SMVdanmark til Riisager: Attraktive erhvervsuddannelser koster

REPLIK: Det koster noget at have attraktive og gode erhvervsuddannelser. Derfor holder det ikke at skære i midlerne, hvis vi skal have flere unge ind på erhvervsskolerne, skriver Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

Af Jakob Brandt
Vicedirektør i SMVdanmark – det nye Håndværksråd

Kære undervisningsminister Merete Riisager

Tak for dit fine debatindlæg i Altinget 7. december.

Vi synes, det er brandærgerligt, at der stadig er nogle, der rynker på næsen af en håndværksmæssig uddannelse. Det er skræmmende, at vi, ifølge Danmarks Vækstråd, kan komme til at mangle op mod 85.000 faglærte i 2025.

Derfor er der hårdt brug for, at flere unge i folkeskolens ældste klasser får øjnene op for mulighederne med en af de 106 forskellige erhvervsuddannelser.

Samarbejder mellem virksomheder og skoler
Vi i SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er også meget begejstrede for idéen med at få mere praksisfagligt indhold i udskolingen.

Vi har et stort fokus på samarbejder mellem virksomheder og skoler og har udarbejdet et idékatalog med erfaringer fra gode samarbejder fra hele landet.

Her kan du blandt andet læse om projekt ’Samspil mellem Uddannelse og Erhverv’ i Horsens kommune, hvor alle folkeskoleeleverne samarbejder med erhvervslivet på alle klassetrin og ser deres skolefag blive brugt i praksis. Et projekt, Horsens Kommune i øvrigt modtog SMV-prisen for i 2017.

Flere lærlinge til virksomhederne
At få flere praktiske valgfag er også sød musik i vores ører. Vi skal have foldet alle de mange forskellige spændende håndværksmæssige fag ud for eleverne og vise dem, hvad en dygtig snedker, industritekniker eller maler kan.

Vi vil også gerne anbefale, at det er professionelle fagfolk, der viser, hvad man kan som en dygtig faglært. En professionel snedker, der brænder for sit fag, kan tænde lyset i elevernes øjne.

Skal flere unge vælge en erhvervsuddannelse, så skal vi have flere virksomheder til at tage en lærling eller elev, så de kan blive godt uddannet.

Her kan du med fordel indføre en administrativ enkel præmie/bonus-ordning per lærling, så det er nemt og ligetil at belønne de virksomheder, der rent faktisk tager ansvaret for at uddanne fremtidens faglærte. Som det er nu, er reglerne alt for indviklede og uklare.

Brug for midler til at booste erhvervsskolerne 
Men vi kommer ikke uden om det. Det koster noget at have attraktive og gode erhvervsuddannelser.

Skal vi have flere unge ind på erhvervsuddannelserne, holder det ikke at skære i midlerne til dem. Skal man skabe et fremtidssikret uddannelsesmiljø, må der være midler nok til udstyr, faglærere og det spændende ungemiljø, der efterlyses.

Vi er derfor glade for, at der i den nye finanslovsaftale er et nyt kvalitetstilskud på 170 millioner kroner. Det nytter bare ikke, at I samtidig skærer tidligere tilskud væk og opretholder et omprioriteringsbidrag på 120 millioner kroner. Vi beder derfor indtrængende om, at omprioriteringsbidraget fjernes, så vi kan booste erhvervsuddannelserne og skabe et attraktivt uddannelsesmiljø.

At mestre et håndværk er noget af det fineste, man kan. Lad os sammen tale erhvervsuddannelserne og håndværk op og sørge for, at erhvervsskolerne har midlerne til at udføre deres vigtige opgave!

Forrige artikel MF: Jeg havde selv fordomme om teknisk gymnasium MF: Jeg havde selv fordomme om teknisk gymnasium Næste artikel Djøf: Fri os for uddannelsessnobberi Djøf: Fri os for uddannelsessnobberi