Komplet gennemgang af regeringsgrundlaget: Så meget har Frederiksen, Løkke og Lund gennemført på et år

Lidt over en tredjedel af regeringsgrundlaget er efter et år med SVM ved magten blevet gennemført. Næsten lige så mange punkter venter dog på at blive til handling. Det viser en omfattende kortlægning, som Altinget står bag.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Lauge WindingSebastian Vidkjær StoneKasper FrandsenMalte BruhnMaja Hagedorn

Præcis et år efter at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenterede deres regeringsgrundlag, er en god portion af det gennemført – eller på vej til at blive det.

Det viser en gennemgang, som Altingets fagredaktører og researchere står bag.

Her er de i alt 63 sider brudt ned i 236 punkter. Af dem kan over en tredjedel – 91 punkter – krydses af listen. Omkring 20 procent – 46 løfter – er delvist indfriet.

Det er især uddannelsesområdet, hvor regeringen blandt andet har landet en universitetsreform, og det økonomiske hjørne af regeringsgrundlaget, hvor SVM har leveret resultater, fremgår det af Altingets kortlægning.

Med den omstridte afskaffelse af store bededag har regeringen leveret knap halvdelen af den ekstra fuldtidsbeskæftigelse på 45.000 personer, den har lovet. Og så har midterregeringen netop indgået en aftale om at sænke skatterne. 

Læs også

Der er dog også en god håndfuld punkter, der ifølge Altingets gennemgang indtil videre ikke er kommet længere papiret: I alt 79 styk, eller hvad der svarer til én ud af tre, er således endnu ikke gennemført.

Dertil kommer 20 punkter, hvor det er uklart, hvorvidt regeringen er kommet i gang eller ej.

Det gælder blandt andet den bebudede frisættelse af den offentlige sektor på især ældreområdet samt løftet om at nedlægge landets jobcentre. Og så er der en lang række punkter på det grønne område, hvor regeringen endnu har til gode at indfri løfterne. Det gælder blandt andet en række reduktionsmål og den bebudede klimaafgift på landbruget, der er blevet udskudt til 2024.

Dermed har regeringen "undveget helt åbenlyst store "historiske" spørgsmål", mener Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. Du kan læse mere om, hvad status på regeringsgrundlaget siger om SVM's handlekraft, her. 

Og her får du et overblik over hele gennemgangen:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024