Henrik Dahl om ny elevfordeling: Det er sovjetisk politik

DEBAT: De røde partier vil hellere flytte rundt på de dårlige elever end at gøre op med antagonistiske elever, der modarbejder gymnasierne. Det er sovjetisk politik, der ikke løser problemerne. Vi skal i stedet indføre seriøse adgangskrav til gymnasierne, skriver Henrik Dahl.

Af Henrik Dahl (LA)
Undervisningsordfører

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) arbejder på en model for fordeling af elever på landets gymnasier for at modvirke koncentrationen af elever med ikke-vestlig baggrund, som har ført til, at flere gymnasier stort set alene består af elever med udenlandsk ophav.

Dette medfører en lang række problemer for undervisningen – en debat, jeg har rejst i blandt andet Berlingske, hvilket førte til megen skrig og skrål. Men hvis man kaster sten mod en flok hunde, så hyler kun dem, der bliver ramt.

Berlingske har siden grundigt dokumenteret, at der er alvorlige problemer med såvel det faglige niveau som disciplinen på gymnasier, hvor andelen af elever, der ikke er etnisk danske, og særligt med mellemøstlig baggrund, er høj. Analysevirksomheden Pluss er udkommet med en rapport, der viser det samme. 

Problemet er antagonistiske elever
Det er helt utilstedeligt, at man på gymnasier med mange elever med indvandrerbaggrund oplever, at eleverne opfører sig dårligt, er umotiverede, forstyrrende og ikke er undervisningsparate uden at have nogen redskaber i kassen, man kan gribe til.

Men når ministeren i forlængelse af sin arbejdsgruppes anbefalinger lægger op til med statslig hånd at fordele elever med ikke-vestlig baggrund, er det fuldstændig forfejlet.

Ikke alene ryger HHX og HTX med i puljen, selvom de på ingen måde oplever problemerne i samme omfang. Det er en falliterklæring over for såvel det frie gymnasievalg som de problemer med faglighed og disciplin, der plager særligt det almene gymnasium.

Problemerne stammer i sidste ende fra dårlige elever – uanset hudfarve.

Der er ingen grund til, at andre gymnasiers elever skal belemres med flere dårlige elever, og det er ligeså uhørt, at dygtige elever med ikke-vestlig baggrund skal rykkes rundt som bønder i et spil skak, fordi andre ikke kan finde ud af at gå på gymnasiet.

Røde partier fører sovjetisk politik
Løsningen er lige så enkel, som den er kontroversiel hos de røde partier: Seriøse adgangskrav på gymnasierne, som skal sikre, at elever, der har en fjendtlig indstilling overfor undervisning på gymnasierne, ikke kommer ind – eller hurtigere kommer ud.

Vi står med en gruppe, der går i gymnasiet, men som er decideret antagonistisk indstillet overfor alt, der har med gymnasiet at gøre. Det står soleklart, at det ikke giver mening blot at fordele elever af denne type ud på flere gymnasier. Det er elever, der kæmper aktivt mod gymnasiet som institution, og de bør slet ikke være på gymnasierne.

Men de røde partier slår sig altid i tøjret over den slags klare og formelle krav – det kan aldrig blive fluffy nok. Og selve tanken om, at det ikke er menneskeret at gå på gymnasiet, synes dem fremmed.

Så vil de hellere flytte rundt på de dårlige elever såvel som de gode. Det er sovjetisk politik, der ikke løser nogen problemer.

Elever skal have frit valg af gymnasium – hvis de er kvalificerede. Elever uden de faglige og adfærdsmæssige forudsætninger for at gå på gymnasiet uanset etnicitet skal finde sig noget andet at lave, eller lægge sig i selen for at forbedre sig. Der er muligheder nok i dette land.

Forrige artikel VUC: Ny elevfordeling skal tilgodese det parallelle uddannelsessystem VUC: Ny elevfordeling skal tilgodese det parallelle uddannelsessystem Næste artikel Rektor: Segregering truer den demokratiske dannelse Rektor: Segregering truer den demokratiske dannelse
Denne uge: SFO, FGU og corona

Denne uge: SFO, FGU og corona

KALENDER: Børne- og undervisningsministeren skal i samråd om udgifter til SFO, der bruges på helt andre ting. Hun skal også svare på spørgsmål om FGU, mens regeringens corona-håndtering kommer i fokus. Få overblikket over ugen her.