Debat

FOA svarer: Erhvervsuddannelse er ikke en blindgyde

REPLIK: En erhvervsuddannelse er ikke en værdiløs blindgyde. Den giver derimod mulighed for job, videreuddannelse og karrierespring både til siden og fremad, skriver Torben Klitmøller Hollmann fra FOA i en replik til Nikolaj Sørensens indlæg i Altinget.

Foto: Pressefoto/FOA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Klitmøller Hollmann
Sektornæstformand i FOA

Erhvervsuddannelser er en blindgyde, der fastlåser dig i jobbet som faglært, hvor dine kompetencer negligeres. Det er det billede, som Nikolaj Sørensen tegner af erhvervsuddannelser i sit debatindlæg i Altinget: uddannelse 2. februar.

Det ærgrer mig, at Nikolaj Sørensen, der selv er faglært, efter min tolkning taler erhvervsfagligheden ned ved at tegne et billede af en uddannelse som faglært som værdiløs.

Det er i hvert fald ikke det billede, jeg har af social- og sundhedsfaget med min mangeårige erfaring med forskellige aspekter af sektoren.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der er mange muligheder i en uddannelse som faglært. Det er muligt at få både en erhvervsuddannelse og eksamensbevis, hvis du vælger EUX. Det giver mulighed for at gå direkte i job eller søge videregående uddannelse på kvote 1. For eksempel kan du uddanne dig til social- og sundhedsassistent med EUX Velfærd.

EUD som fundament for ledelse
Det kan virke som en uoverstigelig barriere, hvis man som Nikolaj Sørensen støder på jobopslag efter jobopslag til lederstillinger, der efterspørger lederuddannelse på akademisk niveau.

Det ærgrer mig, at Nikolaj Sørensen, der selv er faglært, efter min tolkning taler erhvervsfagligheden ned ved at tegne et billede af en uddannelse som faglært som værdiløs.

Torben Klitmøller Hollmann
Sektornæstformand i FOA

Men en del arbejdsgivere vægter også indsigt i branchen. Jeg er selv uddannet social- og sundhedsassistent og har med den baggrund – suppleret med løbende lederuddannelser – været leder i både psykiatrien og hjemmeplejen. Her oplevede jeg det som en stor fordel at kunne at kunne koble det sundhedsfaglige med det ledelsesfaglige.

I FOA er der mange ledere med en erhvervsfaglig baggrund. De gør det rigtig godt, fordi de har den dobbelte faglighed, der skal til for at være gode, professionelle velfærdsledere.

Når det er sagt, tvivler jeg på, at lederdrømme er den primære motivationsfaktor for dem, der vælger at tage en social- og sundhedsuddannelse. Drivkraften er at gøre en forskel for andre mennesker.

At kalde det et nobelt karrierevalg synes jeg på ingen måde er retorisk spin, som Nikolaj Sørensen ellers påstår i sit debatindlæg. Tværtimod.

Mere end bleskift
Jeg giver Nikolaj Sørensen ret i, at der er behov for at gøre op med fordomme om erhvervsuddannelserne og udbrede kendskabet til de kompetencer og muligheder, de giver. Inden for social- og sundhedsområdet foregår der flere indsatser både lokalt og nationalt for at sætte positivt spot på uddannelserne.

Til DM i Skills i Herning i januar kårede vi for ottende gang Danmarks bedste sosu-assistenter. Her viste både de ti deltagere i konkurrencen og andre elever fra de lokale sosu-skoler faget og talte med de besøgende om den store faglighed, der er i social- og sundhedsuddannelserne.

Social- og sundhedsfagligheden er meget andet end at skifte bleer, som Nikolaj Sørensen bruger som eksempel i sit debatindlæg. Det er blandt andet at arbejde tværfagligt, håndtere medicin og kommunikere med borgere og pårørende i svære situationer.

Velfærdsteknologi og digitale hjælpemidler er også en stadig større del af social- og sundhedsfagligheden. Noget, som sosu-skolerne nu stiller endnu skarpere på med deres to nye videnscentre for velfærdsteknologi i regi af Undervisningsministeriet.

En invitation til Nikolaj Sørensen
De positive historier om erhvervsuddannelserne skal frem – gerne fra folk i fagene. Dét er et vigtigt skridt mod at opnå større anerkendelse af og kendskab til erhvervsfaglige kompetencer.

Derfor vil jeg meget gerne høre Nikolaj Sørensen fortælle om det, der motiverer ham ved sit fag. Og hvordan han ser, at vi kan gøre erhvervsuddannelserne attraktive for flere.

Jeg vil også gerne invitere ham til at mødes med nogle af vores mange dygtige faglærte ledere og medarbejdere i sektoren. De er levende beviser på, at en erhvervsuddannelse er et nobelt karrierevalg med mange muligheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00