle institutioner og dagplejere i kommunen til rådighed for borgerne, for at forældre har den tilstrækkelige viden til at træffe et frit valg.
  • Pengene skal derfor altid følge med barnet, så forældre også har mulighed for at passe deres helt små børn hjemme, og private institutioner ikke stilles dårligere end kommunale tilbud. 
  • Forhøje koblingsprocenten til 80 procent for fri- og privatskoler.
  • Borgere skal have udvidet frit valg inden for sundhedssystemet, så der frit kan vælges hospital allerede første dag efter visitering til behandling. I dag kan du vælge frit efter 30 dage. 

Forrige artikel Debat: Nej tak til sociale medier på skoleskemaet Debat: Nej tak til sociale medier på skoleskemaet Næste artikel DF's undervisningsordfører vil udflytte halvdelen af erhvervsuddannelserne fra de store byer DF's undervisningsordfører vil udflytte halvdelen af erhvervsuddannelserne fra de store byer