Debat

Rektor: Vi skal ikke ligestille gymnasier gennem omfordeling

REPLIK: Rektor mener, at store HHX-skoler bør betale udkantstilskud til de små. Uanset hvor meget solidarisk selvforherligelse der bliver smurt på, kommer bevillingerne fra staten, skriver rektor Carsten Hogrefe.

Udkantsordningen på STX er løbende blevet forbedret uden nogen form for omfordeling blandt andet i finansloven for 2020, skriver Carsten Hogrefe.
Udkantsordningen på STX er løbende blevet forbedret uden nogen form for omfordeling blandt andet i finansloven for 2020, skriver Carsten Hogrefe.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Hogrefe
Rektor, Det Blå Gymnasium Vestfyn

Christian Alnor, rektor på Middelfart Gymnasium og HF, skriver i Altinget, at de store HHX-skoler bør betale udkantstilskud til de små.

Det er fuldstændig korrekt, at udkantstaxametret til STX i 2007 blev fundet inden for den samlede ramme til STX. Det var naturligvis kun muligt, fordi den samlede ramme til STX i 2007 blev gjort tilstrækkelig stor blandt andet også for at få selvejet til at glide ned hos selv de mest økonomiforskrækkede primus inter pares-humanister.

Udkantsordningen på STX er løbende forbedret uden nogen form for omfordeling blandt andet i finansloven for 2020, hvor loftet for udkantstilskud blev løftet fra 2,3 millioner kroner til 2,76 millioner kroner. Så ligegyldigt hvor meget solidarisk selvforherligelse der bliver smurt på, så kommer bevillingerne altså fra staten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Uligheden er øget yderligere
I den netop vedtagne finanslov for 2021 har politikerne fundet yderligere 26,5 millioner kroner til STX-udkantsgymnasier, og jeg er helt sikker på, at de penge ikke er fundet gennem en omfordeling blandt de almene gymnasier.

Oven i dette er udkantstilskuddet til HHX sat ned, og alle STX-gymnasier har endnu engang fået et større løft af undervisningstaxametret (2,8 procent) end HHX-gymnasierne (2,6 procent), så på trods af en rød finanslov er uligheden yderligere blevet øget.

Det vil koste under 20 millioner kroner at få ligestillet HHX med STX på udkantstaxametret, og de penge skal ligesom de 26,5 millioner kroner heller ikke findes gennem en omfordeling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hogrefe

Rektor/direktør, Handelsgymnasiet Vestfyn
Cand.Merc. (Handelshøjskolen i Århus 1984)

Christian Alnor

Fhv. rektor, Middelfart Gymnasium og HF
cand.mag.art. i litteratur og engelsk (Syddansk Uni. 1984)

0:000:00