Debat

Skoleelever i opråb: Der skal ske noget, og der skal ske noget nu!

DEBAT: Det er politikerne, der sidder med de endelige beslutninger, som skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Og der er behov for, at der sker noget – nu, skriver formand Jakob Bonde Nielsen.

Jakob Bonde Nielsen har en opfordring til politikerne: Hav den enkelte elev i centrum, lyt til os, og vær ambitiøse i jeres initiativer.
Jakob Bonde Nielsen har en opfordring til politikerne: Hav den enkelte elev i centrum, lyt til os, og vær ambitiøse i jeres initiativer.Foto: Danske Skoleelever
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Bonde Nielsen
Formand for Danske Skoleelever

I løbet af de sidste to måneder har en livlig debat været i gang. En debat om, hvordan vi får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Der har været mange forskellige bud på, hvordan det skal lykkes. Venstre forslår at gøre erhvervsuddannelserne til det nye sort, DA og LO foreslår en ny tilgang til 10. Klasse, DLF mener, eleverne skal have mere tid og bedre vejledning, mens KL påpeger, at vi skal koble teori og praksis tæt sammen.

Det har altså været mange forslag, men retningerne har også været forskellige. Upåagtet forskellighederne er vi dog alle enige om én ting. Nemlig at der skal ske noget, og det skal ske nu.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For selvom vejen derhen måske er forskellig, så har vi alle et fælles ønske om, at flere elever skal vælge en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse. Både for samfundet og for elevernes skyld.

Derfor handler det nu om at få sat gang i tingene, smede, mens jernet er varmt, og turde være ambitiøse og tænke stort.

Det er positivt, at folkeskoleforliget snart skal forhandles, og den praksisorienterede folkeskole skal diskuteres. Nu har politikerne derfor chancen for at handle og gøre forslag og diskussion til konkret politik.

Jakob Bonde Nielsen
Formand for Danske Skoleelever

Stod det til mig, skabte vi en udskoling, hvor UU-vejledningen styrkes, hvor erhvervspraktikken gøres obligatorisk, hvor brobygning forbedres og forlænges, og hvor folkeskolen bliver meget mere praksisnær og koblet til virkeligheden.

Politikere, nu har I chancen
I sidste ende er beslutningerne dog ikke på mit eller nogle af de mange andre aktørers bord, men derimod på politikernes. Det er undervisningsminister Merete Riisager (LA), der sammen med uddannelsesordførerne sidder om det bord, hvor forslag skal vendes, og beslutninger tages.

Derfor er det også positivt, at folkeskoleforliget snart skal forhandles, og den praksisorienterede folkeskole skal diskuteres. Nu har politikerne derfor chancen for at handle og gøre forslag og diskussion til konkret politik.

Jeg håber dog ikke, at vores mange diskussioner og forslag har været forgæves. Derfor vil jeg også gerne bruge min spalteplads på at rette en stor appel til alle de politikere, der nu skal i gang med forhandlingerne: Der skal ske noget, og der skal ske noget nu!

Jeg vil opfordre jer til at have den enkelte elev i centrum, jeg vil opfordre jer til at lytte til os, for vi har mange forslag, og jeg vil opfordre jer til at være ambitiøse i jeres initiativer.  For det er det, vi har brug for. Nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Bonde Nielsen

Politisk medarbejder, Danske Skoleelever, fhv. formand, Danske Skoleelever
grundskole

0:000:00