Debat

Uddannelsesdirektør: Taxameter-reform bør se på grundvilkårene for gymnasiale uddannelser

DEBAT: I stedet for at snakke om grundtilskuddet, bør man diskutere gymnasiernes grundvilkår. Der er store forskelle på de økonomiske grundvilkår, idet erhvervsgymnasierne har betydeligt flere udgifter til bygninger end almene gymnasier, skriver Ivar Lykke Ørnby.

De almene gymnasier har betydeligt færre udgifter til bygninger end erhvervsgymnasierne. Derfor skal der ses på de gymnasiernes økonomiske grundvilkår, skriver Ivar Lykke Ørnby.
De almene gymnasier har betydeligt færre udgifter til bygninger end erhvervsgymnasierne. Derfor skal der ses på de gymnasiernes økonomiske grundvilkår, skriver Ivar Lykke Ørnby.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ivar Lykke Ørnby
Uddannelsesdirektør for stx, hhx og htx, U/Nord

Flere af aktørerne i tirsdagens konference om attraktive gymnasieuddannelser talte om taxameterreformen og muligheden for at hæve grundtilskuddet. Men måske skal man udvide hele diskussionen til at tale om grundvilkår.

De gymnasiale uddannelser har nemlig ikke ens grundvilkår. Som det fremgik af debatten, ser nogle skoler frem mod en nær fremtid med færre elever, mens andre ser frem mod uændret elevtal eller ligefrem stigende elevtal.

Nogle skoler befinder sig så langt fra andre uddannelsesinstitutioner, at der næppe kan tales om en konkurrencesituation. Andre befinder sig i områder med stor tæthed af gymnasier. Endelig er der meget stor forskel på de elevgrupper den enkelte skole har, nogle med meget få elever fra uddannelsesfremmede miljøer andre med en overflod.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Forskellige økonomiske vilkår
Men dertil kommer en række økonomiske grundvilkår.

Da de almene gymnasier overtog deres bygninger, skete det baseret på en model efter tilbagebetalingsevne. Baseret på et kapacitetstal regnede man sådan set bare baglæns i 20 år og fandt ud af, hvor meget bygningen skulle koste, for at det var økonomisk bæredygtigt for det enkelte almene gymnasium.

Kald en spade for en spade hvis der skal spares og lad os så løse opgaven ude på uddannelserne, men giv os så i stedet flerårige budgetter.

Ivar Lykke Ørnby
Uddannelsesdirektør for stx, hhx og htx, U/Nord

Det betød at bygningerne blev købt til langt under markedspris.

Det sammen gælder ikke erhvervsgymnasierne. Erhvervsgymnasierne udspringer af erhvervsskolerne, der har været selvejende i væsentlig flere år og ikke har overtaget eller købt bygningerne på favorable vilkår, så derfor har erhvervsgymnasierne betydelig flere udgifter til bygninger.

Genlæs anbefalinger fra ledelseskommissionen
Et andet omend lidt mindre økonomisk grundvilkår handler om noget så simpelt som grundskyld. Nogle kommuner opkræver grundskyld, andre gør ikke. Der er måske ikke tale om store beløb, men det stiller skolerne ulige, at de ikke har samme vilkår.

Endelig kunne det være dejligt, hvis den nuværende regering ville genlæse anbefalingerne fra den ledelseskommission, som den tidligere regering nedsatte. Kommissionen sagde blandt andet, at politikerne skal have tillid til lederne.

Læs også

Det sker blandt andet ved i højere grad at agere som bestyrelse end ved selv at gå ned i enkeltsager og ved at have respekt for implementeringsopgaven og give tid til gennemførelse. Så der er ingen grund til at kaste sig over markedsføring mellem uddannelser og bruge det som argument for besparelse.

Kald en spade for en spade hvis der skal spares og lad os så løse opgaven ude på uddannelserne, men giv os så i stedet flerårige budgetter. Det ville give bedre rum for ledelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ivar Lykke Ørnby

Programchef, Naturfagsakademiet
cand.mag. (1991)

0:000:00