Debat

Ungdommens Fællesråd: Disruption kalder på almen dannelse

DEBAT: Vi kan ikke sige disruption uden også at sige Danmarks ungdom. Men disruption betyder også en risiko for, at en større gruppe unge efterlades på perronen. Almen dannelse skal gøre ungdommen klar til fremtidens arbejdsmarked, skriver Kasper Sand Kjær.

Kasper Sand Kjær er ungdommens talerør i Disruptionrådet.
Kasper Sand Kjær er ungdommens talerør i Disruptionrådet.Foto: Sara Galbiati
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kasper Sand Kjær
Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og medlem af Disruptionrådet

Hvordan får vi alle unge med ind i fremtiden? Det er for mig det vigtigste spørgsmål, som vi i Disruptionrådet skal svare på i diskussionen om, hvordan vi ruster Danmark til fremtiden.

Disruption handler grundlæggende om, hvordan den teknologiske udvikling og globaliseringen kommer til at præge fremtidens Danmark. Derfor kan vi ikke tale om disruption uden også at tale om Danmarks ungdom.

For fremtiden tilhører ungdommen, og det er nutidens unge som for alvor kommer til at leve med den udvikling, som vi ser i dag. Digitalisering, kunstig intelligens og meget mere kommer til at give nye muligheder, men udviklingen kommer også til at stille nye krav til fremtidens arbejdsmarked og uddannelsessystem. Her er det vores opgave at ruste ungdommen til mødet med fremtiden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi kan ikke lære i dag, hvad fremtidens arbejdsmarked kræver i morgen.

Kasper Sand Kjær

Alle skal med ind i fremtiden
For disruption betyder også en overhængende risiko for, at en større gruppe bliver efterladt på perronen, når udviklingen tager fart. Vi skal have alle med. Både for den enkeltes skyld. Alle fortjener at være på vinderholdet og en del af fællesskabet.

Men også for samfundets skyld. For vi har ikke råd til at efterlade nogen tilbage uden de nødvendige kompetencer. Derfor kan vi heller ikke tillade, at 20 procent af en ungdomsgeneration i dag ikke får en kompetencegivende uddannelse, eller acceptere, at alt for mange voksne ikke har de nødvendige kompetencer og kvalifikationer, der sikrer dem en plads på fremtidens arbejdsmarked.

Jeg vil ikke acceptere at være en del af en generation, hvor vi efterlod hver femte af vores kammerater på perronen, fordi de ikke var klædt ordentligt på til fremtiden.

Kasper Sand Kjær

De unge uden en uddannelse er for alvor i risikozonen for at blive ’disruptet’ – hægtet af udviklingen. Derfor har vi brug for at sætte massivt ind for at få alle unge med ind på fremtidens arbejdsmarked. Det kræver et uddannelsessystem, som har plads til flere forskellige unge. Det kræver mere attraktive erhvervsuddannelser. Og det kræver en folkeskole, der sender alle unge videre med de bedste forudsætninger for videre uddannelse. Ligesom vi har brug for at investere i en målrettet indsats for efter- og videreuddannelse af de voksne på arbejdsmarkedet.

Optimist på ungdommens vegne
Det siger sig selv, at en øget digitalisering af vores arbejdsliv og en stadig hurtigere teknologisk udvikling kræver flere digitale og teknologiske kompetencer. Danske unge er naturlige og indfødte brugere af digitale medier. Men fremtidens kompetencer handler ikke kun om at beherske nye teknologier eller at indføre et ekstra fag med programmering eller teknologi i folkeskolen.

Vi unge skal forberede os på et liv, hvor vi kontinuerligt skal forbedre og udvide vores kompetencer for at følge med udviklingen. Derfor har vi først og fremmest brug for at uddanne os til at være læringsparate hele livet. For vi kan ikke lære i dag, hvad fremtidens arbejdsmarked kræver i morgen. Det eneste vi kan, er at gøre os klar til at lære det – det kræver gode grundkompetencer, og det kræver motivation og lyst til at lære.

I takt med at den teknologiske udvikling accelerer, bør vi i højere grad fokusere på den brede almene dannelse, der sætter os i stand til at forstå og lære nyt.

Jeg er optimistisk på ungdommens vegne. For unge i dag er klar til at møde en fremtid fyldt med muligheder med skaberkraft, engagement og innovation. Men jeg er bekymret for, om vi får alle med. Og jeg vil ikke acceptere at være en del af en generation, hvor vi efterlod hver femte af vores kammerater på perronen, fordi de ikke var klædt ordentligt på til fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

0:000:00