Debat

SF: Indsatsen mod mistrivsel blandt børn og unge skal forankres i nyt ministerium for mental sundhed

For mange børn og unge har det psykisk dårligt. Der skal afsættes et fast beløb på finansloven til rådgivning, og et helt nyt ministerium for mental sundhed og trivsel skal sikre, vi har nogle inde i regeringskontorerne til at banke hårdt i bordet, så det giver genlyd gennem hele statsapparatet, skriver Jacob Mark (SF) og Trine Torp (SF).

Vi skal turde løfte blikket, stirre mistrivslen lige i øjnene og handle, skriver Jacob Mark og Trine Torp.  
Vi skal turde løfte blikket, stirre mistrivslen lige i øjnene og handle, skriver Jacob Mark og Trine Torp.  Foto: Pressefoto / ft.dk
Jacob Mark
Trine Torp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Angst, depression, stress, spiseforstyrrelser, ensomhed og præstationspres. Det lyder ikke som opskriften på et godt børneliv, vel?

Desværre er det blevet hverdag for alt for mange børn og unge, og helt ærligt, det skriger på handling. Ansvaret kan aldrig ligge hos 6-årige William, der lige er startet i 0. klasse, eller 14-årige Sofie, der viser tegn på angst og føler et forventningspres, hun ikke kan leve op til. Det ligger hos os voksne og ikke mindst hos os politikere.

Temadebat

Børns mentale sundhed skranter – hvordan løfter vi den?

En ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at mindst 16 procent af 0-9-årige børn oplever betydelige mentale helbredsproblemer, hvoraf 8 procent bliver diagnosticeret med en psykisk sygdom i hospitalsvæsnet, inden de fylder ti år. 

Det kan have vidtrækkende følelsesmæssige og økonomiske konsekvenser, både for børnene, deres familier og samfundet.  
 
Altinget Børn spørger i denne temadebat relevante aktører om, hvem der har ansvaret og kompetencerne til at løfte danske børns psykiske sundhed. 
 
Her er den foreløbige liste over deltagere:  

  • Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår 
  • Lars Gaardhøj (S), formand, psykiatri- og socialudvalget, Danske Regioner 
  • Torsten Bjørn Jacobsen, formand, Psykiatrifonden 
  • Carsten Lyng Obel, professor i almen medicin og mental børnesundhed, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
  • Elisa Rimpler, formand, BUPL
  • Trine Torp (SF), psykiatriordfører og medlem af Folketinget
  • Jacob Mark (SF), børneordfører og medlem af Folketinget
  • Jane Heitmann (V), psykiatriordfører og medlem af Folketinget
  • Ellen Trane Nørby (V), børneordfører og medlem af Folketinget
  • Janne Tynell, stedfortrædende generalsekretær, Red Barnet
  • Julie Skovsby (S), psykiatriordfører og medlem af Folketinget
  • Mads Engholm, landsformand, Bedre Psykiatri 
  • Signe Færch, fungerende næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi skal turde løfte blikket, stirre mistrivslen lige i øjnene og handle. Vi skal sørge for, at der er støttesystemer, som kan gribe børnene, før mistrivslen bliver værre. Og vi skal sætte ind med det seje træk og turde ændre strukturer og rykke kultur.

Fast beløb på finansloven

Vi skal give familierne én central indgang til hjælp og støtte gennem kommunernes pædagogiske og psykologiske rådgivning (PPR). Derfor mener SF, at vi skal afsætte 125 millioner kroner på finansloven til at løfte rådgivningen. Ikke som engangsbeløb, så kommunerne står med håret i postkassen når de selv skal finde pengene efter første år. Men som et årligt beløb.

Samtidig skal loven ændres, så familierne får ret til hurtig hjælp, når mistrivslen opstår. Det er helt skævt, når mange i dag skal vente, til problemerne har vokset sig så store, at barnet får en psykiatrisk diagnose, før de kan få hjælp og støtte.

Men vi skal også turde kigge mod årsagerne til mistrivsel og sætte farten ned på børnelivet.

Vi skal have mere tid til det enkelte barn og give pædagoger og lærere albuerum fra tossede regler til at udøve deres faglighed og bruge tiden fornuftigt sammen med børnene. Vi skal sikre, at folkeskolen også har plads til børn med krudt i røven. Og vi skal indføre en karakterskala, der belønner faglighed og innovation, i stedet for at straffe fejl.

Det giver ingen mening, at vi har en skala med to dumpekarakterer, så vores børn ikke bare kan dumpe, men dobbelt-dumpe. Vi skal også stoppe med at stemple børn og unge som ’ikke-uddannelsesparate’ og i stedet styrke vejledningen. Og endelig skal vi give tid til relationer og nærhed ved at sikre bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver og tage et opgør med folkeskolens megaklasser.

Forankres i nyt ministerium

Mistrivsel må ikke længere falde ned mellem to stole. Vi skal have gang i planen for mental trivsel, som SF var med til at få skrevet ind i regeringsgrundlaget. SF foreslår, at indsatsen skal forankres i et nyt, bomstærkt ministerium for mental sundhed og trivsel.

Det skal sikre, at indsatsen bliver tænkt bredt, og der bliver sat én fælles retning, så ministrene ikke længere skal løbe spidsrod mellem hinanden for at få noget, der ligner en national koordineret indsats. Der er brug for, at vi har nogle inde i regeringskontorerne til at banke hårdt i bordet for dagsordenen, så det giver genlyd gennem hele statsapparatet.

Ingen børn skal blive så tyngede af samfundets pres og forventninger, at de bliver syge af det, og ingen børn skal gå alene med deres problemer uden at kunne få hjælp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00